Post entry

Oncology Ventures- räddaren i nöden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Oncology Ventures är ett nytt tillskott på Aktietorget med Peter Buhl Jensen från Topotarget och Nils Brünner från WNT Reserach i täten. Bolaget har som affärsidé att rädda kliniska projekt genom smarta modeller som kan identifiera nya möjligheter till kliniska kandidater. Ambitionen är att inom ett par år ha 5 kliniska program.

Oncology ventures- räddaren i nöden

Oncology Venture har licens att använda en metod som väsentligt ökar sannolikheten för att lyckas i kliniska studier. Verksamheten bygger på att ”rädda” cancerläkemedel som har stoppats i klinisk utveckling.

Oncology Venture arbetar med en modell där man istället för att behandla alla patienter med en typ av cancer så screenas först patienter och endast de som sannolikt svarar på behandlingen kommer att behandlas. Genom en mer väldefinierad patientgrupp reduceras risk och kostnader samtidigt som utvecklingen blir mer effektiv.

Oncology Ventures målsättning är att inom fem år skriva inlicensieringsavtal avseende fem läkemedelskandidater och utföra fem mindre kliniska fas II-studier med dessa läkemedelskandidater.

Bristande effektivitet i kliniska studier är i många fall ett resultat av att studierna inte görs på rätt sätt. Om man identifierar vilka patienter som svarar på behandling och därmed definierar patientgruppen bättre så kan man spara oerhört mycket tid och resurser.

Verksamhet

Oncology Venture ska inlicensiera (alternativt köpa) läkemedelskandidater som har stoppats i klinisk utveckling och därefter genomföra nya kliniska studier baserat på utökad kännedom om vilka patienter som svarar på en läkemedelskandidat. Ambitionen är att inlicensiera effektiva läkemedelskandidater med icke konkurrenskraftig responsgrad (fungerar på alltför liten del av patientgruppen) och därefter genomföra fas II-studier på en väldefinierad population utifrån väldefinierade biomarkörer

Oncology Venture har ingått tre väsentliga avtal

- Licensavtal med Medical Prognosis Institute A/S

Oncology Venture har en exklusiv licens (avtal tecknat i september 2013 om att använda DRPTM för att utveckla, tillverka, registrera, marknadsföra, distribuera och sälja läkemedelskandidater eller produkter inom området ”läkemedel för behandling av cancersjukdomar som tidigare har testats eller använts i patienter eller för närvarande testas eller används i patienter"). Den exklusiva licensen med MPI upphör genom nuvarande avtal att gälla i september 2018

- Licensavtal AP0010

Oncology Venture innehar sedan 2012 licens till läkemedelskandidaten APO010. Oncology Venture innehar alla rättigheter till APO010, rättigheter som överfördes från bolaget TopoTarget A/S .

- Inlicensieringsavtal med Lantern Pharma LLC avseende läkemedelskandidaten Irofulven

Irofulven är Oncology Ventures andra inlicensierade läkemedelskandidat (den första var APO010). Totalt har Big Pharma och bioteknikbolag investerat mer än 200 MUSD för utveckling av läkemedelskandidaten. Irofulven är testad i fler än 500 patienter i 19 kliniska studier i USA och 19 Europa. Utvecklingen av Irofulven har tidigare stoppats med anledning av att andra läkemedelskandidater visat en högre responsgrad än vad Irofulven gjort. Någon förscreening för att identifiera de patienter som sannolikt svarar på behandling av Irofulven har inte genomförts tidigare varpå Oncology Venture nu avser genomföra detsamma.

Nyckelpersoner i bolaget

Peter Buhl Jensen, född 1955, är sedan juni 2015 VD i Oncology Venture Sweden AB och sedan 2012 VD i det helägda dotterbolaget Oncology Venture ApS. Buhl Jensen har en stark kombination av kommersiell erfarenhet och expertis inom onkologi. Buhl Jensen har grundat och var tidigare VD för TopoTarget A/S. Buhl Jensen stod bakom TopoTargets börsnotering 2005 och säkrade EMA- och FDA-godkännande av bolagets första produkt, Savene©/Totect©. Buhl Jensen ligger även bakom utvecklingen av läkemedlet belinostat vilket godkändes av FDA under sommaren 2014. Buhl Jensen har ledarerfarenhet från TopoTarget, där han ledde cirka 140 anställda och från Ålborg Hospital där han var seniorkonsult vid institutionen för onkologi och ledde cirka 280 anställda.

Nils Brünner CSO och medgrundare av Oncology Venture ApS. Brünner är professor i patobiologi och biomedicin samt leder i dagsläget ett forskningslaboratorium på Köpenhamns Universitet samt är VD i Wnt Research AB, som är noterat på AktieTorget. Brünner har många års erfarenhet från att föra forskningsprogram från laboratorium in i klinisk fas och har publicerat fler än 300 vetenskapliga artiklar om cancerforskning. Vidare har Brünner erfarenhet som konsult för flera läkemedelsföretag och verksamheter inom biotech.

Duncan Moore , född 1959, är sedan juni 2015 styrelseordförande i Oncology Venture Sweden AB och sedan februari 2015 styrelseordförande i det helägda dotterbolaget Oncology Venture ApS. Moore är partner i bolaget East West Capital Partners och har tidigare varit verksam som global chef för sjukvårdsforskning hos Morgan Stanley.

Sanjeevi Carani, född 1958, är sedan juni 2015 styrelseledamot i Oncology Venture Sweden AB och sedan februari styrelseledamot i det helägda dotterbolaget Oncology Venture ApS. Carani är professor vid Karolinska Institutet och har under flera år varit chef för den molekylära immunogenetik-gruppen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Värdering

Bolaget värderades till 32.5 Mkr innan emissionen och med en fulltecknad emission om 21 Mkr så är bolagsvärdet ca 52 Mkr.

Bolaget har tidigare under 2015 erhållit bidrag om 7 Mkr samt genomfört en emission om 8 MKr.

Om bolaget når sin målsättning att inlicensiera 5 projekt inom 5 år så finns en betydande uppvärderingspotential. Kapitalbehovet beräknas under denna period till ytterligare ca 60 Mkr vilket får anses som mycket lågt

En rimlig värdering kan vara runt 100 Mkr initialt tills bolaget kan visa att de kan ta in projekt i klinisk fas. Teckningskursen var 7.40.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?