De som är lite äldre kommer ihåg Sheik Ahmed Yamani. Han var general-sekretare i OPEC under 70-talet. Även då hade vi som bekant en otrolig oljebrist. Det var panik i det svenska samhället. Där vi inte än år 2008.
Min bloggkommentar: Då var det verkligen brist på olja i världen. Det var anledningen att priset gick upp då. Den norska oljan var ju känt redan på 60-talet. Man visste om att den låg där men det var inte lönsamt att pumpa upp den.
Men med 70-talets höjde priser kom Norges olje-rusch i¨gång.
Nu har scheik Yamani 30 år senare gett sig ut i världspressen och vill delge oss sin erfarenhet. Sä här säger han till en japansk tidning. Jag har läst det i kväll på den engelska kvalitetstidningen The Telegraphs hemsida.
“Now it is because of problems with the price-setting system in the futures market. Traders buy and sell depending on rumours, not supply and demand. So much money is flowing into the market, it’s almost like gambling,” he told Japan’s Nikkei Net. This is the “OPEC View”.
Min bloggkommentar igen:
Vad skall man tro? Jag har flera gånger i vinter fört fram här på Redeye att det är den stora derivathandeln i olja som är orsaken till dagens oljekris.
Jag har nyligen här på Redeye skrivit lite historia om hur hela kredit- och oljekrisen började för ett år sedan.
Nu har jag hittat följande citat som är taget från en för några månader sedan uppmärksammad uppsats om vad som hände augusti 2007.
Jag hittade uppsatsen dels genom det ekonomiska magasinet The Economist och även den svenska nu avsomnade Finansblogg.com skrev om den.
Den går att hitta och ladda ner från nätet
Det märkliga med denna uppsats är att det inte endast är en ekonomi-professor vid Stanford som skrivit uppsatsen utan också en ekonom anställd vid FED:s kontor i San Fransico.
Nu citerar jag ur uppsatsen:
- On thursday, August 9, 2007. traders in New York, London and other financial centers around the world suddenly faced a dramatic change in the conditions in the money markets, where thee buy- and sell short-securities. The turmoil did not dispear the nex day.
ur A Black Swan in the Money Market av John B Taylor, Stanford University och John C. Williams, Federal Reserve Bank of San Fransico.
Min bloggkommentar:
Så stod det till augusti 2007. Det fanns inte pengar att hålla igång derivathandeln (future, optioner, terminer).
Jag har häromdagen citerat en chef på Bear Sterns som vid samma tid sa (augusti 2007)
- Optionshandeln står still. Det är den värsta situationen på 22 år.
Wall Street krävde att FED skulle gå in med pengar. Det skedde också. Även ECB i Frankfurt kom med och fullkomligt öste in pengar till banker och mäklare.
Banker kunde låna ut igen, de kunde handla.
Vad handlade de?
Mitt svar som jag framfört tidigare här på Redeye:
De köpte olje - och råvarooptioner, future och terminer i olja och mat.
Det ställdes ut optioner på oljepris upp till 200 dollar fatet. Tiden var slutet av augusti, september och oktober 2007 och vidare. Optionerna hade löptid på några månader och upp till flera år. Nu i juni 2008 går flera oljeoptioner till lösen och det gäller för dem som garanterat olja till försäljning till det priset att de får fram oljan. Hur skall de göra? De måste köpa oljan till i dag 146 dollar fatet (2/7 2008). Snart kanske de måste köpa den till 200 dollar fatet.
Jag menar att det är FED och Europeiska Centralbanken som gett pengar till marknaden att köpa olje-derivat. När sedan FED sänkte räntan, så sänkte de dollar-kursen och det fick till följd att oljepriset höjdes. Länge hävdade många att olje-priset var en chimär. Det var inte oljan som steg utan dollar-kursen som gick ned. I verkligheten menade några, låg dollarpriset fast.