Oljepriset har rasat markant den senaste månaderna efter en toppnoteringen i somras.
Då jag förespråkar teorin peak-oil så är jag inte speciellt oroligt över oljeprisets utveckling. På lång sikt kan det bara gå åt ett håll och det är kraftigt uppåt.
Opec sänkte nyligen sin produktion med 1,5 miljoner fat per dag för att stoppa raset på oljepriset..Dollarn har stärkts + att den efterfrågeoro som har spridit sig runt hela världen har gjort att priset på olja har rasat kraftigt..Är det befogat?
Ja oron är befogad på kort sikt, men på lång sikt så tror jag personligen att vi står inför en brist på olja som kommer att påverka tillväxten. Man kan tycka att konceptet låter galet jag ska förklara tankegångarna lite snabbt..
Vi ska komma ihåg att ca 1% av jordens alla oljefält är sk giganter men att dessa som i de flesta fall nu varit i gång över 40 år idag står för ca 60% av världens oljeproduktion. Många av dessa oljefält har dessutom under senaste årtiondena utnyttjat sig av modernast tänkbara teknik för att hålla uppe och maximera sin produktion. ´Det innebär att när de väl kommer i decline och börjar att minska sin produktion går det ofta mycket snabbt och accelererande utför. Skräckexemplet utgörs här av Cantarell i Mexico som nu har declinerate på över 30% på bara några få år..
Det finns få länder i världen som kan öka sin produktion av olja..Opec höjer och sänker sin produktion från och till och det låter som det finns hur mycket olja som helst att utvinna, men när de säger att de höjer sin produktion är det inga rekord i produktionen som man sätter utan det är tidigare maximala nivåer av producerad olja som man åter når upp till..De nivåerna kommer framöver att minskas samtidigt som tillväxten i världen om 2-3 år vänder upp..Att produktionen av olja då ska kunna vara större än 85-87 miljoner fat per dag anses högst osannolikt..Detta är givetvis ingenting man talar högt om, men det kommer en rapport från IEA i november som kommer att belysa problemet..
Saudiarabien, nigeria, USA, Iran, Storbrittannien, Venezuela, Kuwait, Oman, syrien, Egypten..Listan kan göras oändligt..De länderna har passerat sin produktionsstopp..
De länder som har möjlighet att ersätta ovan nämnda länder är följande..Qatar, UAE, Indien, Libyen, Sudan, Brasilien, China, Irak, Kanada..Möjligtvis kan Ryssland öka sin produktion lite..
Kommer de länder jag nämnde sist att lyckas kompensera declinen från de övre nämnda länderna..Givetvis inte..När tillväxten tar fart i USA, och Europa kommer de bli brist på olja..Kina växer i en lågkonjuktur med 8 procent och jag antar att de åter kommer komma upp i en tillväxt på 10 procent och oljan kommer inte att räcka till..Vad händer då? Jo de som betalar mest får oljan..Man säkrar oljetillgångar..Vet att Kina är aktiv med att köpa upp oljeproducerande bolag för att säkra tillväxten..
Vad tycker jag då om oljepriset idag..Ja det är knappast att man litar på USA:s statistik på oljekonsumtionen då de tar olja från sina reserver för att få det att se ut som om konsumtionen minskar dramatiskt..De har till och med erkännt 2 gånger att de har tagit från sina reserver..De siffrorna ska man ta med en nypa salt..
Oljepriset är fruktansvärt lågt just nu och det kan möjligtvis sjunka ytterliggare lite till på ren spekulation, men på lite längre sikt kommer oljan åter att gå upp över 100 dollar..
Tack för ordet!
__________________________________________
Artikel från DI.se
Produktionen på världens oljefält sjunker snabbare än vad man tidigare har trott, enligt den första auktoritativa offentliga studien av de största fälten. Det skriver Financial Times.Utan ytterligare investeringar för att öka produktionen kommer den att minska 9,1 procent årligen, skriver International Energy Agency, IEA, i sin årsrapport, World Energy Outlook, enligt ett utkast som Financial Times har läst
Uppgifterna tyder på att världen kommer att få kämpa för att producera tillräckligt med olja för att täcka upp för de branta minskningarna på existerande oljefält, exempelvis på Nordsjön, i Ryssland och Alaska.
Ansträngningarna kommer att försvåras av att oljepriset sjunker och investeringar försenas.
IEA uppskattar att Kina, Indien och andra tillväxtekonomiers efterfrågan kommer att kräva investeringar på 360 miljarder dollar årligen fram till 2030. Även med den investeringstakten är dock den beräknade årliga minskningstakten för produktionen 6,4 procent.
Den minskade produktionen kommer inte nödvändigtvis att kännas av under de kommande åren, eftersom efterfrågan matta av, men med den förväntade förseningen av investeringar kommer den slutliga effekten att förstärkas, enligt oljebolagsföreträdare.
“Den framtida produktionsminskningstakten från existerande oljefält är den viktigaste enskilda faktorn för den mängd ny kapacitet som kommer att behöva skapas globalt för att möta efterfrågan”, skriver IEA.
Organisationen framhåller att “markant ökning av framtida investeringar behövs för att bara kunna behålla den nuvarande produktionsnivån”.
Den slutliga rapporten från IEA ska publiceras i november.
Kampen för att ersätta de gamla oljefältens produktion kan till och med väga upp nedgången i efterfrågetillväxten, som har gett industrin andrum de senaste månaderna mitt i ansträngningar för att få tillräckligt utbud att gå ihop med efterfrågan, särskilt från Kina.
Enligt utkastet från IEA väntas efterfrågan dämpas, vilket “återspeglar effekterna av mycket högre oljepriser och något långsammare tillväxt”.
IEA förväntar sig att oljekonsumtionen når 106,4 miljoner fat per dag år 2030, vilket är en nedrevidering jämfört med fjolårets prognos på 116,3 miljoner fat per dag.
___________________________________________________