Läste en riktigt intressant artikel i Dagens Næringsliv(Norge i Lördags). Den ligger inte på nätet utan är endast i pappersutgåvan. Men jag skall summera upp vad artikeln gick ut på och kommentera lite.
Artikeln handlar om vad som händer på den globala oljemarknaden.
Barclays Bank menar att det är speciellt 4 faktorer som har dragit upp/drar upp priset.
1. Suget efter olja från länder som inte är med i OECD ökar konstant. Mellanöstern, Kina, Indien etc. Efterfrågan har ökat med en miljon fat per år från dessa länder.
2. De rika länderna(OECD) har trots sina försök att använda mindre olja inte lyckats särkilt. I år väntas nollväxt. Summan av punkt 1 och 2 är att den totala efterfrågan i världen går upp.
3. Om tillbudet hade gått upp hade punkt 1 och 2 inte spelat så stor roll. Men problemet är att det gör det inte. Produktionen från OECD länder har skuffat men produktion långt under prognonserna. Tex Norsk produktion gick ned med 8,8% det sista året… Ryssland sliter, Mexico sliter.. de flesta sliter. Faktum är att den totala världsproduktionen av konventionell lättolja har stagnerat runt 75 miljoner fat per dag(Ca prod de sista 4 åren säger Statistik från Energy Information Administration). Vi kan vara vid Peak oil mao.
4. Det är inga bra alternativ till olja. Biobränsle har blivit väldigt kontroversiellt sen det har lett till kraftigt höjda matpriser. Så vi kan nog slå fast med ganska stor säkerhet att biobräsle inte kommer att lösa några energiproblem(oavsett vad politikerna säger… de kan säga vad de vill). Oljesand i Kanada för med sig en mängd miljöproblem.
Så länge dessa faktorerna är i effekt så kan vi anta att prisdynamiken sänder oljeprisen vidare upp.
Vi har också lite andra faktorer som kan vara värt att tänka på.
OPEC säger att det är nog med olja i markanden och att det inte är någon brist på olja. Man kan nog med mycket stor säkerhet säga att om OPEC hade haft mer olja så hade man exporterat den med de priserna vi har på marknaden idag. Vi måste komma ihåg att OPEC traditionellt har haft problem med The Prisoners Dilemma. Dvs kartellen har inte fungerat pga de enskilda länderna har tjänat på att bryta produktionsavtalen och producera mer än avtalt, och detta har skett på oljepriser långt billigare än idag.
Vi kan nog med stor säkerhet anta att OPEC kan inte exportera mer.
Det ligger ju inte i någons intressen att skapa en extra oro runt oljan eftersom det kan leda till politiska omvälvningar, krig etc.
Problemet totalt sätt är att det än så länge inte finns några bra lösningar på oljeproblemet och det resulterar i höga oljepriser vare sig man vill eller inte.
Barclays menar också att det var mera spekulanter i oljepriset när oljan var på 60 dollar än vad det är nu. Viss spekulation kommer det alltid vara, det är ju ett tecken på en fungerande marknad.
Vad gäller raffinanderiernas kapacitet så tycker jag att det egentligen är en dålig förklaringsmodell att brist på raffinaderier skulle höja oljepriset. Om det var fler raffinanderier skulle ju det bli större efterfrågan på råolja vilket borde ha höjt oljepriset ännu mer. Brist på raffinanderier borde väl rimligtvis lägga större press på bensin och andra slutprodukter istället på själva oljan. Personligen tycker jag att dra in raffinanderiernas kapacitetsbrist blir ett väldigt far feched förklaringsmodell till att oljepriset är högt.
Att den svaga dollarn är en anledning för högre oljepris köper jag inte heller. Oljepriset har gått upp i alla viktiga valutor till och med i NOK.
Om man skulle diskutera svag dollar och hur det borde påverka oljepriset så kommer inte jag till någon annan slutsats än att en svag dollar borde ha pressat ned oljepriset relativt till andra valutor. En rimligt förklaring till att det inte har skett är att efterfrågan i resten av världen går upp, vilket stämmer med punkt 1. Det faktum att oljan har gått upp mer än vad dollarn har fallit är ju verkligen en tecken om att det är för lite tillgång relativt till efterfrågan i världen totalt sett.
Jag antar att så länge denna dynamiken i punkt 1 till 4 är intakt så är det stor sannolikhet att oljepriset vidare upp. Eller rättare sagt att uppsidan på sikt är större än nedsidan.
Mvh Silicon Valley
“In the business world, the rearview mirror
is always clearer than the windshield.”