Post entry

Odd Molly - Attraktivt turn around?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Odd Molly sjösatte 2012 en ny strategi för att förbättra lönsamhet och försäljning som sedan framgångsåren 2008-2010 minskat kraftigt. Ny strategi med breddning av sortimentet, förstärkt branding, e-handelssatsning och mer försäljning via egna butiker börjar nu på allvar visa sig i lönsamheten. Om tillväxten kan hålla i sig ser jag en attraktiv uppsida i bolaget. Ett bra turn around-case?

Odd Molly designar, marknadsför och säljer allt inom mode och livsstil i egna butiker och genom externa försäljningskanaler. Andelen egna butiker har det senaste åren ökat snabbt, främst då försäljning via egna butiker visat sig vara en framgångsrik strategi. I detta affärsområde är marginalerna goda.

Omsättning och lönsamheten för Odd Molly har de senaste åren ökat och bolaget ligger nu i en omsättningsökning i paritet med eget mål som enligt årsredovisningen 2015 skall uppgå till ”A growth rate annually exceeding 20% on average in coming years”. EBIT-marginalen är stigande men haltar fortfarande för hela bolaget jämför företagets mål i årsredovisningen 2015 om ”An operating margin (EBIT) of over 12 percent over a buisness cykel”. Lyckas bolaget närma sig sitt mål om EBIT-marginal tror jag en god hävstång kan fås på lönsamheten.

Jag har studerat 3 olika scenarior för 2017-2018, ett bearscenario, ett basscenario och ett bullscenario.

BEARSCENARIO
I detta scenario antar jag: P/E 15 (bedöms som rimligt P/E för ett lönsamt bolag i stark tillväxt med direktavkastning på ca 3%, värderingen är lägre än flera andra konkurrenter inom branschen)
EBIT-marginaltillväxt om 0% y/y
15% omsättningstillväxt (lägre än historisk tillväxt senaste två åren och lägre än mål om 20% över tid)
22% vinstskatt.

För 2017 estimeras vinsten per aktie med mina antaganden hamna kring 3,3sek och för 2018 3,8sek. Detta ger en uppsida för att värderas till P/E 15 på 3% för 2017 och 18% för 2018 på dagens värdering. Scenariot tyder på liten nedsida i bolagsvärderingen.

BASSCENARIO

I detta scenario antar jag: P/E 15 (bedöms som rimligt P/E för ett lönsamt bolag i stark tillväxt med direktavkastning på ca 3%, värderingen är lägre än flera andra konkurrenter inom branschen)
EBIT-marginaltillväxt om 1,7% y/y i totala tal
18% omsättningstillväxt (lägre än historisk tillväxt senaste två åren och lägre än mål om 20% över tid)
22% vinstskatt.

För 2017 estimeras vinsten per aktie med mina antaganden hamna kring 4,3sek och för 2018 5,8sek. Detta ger en uppsida för att värderas till P/E 15 på 34% för 2017 och 84% för 2018 på dagens värdering. Scenariot tyder på att den positiva trend som aktien ligger i har förutsättning att hålla i sig även under 2017 och 2018.

BULLSCENARIO

I detta scenario antar jag: P/E 18 (bedöms inte som ett orimligt P/E för ett lönsamt bolag i stark tillväxt med direktavkastning på ca 3%)
EBIT-marginaltillväxt om 1,7% y/y i totala tal
20% omsättningstillväxt (i likhet med mål om 20% över tid)
22% vinstskatt.

För 2017 estimeras vinsten per aktie med mina antaganden hamna kring 4,8sek och för 2018 7,2sek. Detta ger en uppsida för att värderas till P/E 15 på 82% för 2017 och 171% för 2018 på dagens värdering. Scenariot tyder på att stor uppsida kan finnas i bolaget om bolaget börjar närma sig sina egna finansiella mål. Den stora hävstången på lönsamheten ges av ökad omsättning och av högre EBIT-marginaler vilket inte känns som ett otroligt scenario då affärsområdet med egna butiker är den del av verksamheten som kan förväntas öka de kommande åren i takt med ökat antal egna butiker samt den del av verksamheten med högst marginaler.

Det bör även noteras att Odd Molly de senaste åren ökat utdelningen till sina ägare och denna trend kan nog fortsatta om lönsamheten ökar. Styrelsens mål är enligt årsredovningen 2015 att årligen föreslå att bolagsstämman beslutar om utdelning motsvarande minst 40 procent av bolagets vinst till aktieägarna. 2013 var utdelningen per aktie 0 sek, 2014 var utdelningen per aktie 1 sek, 2015 var utdelningen per aktie 1,5 sek. Jag tror utifrån basscenariot ovan att utdelningen kan fortsätta öka vilket bör kunna ge en direktavkastning på över 5% kommande år på dagens kurs. Det känns attraktivt.

Gör ni liknande estimat?

Jag äger själv aktier i omskrivet bolag och denna text ska inte ses som råd eller som en analys. Presenterade scenarier baseras på mina egna antaganden och estimat. Investeringar i aktien görs på egen risk och eget ansvar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?