Post entry

Turbulens i biotekniksektorn

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det har varit en turbulent månad inom biotekniksektorn på Stockholmsbörsen. Här följer några kortare reflektioner rörande några av de mest spännande och aktuella svenska bolagen där den samlade bild som ges är att turbulensen i några fall skapat ytterligare köplägen där nära förestående nyheter kommer agera som drivkraft.

Oasmia är ett mycket intressant och högaktuellt val i sektorn där flera mycket viktiga händelser står för dörren i absolut närtid. Oasmia verkar inom cancerområdet och har flera starka kandidater där man genom sin egna teknologi lyckats förbättra både effekt och säkerhetsprofil avsevärt hos flera av de vanligaste befintliga cellgifterna på marknaden i dag. Lyckade omformuleringar av etablerade läkemedel av denna typ har mycket stor marknadspotential och affärsmöjligheter vilket senast bekräftades i uppköpet av Abraxis vars läkemedelskandidat Abraxane har starka likhetsdrag med Oasmias kandidat Paclical. Abraxis blev nyligen uppköpt av Celgene för ca 3 BUSD vilket ger en något hisnande referensbild av Oasmias potentiella värdering även om det krävs ett bredare perspektiv för att få en helt rättvisande bild.

Oasmia står inför mycket närstående nyheter då man inväntar ett besked från FDA kring kandidaten Paccal Vet (Paclicals motsvarighet inom veterinärmedicin). För Paccal Vet har man redan ett befintligt distributionsavtal med läkemedelsjätten Abbott och vi kan där förvänta oss en snabb och effektiv lansering redan under året med en potentiell peakförsäljning om över 300 MUSD per år.

Oasmia har det senaste året präglats av en rad skriverier kring ägarfrågor vilket uppmärksammats i media och gett en stark negativ kurspåverkan. Den senaste tiden har dock en del dementerande information framkommit som till viss del ger en bild av en orättvis tidigare negativ publicitet. När det kommer till fortroenderabatter av den typen som förekommer i Oasmias fundamentala värdering så är det endast en sak som återskapar förtroende:att leverera. Jag tror Oasmia kommer leverera starkt redan i närtid med chans för mycket starka positiva nyheter fortsatt under året. Mer kring Oasmia och bolagets kandidater återfinns bl a att läsa i bloggen, där det även redogörs för övriga närstående potentiella händelser:

http://www.redeye.se/aktiebloggen/oasmia-pharmaceuticals/oasmia-en-intressant-doldis

Bioinvent tillhör fortsatt de mest intressanta bolagen i sektorn på lite sikt där man har en stark bakomliggande preklinisk pipeline med ett flertal licensavtal samt en spännande kvartett av kliniska projekt i fas I-II. Man har den senaste tiden startat nya steg i den kliniska utvecklingen för tre av sina huvudprojekt där ett större avtal för antikoagulantian TB-402 sannolikt ska kunna vara på plats under andra halvåret i år. Fler potentiella trippers redogörs för i min förra blogg om BioInvent:

http://www.redeye.se/aktiebloggen/bioinvent/bioinvent-target-uppkop

BIoinvent är således fortsatt ett starkt och stabilt långsiktigt val i sektorn med stora underliggande potentiella värden som ännu inte på långa vägar prisats i i den nuvarande marknadsvärderingen av bolaget. Ett uppköpsbud på bolaget är en potentiellt fullt möjligt scenario i nuläget mot bakgrund av bolagets befintliga licensavtal, omvärldsklimatet inom läkemedelsindustrin och pipeline.

Karo Bio: har den senaste tiden reagerat med positiva rörelser efter en lång tids kurspress som en följd av lågt förtroende från marknaden. Dagen innan sin q1 rapport offentliggjorde bolaget att man signerat ett utvecklings och försäljningsavtal för främst den Indiska marknaden, med det Indiska läkemedelsbolaget Alkem Laboratories. Avtalet innebär att Alkem kommer att utföra och bekosta den del av det aktuella fas III programmet för Eprotirome som innefattar högriskpatienter (500st), och detta ger KB rätt till royaltys på Eprotiromes försäljning i de aktuella länderna. Man har också rätt att utnyttja genererade data från denna studie som underlag för sin egen ansökan hos EMA vilket naturligtvis är en bra synergieffekt. Avtalet innebär en kostnadsbesparing om ca 100 MSEK för KB. Typen av upplägg tycker jag var förväntat och ett bra sätt att avlasta kostnadsbasen för bolaget samtidigt som man sakta men säkert kan återskapa förtroende hos marknaden för bolaget genom ett bekräftat industriellt intresse för eprotirome. Marknadsreaktionen blev förhållandevis blygsam och motsvarade ca hälften av det belopp som avtalet innebar i kostnadsbesparingar för KB.

Andra positiva signaler från bolaget kunde utläsas i bolagets kvartalsrapport kring de prekliniska projekten ER-beta samt ROR-gamma där man förtydligar statusen i projekten rörande utlicensiering. Statusen uppges vara "aktiva samtal kring avtal". Vad gäller ER-beta projektet så kan även noteras flera forskningsmässiga framsteg genom några vetenskapliga publikationer som stärker den bild av ER-beta som ett nytt intressant målområde för bl a vissa former av svårbehandlade cancerformer.

Under gårdagens bolagsstämma rördes det dessvärre om i grytan igen då stämman fattade beslut om ajournering eftersom valberedningens förslag om ny styrelse möttes av motförslag framfört av ett ombud för aktieägarna Anders och Johan Edlund. Man ajournerade stämman en vecka framåt för att ge möjlighet till en fullständig presentation av de föreslagna styrelsemedlemmarna. Denna typ av händelser är knappast något som gagnar bolaget i detta skedet när man precis startat sin återresa i förtroendeskapande mot marknaden. Fredrik Lindgren har enligt min uppfattning gjort ett gediget arbete sedan han började förra året vid Karo Bio och har arbetat i ett svårt internationellt klimat men ändå tydliggjort en rimlig och bra strategi för bolagets forskningsportfölj med Eprotiromes fortsatta kliniska utvecklingsväg i främsta fokus.

Läget just nu blir mot bakgrund av styrelsefrågan dock otydligt och det känns som en dålig timing återigen för denna typen av händelser. Karo Bio behöver nu arbetsro med tydliga långsiktiga ägare som förstår branschen representerade i sin styrelse. Huruvida detta kommer uppfyllas med ev styrelseförändringar kommande vecka återstår att se…

Diamyd är ett annat bolag som orsakat uppståndelse helt nyligen då VD Elisabeth Linder lämnade sin befattning med omedelbar verkan i början på veckan. Orsakerna anges inte specifikt men uppges vara meningsskiljaktigheter med styrelsen. Händelsen är garanterat inte kopplad till de fas III data för bolagets T1D-vaccin som ska presenteras, men fick ändå marknaden att reagera kraftigt på beskedet. För Diamyds del kommer dock sannolikt all fokus ligga på de data som vilken dag som helst kan komma att presenteras från den 15 månader långa Europastudien. Mot bakgrund av tidigare presenterade data från den 30 månaders randomiserade fas II studien är sannolikheten mycket hög för positiva data.

Osäkerheten kring presentation av data samt VD-frågan anser jag skapat ett kortsiktigt attraktivt köpläge i aktien.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?