Post entry

Oasmia – spännande år framför oss!(?)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Oasmia utvecklar en ny generation läkemedel inom human och veterinär onkologi. Produktutvecklingen syftar till att framställa nya formuleringar av väletablerade cytostatika som i jämförelse med befintliga alternativ har förbättrande egenskaper, lägre biverkningsprofil samt bredare användnings-områden. Produktutvecklingen bygger på egen forskning inom nanoteknik och egna patent.

Med många långt gångna potentiella produkter i röret kan år 2012 äntligen bli ett år då det betalar sig att ha investerat i Oasmia alternativt välja att hoppa på en resa som nu på riktigt kan påbörjas genom lansering av en rad spännande produkter baserade på den patenterade hjälpämnet XR-17.

Bolaget värderas idag till dryga 500 mkr vilket kan tyckas väldigt lågt med tanke på vad som ligger inom en nära horistont.

Senaste pressmeddelandet från 8 december 2011 ger förhoppningar om genombrott:

________________________________________________________________________________

STOCKHOLM (Direkt) Oasmia upprepar sin målsättning om att nå avtal kring bolagets fas 3-projekt mot äggstockscancer, Paclical, under innevarande räkenskapsår som slutar i april 2012.

Det säger bioteknikbolagets vd Julian Aleksov till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är två eller tre avtal som är mest troligt för att täcka de största marknaderna som vardera är värt åtminstone 20-30 miljoner dollar per avtal” enligt VD.

Generellt sett är direktbetalningen något lägre utanför Europa och USA men i gengäld är royaltyn högre, påpekar Julian Aleksov.

Ansökan om marknadsgodkännande för Paclical beräknas ske i början av nästa år för EU, Ryssland och ytterligare några marknader.

Oasmias hundcancerprojekt, Paccal Vet, väntar på ett besked från den euroepiska läkemedelsmyndigheten EMA inom kort och den amerikanska motsvarigheten FDA väntas ge besked under våren 2012.

Enligt Julian Aleksov skulle Paccal Vet kunna nå Europamarknaden redan under våren nästa år och USA-marknaden till sommaren 2012.

"När det gäller veterinärmedicin tar det inte så lång tid mellan myndighetsgodkännande och marknadslansering", säger han.

________________________________________________________________________________

Det här innebär att det nu kan vara ett gyllene läge att hoppa på ett tåg som kan börja gå riktigt fort inom en inte allt för avlägsen framtid. Några analyser som gjorts under året indikerar riktkurser mellan EUR 1,87 som motsvarar ca SEK 16,80 (Dr. Kalliwoda Research GmbH) och SEK 64 (ECOFIN Global Consulting) mot dagens kurs som ligger och stampar mellan SEK 8,50 och 9,00. Väldigt stort spann beroende på hur man framförallt värderar riskerna med bolaget och dess konkurrenter. Vad analytikerna verkar någorlunda överens om är att veterinärmarknaden är betydligt mindre utsatt för konkurrens och att det där kan finnas en lukrativ marknad att roffa åt sig.

Då vår käre Kim Dahlström redan skrivit två väldigt bra summeringar av bolaget för snart ett år sedan

http://www.redeye.se/aktiebloggen/oasmia-pharmaceuticals/oasmia-i-abraxis-fotspar
http://www.redeye.se/bolag/oasmia-pharmaceuticals/analys/userreport/oasmia-extra-rabatterad-lottsedel

som fortfarande känns aktuella finner jag det överflödigt att uppfinna hjulet igen! Kursen sedan denna publicering har dock sjunkit med nästan 24 % vilket givetvis inte gör caset mindre intressant, snarare tvärtom. Jag hade, liksom Kim, hoppats bli rikligt belönad av att ha investerat i Oasmia under 2011. Jag hoppas nu än mer på att dagen med belöning kommer under Q1 2012 genom en boostad kurs i samband med de nyheter som nu bör ligga nära i tid. Som med allt annat inom denna värld så finns det risker man bör ta i beaktande och en risk som fanns då var att allt skulle gå mycket långsammare än förväntat vilket det nu också gjort.

En sista intressant aspekt är också att Oasmia fått en ny storägare nyligen i form av företaget Nxt2b som i sin tur ägs av Bengt Ågerup. Han har ett långt förflutet inom läkemedelsindustrin och bör ha näsa för projekt som har stor möjlighet att lyckas och sådant som man ”inte bör ta i med tång” och är dömda att misslyckas eller kosta aktieägarna allt för stora belopp för att ro iland.

Jag äger som ni förstår en del aktier i Oasmia. Har gjort det en tid. Också i vetskap om att det kan bli en skakig resa med mycket frustration. Så har det också blivit. Jag har dock suttit kvar i denna båt och snarare samlat på mig ytterligare småposter till, vad som på sikt, bör vara riktiga fyndnivåer. Framtiden får utvisa om jag haft rätt.

Jag önskar alla ett riktigt gott nytt investeringsår! Jag är i alla fall väldigt redo att glömma 2011 och vandra vidare mot ett nytt spännande och säkerligen minst lika utmanande 2012.

Over and out!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?