Post entry

Liket lever

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För eller senare skulle det ju rimligtvis dyka upp en positiv nyhet för Oasmia, vars värdering legat kring ATL. 2013 har förutsättning att bli ett betydligt bättre år än fjolåret.

Oasmia meddelade igår att de tecknat ett globalt avtal med Abbott (exklusive Ryssland, OSS-länderna och Japan) avseende hundcancersubstanserna Paccal Vet och Doxophos Vet. Totalt innehåller avtalet upfront- och milstolpsbetalningar på 21,5 MUSD samt royalty på försäljningen.

Det är svårt att i dagsläget värdesätta avtalet, framförallt då vi inte vet royaltysatsen. Ursprungsavtalet med Abbott gällde enbart Paccal Vet för den nordamerikanska marknaden och tecknades 2009. Här låg upfront på 5 MUSD och det fanns ytterligare 14 MUSD i milstolpsbetalningar samt royalty på försäljningen. Eftersom det gamla avtalet, sett till upfront och milstolpsrelaterade ersättningar, var i nivå med gårdagens annonserade avtal framstår inte det nya avtalet så exklusivt. Därutöver är det i allmänhet riskfyllt att ge en aktör för stor del av kakan eftersom beroendet då blir stort av att licenspartnern verkligen engagerar sig för produkten. Royaltysatsen bedöms dock vara hög, sannolikt i spannet 20-30 procent (nettoroyalty), vilket den tidigare uppgetts vara.

Det som dock är värt att tänka på är att Oasmia i det gamla avtalet var på väg att tappa milstolpsrelaterade ersättningar pga att marknadsföringsgodkännande för Paccal Vet fortfarande dröjer. Ersättningen för ett FDA-godkännande har t ex redan sjunkit med 2,5 MUSD och kommer inte ett godkännande före november skulle Oasmia blivit av med ytterligare 2,5 MUSD samt riskerat att återbetala 2 MUSD av upfrontbeloppet om inte Paccal Vet nått marknaden före maj 2014.

Det är också så att Abbott tvingas till stora ansträngningar för att etablera Paccal Vet och Doxophos Vet på marknaden. Dett gäller framförallt på marknader utanför USA, eftersom acceptansgraden där är avsevärt lägre, avseende cytostatikabehandlingar på djur, än på den amerikanska marknaden. Veterinärmarknaden har i Nordamerika nått en betydligt högre mognadsgrad än i övriga världen. Det säljs t ex årligen ca 20 000 rullstolar anpassade för husdjur och det har länge experimenterats med att ge humanregistrerade cellgifter till husdjur. Med tanke på att det sannolikt kommer att kosta rätt mycket att etablera läkemedelskandidaterna på marknader utanför USA är det klokt att just Abbott får utökade licensrättigheter då de har den amerikanska marknaden i ryggen. Summan av kardemumman är således att avtalet framstår vara rätt ok.

Det är i allmänhet så att forskningsbolagen har svårt att nå uppsatta prognoser avseende bedömningar för marknadsgodkännanden och tecknandet av licensavtal. De är i praktiken alltid överoptimistiska där en av orsakerna kan vara att de är så oerhört beroende av aktiemarknaden då de i allmänhet saknar rörelseintäkter. För att överhuvudtaget överleva under svåra marknadsförhållanden är de därmed ofta tvungna att måla upp förhoppningar i granna färger. Här har Oasmia inte varit något undantag.

Det har däremot nu skett en märkbar vändning då ledningen helt slutat att ge prognoser. Vid höstens nyemission ifjol garanterade storägarna, bl a Oasmias VD och Q Med-grundaren Bengt Ågerup, hela beloppet. Inför nyemissionen kördes inte heller någon road-show med syfte att locka placerare utan emissionen genomfördes relativt snabbt och syftet är rätt uppenbart – att storägarna var sugna på att komma över en större bit av uppsalaföretaget. Det är en ganska bra signal om att goda tider nu kan stunda.

Oasmia befinner sig trots allt i en högintressant period. Med sin teknologi kan de förbättra egenskaperna hos befintliga cellgifter. Paccal Vet är samma substans som Paclical, en förbättring av paklitaxel, som är ett av de vanligaste cellgifterna. Med Oasmias teknologi kan biverkningarna mildras och infusionstiden förkortas. Dessutom är det möjligt att ge 30 procent högre dos vilket kan vara det främsta vapnet till att etablera substanserna på marknaden. Det finns en konkurrent, Abraxane, med liknande egenskaper som Paclical, och som spås kunna nå en miljardförsäljning mätt i dollar och som redan nått halvvägs. Det ger vägledning att marknaden är stor och inte omöjlig att nå. Abraxane innehåller dock humant albumin vilket omöjliggör användning på djur varför Oasmias position inom veterinärmarknaden är rätt unik.

Jag anser att Oasmia är en av fjolårets kursförlorare som i år har goda möjligheter att revanschera sig. Det utökade avtalet med Abbott ger hopp om att den amerikanska läkemedelsjätten har ett intresse av att i första hand etablera Paccal Vet i USA och att de har resurser att nå framgång på andra marknader. När som helst kan också ett FDA-godkännande komma för Paccal Vet och när som helst kan ett licensavtal dyka upp för Paclical avseende humanmarknaden. Dessutom har en registreringsansökan lämnats in för Paclical till den ryska läkemedelsmyndigheten och förväntas lämnas in till den europeiska motsvarigheten. Men som alltid går inte att utesluta platt fall när det gäller läkemedelsbolag men en värdering i närheten av ATL innebär att risk/reward-läget ser aptitligt ut.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?