Post entry

Kan nattsvarthet bytas mot dagsljus?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nyheterna de senaste dagarna har inte gått aktieägarnas väg. Den saken kan inte ses på många andra sätt. Frågan är hur motiverat raset på aktiekursen är? Att EMA nu lagt in en ordentlig bromskloss i verksamheten är glasklar.

Jag kan till fullo förstå aktiemarknadens reaktion. Riskerna tilltog ordentligt i och med detta. Paccal Vet tror jag många såg som en självklar produkt för marknaden och det är också det som förmedlats via diverse pressmeddelanden. Den stora marknaden USA kvarstår ju som en möjlighet och ingen kan säga hur utlåtandet därifrån kommer se ut. Inkomstpotentialen är enorm om man ser till statistiken. Bara i USA så finns totalt ungefär 78 miljoner hundar fördelat på 46 miljoner hushåll. Hundar står för ungefär hälften av alla husdjur. Totalt spenderades 25 miljarder dollar på sjukvård och mediciner till dessa husdjur och där kan man anta att majoriteten av dessa pengar lades på hundar och katter (och inte akvariefiskar etc.). Källa: http://www.americanpetproducts.org/press_industrytrends.asp Runt hälften av alla hundar får cancer under sin livstid (källa: http://dogs.lovetoknow.com/wiki/Cancer_in_Dogs) varav de allra äldsta kanske inte medicineras på samma sätt som en yngre.

Bioteknikaktierna överlag har då sannerligen inte rosat marknaden den senaste tiden. Karo Bio, Active Biotech, Medivir m.fl. har sett sina börskurser gå rätt ned i källaren av olika anledningar.

Är då utsagan från Oasmia sanning eller rent skitsnack? Att de är övertygade om att preparatet Paccal Vet kommer att nå den europiska marknaden innan året är slut? USA, hur hårda är de där?

_____________________________________________________

Processen för ett slutligt godkännande kommer nu att försenas, enligt Margareta Eriksson, ansvarig för klinisk strategisk utveckling på Oasmia.

”Det kommer den att göra för vi tänker göra en ny studie. Vi räknar med att vi behöver ett halvår ungefär för studien.”

Efter det kommer den kompletterande informationen att skickas in, enligt Margareta Eriksson.

Oasmias vd Julian Aleksov sa till Nyhetsbyrån Direkt i december att Paccal Vet skulle kunna nå Europamarknaden redan under våren 2012 och USA-marknaden till sommaren 2012.

Enligt Margareta Eriksson går det i dagsläget inte att säga om den planen nu försenas när det gäller Europamarknaden.

”Det vet vi inte, för vi har inte den blekaste aning om hur lång tid EMA tar på sig.”

Dagens besked betyder inte att chansen för ett slutgiltigt godkännande nu är mindre, enligt Margareta Eriksson.

Finns det någon risk för att det inte blir någon Europalansering över huvud taget? ”Nej, inte som vi ser det.”

Att ansökan till EMA dras tillbaka påverkar inte den pågående godkännandeprocessen för Paccal Vet i USA, enligt pressmeddelandet

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.

Sanning eller skitsnack är väl den stora frågan man får ställa sig. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro och ovanstående är förvisso bara lösryckta frågor och svar från en artikel i DI. De ska nu genomföra en ny studie som tar ca 6 månader att genomföra men samtidigt kan denne Margareta Eriksson inte kan säga om Europalansering till våren blir försenad. Enkel matematik borde säga oss att våren blir knepigt att utlova.

I nästa fråga får vi svar på att Europalanseringen inte ska vara i fara. Sanning eller skitsnack? Jag vågar inte spekulera i odds på detta.

Att bioteknikföretag faller som furor till höger och vänster i och med misslyckade forskningsresultat gör ju inte att förtroendet för just Oasmia höjs. Särskilt inte i samband med dessa nattsvarta nyheter. Frågan är dock om det kommer en dag efter denna natt?

Omsättningen på aktien har de senaste dagarna varit relativt hög. Många som valt att sälja pga. minskad potential vilket också styrks i Carnegies sänkta riktkurs från 28 till 20 kr (mot dagens kurs strax under 7 kr). Tidigare fanns det analytiker som satt riktkurs på 64 kr vilket nu i rimlighetens namn borde ha reviderats eller kommer att revideras. Faktum kvarstår dock att analytiker verkar ha en tilltro till företagets kommande produkter. Frågan är om man ska lägga någon större vikt på det? Hela analytikerkåren har ju fått utstå mycket kritik i medierna den senaste tiden, många säkert med all rätta.

Det stora frågan jag ställer mig är dock vad Bengt Ågerup har sett i Oasmia. Han har nu sedan en tid tillbaka varit den största aktieägaren. Har han sett Oasmia som en lottsedel eller har han sett verklig potential som bör kunna ge rejäl avkastning på de satsade 30 miljonerna? Så här sade han i samband med att investeringen kom till kännedom:

--------------------------------------------------------------------------------------------

”Detta är en strategisk investering för mig som jag tror kommer bli mycket bra också finansiellt. Vi jobbar med liknande frågeställningar inom cancerforskningen i flera av våra andra investeringar och jag tror vi kan bidra en hel del”, säger Bengt Ågerup.

Han är särskilt intresserad av Oasmias teknik att injicera cancerläkemedel.
”Det är en teknologi som skulle kunna appliceras på andra läkemedelskandidater”, konstaterar Bengt Ågerup.

I fortsättningen hoppas Bengt Ågerup att Oasmia ska slippa att be aktieägarna om mer pengar.

”Nu tror jag att man ska kunna hitta andra former än nyemission som finansieringsform. Jag vill egentligen inte precisera mig mer än så eftersom det här är ett publikt bolag men genom att Oasmia sitter på en basteknologi så finns det möjlighet att sälja licenser eller samarbeta med andra aktörer”, säger Bengt Ågerup.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ja, det återstår att se om Oasmia kan börja tjäna lite pengar på sin verksamhet. Förtroendet hos aktieägarna bör vara ganska lågt om behov av nyemission skulle uppstå. Vad återstår då om pengar behövs? Att börja utlicensiera delar av sin teknik eller helt enkelt få ut en produkt på marknaden är nog enda sätten. Sedan de sätt Ågerup resonerar kring samarbeten etc. kan mycket väl visa sig vara en väg till framgång. Vid en eventuell investering är detta frågor man bör ställa sig.

Kan det komma en dag efter denna långa natt? Jag hoppas det. Oasmia är det första och sista bioteknikföretag jag satsar pengar i. Låt det bli en riktigt bra affär, för man ska komma ihåg att fler potentiellt starka preparat finns i röret. Men det var Paccal Vet som åkte på en mina av ännu okänd storlek, därav fokusering kring detta i mina resonemang.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?