Nynoterade Surgical Science - Laddar för kraftig uppgång
2017-06-20 08:49, Edited at: 2017-06-21 11:19Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Surgical Science är ett vinstdrivande bolag inom glödheta Virtual Reality. Bolaget noterades igår på börsen för 35 kr till en mycket lågt satt värdering av 170 MSEK. Efter en handelsdag kostar en aktie 57,50 kr efter att nyemissionen blev kraftigt övertecknad men allt tyder på att detta bara är början. Freefloaten i bolaget är mycket låg och inga Pre-emissioner till lägre pris än noteringskursen på 35 kr har genomförts. Sist vi upplevde denna unika och mycket sällsynta kombination hette bolaget SECITS Holding, kursen rusade 120% på tre dagar. Allt detta och mycket där till tyder på att Surgical Science står inför en kraftig uppvärdering.
Surgical Science grundades redan år 1999 av forskare med rötter från Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Syftet var att kirurger skulle kunna öva på sin operation före den riktiga operationen. Bolaget är sedan många år tillbaka vinstdrivande. Marknaden för medicinsk simulering förväntas växa med upp till 30 procent årligen beroende på segment. För att möta den växande marknaden har nu bolaget valt att gå till börsen. Det nya kapitalet kommer att användas till att expandera och för att kunna möta marknadens ökade efterfrågan.
Surgical Science marknadsför och säljer VR-simulatorer för utvärdering, träning och certifiering av kirurger till sjukvården runt om i världen. Kirurger och övrig sjukhuspersonal får genom företagets hård- och mjukvara möjlighet att operera och träna i en 3D miljö som om det vore en riktig patient. Så bra är tekniken. Grunden i bolaget är en helt egenutvecklad teknologi som möjliggör simulering av den mänskliga kroppen på ett realistiskt sett. Teknologin är skyddad med flertalet patent.
Mjukvaran möjliggör återskapande av mänsklig vävnad genom Virtual Reality där utföraren får detaljerad feedback av sin operation innan de genomför riktiga ingrepp på patienter. På så vis minskar riskerna för att ödestigna misstag görs under en riktig operation då kirurgen och övrig personal har fått god tid på sig att öva i simulerad miljö innan riktiga operationer äger rum.
Surgical Science har redan sålt över 500 instrument runt om i hela världen och har skapat sig goda kontakter och referenskunder genom åren. Instrumenten finns bland annat på Karolinska Institutet, Harvard och Yale. Ett tillfredsställande kvitto på att bolagets produkter är uppskattade samt fungerar och att träning med dem är överförbara till det faktiska operationsrummet, är att de är validerade i flertalet publicerade studier så som American Journal of Surgery och British Medical Journal.
Många kommer nog relatera Surgical Science till Cellink som också har rötter inom Sahlgrenska akademin och där GU Venture också är delägare. Cellink marknadsför och säljer en 3D-skrivare som kan skapa mänsklig vävnad. Bolaget hade en liknande värdering och kurs som Surgical Science vid börsnotering och uppvärderades snabbt från 36 kr 145 kr på mindre än två veckors tid, en uppgång på hela 302 procent. Det mesta tyder på att samma resa väntar Surgical Science.
Surgical Science tillhandahåller tre olika modeller av VR- simulatorer som beskrivs närmare i nedanstående video: https://www.youtube.com/watch?v=Dl7pPiAzPs0
Ett väletablerat bolag inom Virtual Reality till en värdering av ett förhoppningsbolag.
Det är nog ingen som missat att Virtual- och Augmented Reality är något som verkligen ligger i tiden. Det är några av de hetaste trenderna som går att investera i på marknaden. Många bolag som är inriktade mot denna bransch är fortfarande förhoppningsbolag då de inte genererar några större intäkter och visar kraftiga minus-resultat. Surgical Science har under en längre tid ökat sin omsättning och visat vinst på en marknad som ännu inte exploderat.
Både intäkter och resultat har successivt ökat över en lång period. Det första verksamhetsåret 1999 omsatte företaget 244 999 SEK och gjorde ett resultat om -341 492. Sedan dess har bolagets omsättning och vinst stadigt ökat. Utvecklingen av nettoomsättningen över tid är som taget från ett skolboksexempel. Bolaget har varit vinstgenererande alla år utom tre sedan 2005, vilket är anmärkningsvärt. Surgical Science omsatte förra året hela 52 miljoner kronor och har sedan starten 1999 sålt över 500 system och ser sig själva som innovationsledare inom medicinsk simulering. Den fina ekonomiska utvecklingen har fortsatt under 2017 där q1 uppvisat en större orderingång än q1 2016.
Robotiserad kirurgi - en växande marknad
Robotassisterad kirurgi blir ett allt vanligare inslag på sjukhusen idag, vilket innebär att kirurgen styr en robot som utför olika kirurgiska ingrepp. Detta för med sig flera fördelar som bättre kontroll, ökad säkerhet, bättre ergonomi samt utökade frihetsgrader som tidigare inte fanns vid traditionell kirurgi. För att nyttiggöra dessa möjligheter så måste kirurgen ha mycket goda färdigheter och här kommer simulatorträningen att ha en central roll för att utveckla kompetens. Surgical Science som licensierar sin mjukvara ser en stor potential i industriella samarbeten och har nyligen tecknat ett avtal med en ej namngiven industriell aktör och har dialog med ytterligare aktörer.
Det finns ett flertal aktörer som står inför lanseringen av industrirobotar. En av de mer välfinansierade aktörerna är Verb Surgical som är ett joint venture (samföretag) mellan Johnson & Johnson och Google.
Allt tyder på att en lagändring sker inom kort
Danmark är det land som har kommit längst i användandet av simulatorer inom kirurgiutbildningen och landet har även infört obligatorisk certifiering. För att en läkare i Danmark skall få gå vidare och operera på människor måste den alltså först uppvisa goda resultat i simulerad miljö. Den danska modellen har fått stor uppmärksamhet internationellt och Surgical Science VD Gisli Hennermark är övertygad om många fler länder kommer följa samma spår och införa denna certifiering.
Surgical Science marknadsandel i Danmark är nästan 100 % och landet har ett nära samarbete med Sverige där en lagändring bör ligga mycket nära i tiden. USA är en stor marknad för Surgical Science där 150 simulatorer redan finns på plats. I USA är det mycket vanligt med diverse stämningar och försäkringsbolag ser gärna att dessa simulatorer används på sjukhusen för att undvika onödiga felbehandlingar.
Blir det en lag, vilket är mycket troligt, på att alla kirurger världen över måste bli godkända och certifierade i simulerad miljö, kommer Surgical Science vara ett Large Cap-bolag och således ha en värdering på flera miljarder.
Uppsidan är mycket stor från dagens nivå i kombination med begränsad risk då bolaget redan har en stabil position på en etablerad och ständigt växande marknad. Bolaget har dessutom sedan en lång tid tillbaka presterat positiva resultat. Denna kombination är väldigt unik och gör därför Surgical Science än mer intressant som bolag att äga aktier i. Piloter tränar först i en flygsimulator innan de blir godkända att flyga, varför ska det vara annorlunda inom sjukvården? Självfallet vill man veta att den som opererar först är ordentligt tränad och certifierad innan en operation sker.
Brännverktyg under användning i LapSim vid blindtarmsoperation i Virtual Reality som om det vore på riktigt.
Aktien
Antal aktier uppgick till 2 863 888 st innan nyemissionen där samtliga ägare ingått lockup-avtal på 12 månader. Efter emissionen finns det totalt 4 863 888 st aktier.
Av emissionen på 70 MSEK tecknade två fonder, Robur Fonder och Health Invest Partner AB aktier för hela 29,8 MSEK. Tre av bolagets befintliga aktieägare tecknade aktier till ett värde av 19,3 MSEK. Detta medförde att en ytterst liten del, 597 258 st aktier fanns kvar för allmänheten och resulterade i en kraftigt övertecknad emission. Surgical Science handlas på First North under kortnamn SUS.
De få aktierna som allmänheten fick teckna kostade 35 kr.
Marknad
Surgical Science har endast två konkurrenter på den globala marknaden för endoskopisk och laparoskopisk medicinsk simulering. Det är små verksamheter inom större koncerner. Surgical Science är det enda företaget i världen som helt inriktat på sitt område inom den medicinska simuleringen.
Den ena konkurrenten, Simbionix, köptes av 3D Systems för hiskeliga 120 miljoner USD år 2014. Om Surgical Science kommer gå samma väg till mötes som Simbionix eller driva bolaget i egen regi återstår att se.
Den globala marknaden för medicinsk simulering uppgick under 2016 till 1,6 Mdr USD. Marknaden har en stark underliggande tillväxt och förväntas växa årligen med i genomsnitt 15 – 20 % fram till år 2021 enligt externa bedömare. Surgical Science VD tror att bolagets SUB segment inom medicinsk simulering dvs endoskopisk och laparoskopisk medicinsk simulering kommer att växa betydligt mer än så.
Marknaden för medicinsk simulering förväntas växa årligen med i genomsnitt 15 – 20 % fram till år 2021.
Varför investera i Surgical Science?
- Innovationsledande företag med patenterad mjukvara
- Extremt låg free-float
- Låg konkurrens
- En global bransch som väntas växa med upp till 20% årligen
- Ny lagändring kan komma närmaste åren
- Stabilt bolag med en mycket begränsad nedsida
Värdering och riktkurs
Externa experter räknar med en global årlig ökning om 20 % där Surgical Science subsegment förväntas öka ännu mer och där Surgical science andel minst kommer motsvara ökningen. Det mest troliga är en årlig ökning om 40 % och att Surgical Science redan om fem år omsätter ca 280 MSEK med bibehållna eller förbättrade marginaler. Dessutom tillkommer möjliga intäkter från samarbeten inom robotiserad kirurgi och kommande lagändringar om obligatorisk certifiering.
Rekommenderar starkt köp upp till minst 115 kr vilket ger ett börsvärde på ca 559 MSEK.
Disclaimer
Äger själv aktier i bolaget. All handel med aktier medför risk, beslut sker på eget ansvar.
http://blog.plasticscm.com/2015/09/moving-from-svn-to-plastic-scm-how-we.html
https://www.youtube.com/watch?v=Dl7pPiAzPs0&t=5s