Post entry

Nynoterade SenzaGen - Årets IPO

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

SenzaGen som noterades den 21/9 har lösningen på allergitester utan djurförsök. Intresset har varit rekordstort bland investerare. Trycket att teckna aktier i SenzaGen har varit mycket stort. Flertalet investerare i min omgivning har tecknat aktier för närmare 500.000 SEK på flera konton och inte fått någon tilldelning alls, vilket är anmärkningsvärt. Räknar med ett stort köptryck i aktien den kommande tiden.

LoggaSquare RGB liten HF

Många rätt med SenzaGen

Intresset av allergitester utan djurförsök har visat sig vara stort då SenzaGen utan varken marknadsföring eller säljpersonal får in beställningar av kunder som får höra talas om tekniken. Allergitester som skonar djur och som dessutom är mer tillförlitliga än traditionella tester blir såklart mer intressanta, plus att EU och USA har förbjudit alla former av djurförsök inom kosmetika vilket tvingar fram nya och mer etiska lösningar.

Den ökande efterfrågan mötte VD Anki Malmborg Hager med en överraskning när hon tillträdde som VD i SenzaGen:

"Det finns ju ingen rad för intäkter i mina excel-ark" var hennes spontana kommentar.

Anki


SenzaGens patenterade testmetod utvecklades vid Lunds universitet och den baseras på en typ av mänskliga celler som spelar en viktig roll i vårt immunförsvar. Genom att mäta hur 200 utvalda gener reagerar på det ämne som ska testas så kan man inte bara identifiera kemikalier som orsakar en allergisk reaktion (GARDskin) utan även bestämma hur starkt allergen kemikalien är (GARDpotency). SenzaGens tester visar rätt med 90 procents säkerhet medan djurförsöken bara kommer upp i 75 procent. Bolaget har startat pilotförsäljning av sina två första produkter, GARDskin och GARDpotency. Godkänd validering förväntas ske första halvan av 2019. Effekten av en sådan validering förväntas förbättra SenzaGens marknadsposition och bör leda till ökad försäljning av bolagets tester.

Senast i maj 2018 måste alla kemikalier som används i EU dokumenteras och registreras enligt den europeiska kemikalieförordningen REACH. Myndigheterna kommer inte bara att kräva att tillverkarna kan visa om en substans är allergiframkallande eller inte - utan även data som visar hur kraftig en eventuell allergiframkallande effekt är. Den informationen kan inget av dagens djurfria tester erbjuda. Behovet av nya, tillförlitliga och kostnadseffektiva testmetoder är därför stort. SenzaGen är redo att möta detta behov.

Viktiga samarbeten redan på plats

SenzaGen tecknade i Juni månad ett viktigt distributionsavtal med världsledande Charles River Laboratories, en gigant inom laboratorietjänster. Charles River kommer nu marknadsföra SenzaGens produkt GARDskin till sina kunder på global basis. Avtalet kan bli en stor nyckel till framgång. Charles Rivers är listat på New York Stock Exchange (NYSE) och har över 11 000 anställda. Charles River har många av världens ledande läkemedels- och bioteknikföretag som kunder. Att de nu ska marknadsföra SenzaGens produkter säger en del om hur stort det här kan bli.

I början av året slöt SenzaGen även ett samarbete med läkemedelsföretaget Astra Zeneca. Tillsammans arbetar de för att bota sjukdomar i andningsorganen och samtidigt undvika biverkningar som irritation i andningsvägarna (GARDair).

"Samarbetet är en milstolpe för oss och visar att ledande läkemedelsbolag ser en potential i vår metod. Dessutom ger samarbetet oss värdefull kunskap och hjälper till att utveckla vårt text ytterligare" kommenterar Anki Malmborg Hager, vd för SenzaGen.

Forskning


Marknaden

Bolagets primära målmarknader är Europa och Nordamerika samt länder som kommit långt med minskning och förbud av djurförsök. Europa och USA står för hela 79 procent av den globala marknaden där djurförsök redan är förbjudet.

Den totala marknaden för toxikologisk in vitro-testing bedöms vara värd hela 129 miljarder SEK varav GARD-plattformens adresserbara marknad bedöms vara 54 miljarder SEK. Marknadspotentialen är alltså mycket stor för SenzaGen. I USA revideras nu också regelverket för att påskynda utvecklingen av alternativa testmetoder och ett flertal andra länder i världen har infört förbud mot tester på djur.

År 2016 införde bland andra Sydkorea, Australien och Taiwan förbud mot djurförsök inom kosmetikaindustrin, och sedan tidigare är det även förbjudet i Indien, Israel och vissa stater i Brasilien. Världsmarknaden uppgår idag till runt 129 miljarder kronor och beräknas växa till 260 miljarder kronor 2022. Det motsvarar då en genomsnittlig årlig tillväxt på cirka 15 procent.

Aktien och teckningsåtaganden

Det finns totalt 15 461 000 aktier i SenzaGen varav 4 645 000 nytecknade aktier. Innan teckningsperioden påbörjades hade flertalet befintliga samt nya institutionella och kvalificerade investerare på förhand åtagit sig att teckna aktier för totalt cirka 75 miljoner SEK, till kursen 19,40 SEK, vilket motsvar 83 procent av erbjudandet på totalt 90 miljoner SEK. Kvar till allmänheten att teckna fanns endast aktier för 15 miljoner SEK till kursen 19,40 SEK per aktie. Bolagsvärdet uppgår till ca 300 miljoner SEK till kursen 19,40 SEK.

Styrelsen och ledande befattningshavare har ingått i lock-up avtal med Vator Securities att under 360 dagar inte sälja aktier i bolaget.

Aktien handlas på First North med kortnamn SENZA och stängde första handelsdagen på 43.30 SEK

Folkkära Leif GW Persson är förutom brottsexpert och författare även en mycket flitig aktiespekulant. Tidigare i år var han med och tecknade aktier i tech-bolaget Terranet. Aktien steg från 13 SEK till 17,20 SEK första handelsdagen, för att sedan fortsätta stiga under flera dagars tid ända upp till hela 44 SEK. Leif GW Persson har tecknat aktier för miljonbelopp i SenzaGen då han tycker metoden att frångå djurförsök är mycket tilltalande och tror starkt på bolaget.För Leif GW Perssons del är det ingen kortsiktig affär. Han planerar att sitta kvar med aktien, som enligt honom kan vara värd en hundring till jul.

”Anta att de får igenom sin provmetod. Då kommer den här aktien att vara en once in a lifetime-investering", säger Leif GW Persson, till DI.

leif-gw-persson-skavlan-youtube-stor

Finansiell rådgivare

Vator Securities som är finansiell rådgivare åt SenzaGen har en helt enastående track record. Deras fem senaste bolag Immunovia, Terranet, Xbrane, Acarix samt Biovica är nu över- eller mycket över teckningskurs.

De som köpte aktier i forskningsbolaget Immunovia i slutet av 2015 har fått se kursen stiga från 18,50 SEK till hela 99,50 SEK. Immunovia har också en bakgrund från Lunds universitet som SenzaGen. Finns helt klart en möjlighet att SenzaGen gör samma resa och ser en stor uppsida samt ökat intresse i aktien.

Min rekommendation är köp i SenzaGen

Äger själv aktier i bolaget. All handel med aktier medför en risk, beslut sker på eget ansvar.


Länkar:

SenzaGen.com

https://www.nyteknik.se/startup/33-listan/genanalys-kan-ersatta-djurforsok-6392683#conversion-122831618

https://www.nyteknik.se/startup/33-listan/allergitestet-fran-SenzaGen-skonar-djur-och-ger-vinst-6393240#conversion-122831618

https://www.kemivarldenbiotech.se/article/view/485623/SenzaGen_och_astrazeneca_samarbetar#

http://www.di.se/nyheter/kapitalet-i-leif-gw-perssons-nya-investering-ska-racka-ett-par-ar/

https://www.aktiespararna.se/nyheter/senzagen-erbjudandet-i-senzagen-kraftigt-overtecknad-infor-listning-pa-nasdaq-first-north

http://www.keyc.com/story/35767227/senzagen-signs-global-distribution-agreement-with-charles-river-laboratories

http://www.expressen.se/dinapengar/gw-persson-om-sina-miljonaffarer-pa-borsen/

https://www.va.se/nyheter/2017/09/21/leif-gw-tjanade-just-6-miljoner-pa-nagra-timmar/

http://www.expressen.se/dinapengar/gw-persson-om-sina-miljonaffarer-pa-borsen/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?