Post entry

Nyårskrönika - Hur väljer jag rätt aktie ?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Att välja ut aktier genom att titta på bokslut och väga in fundamentala aspekter kan vara en lyckosam strategi. Men de finns sätt att förbättra oddsen.

De handlar om att skaffa sig en edge. Likt vilket annat spel varsomhelst. Ju fler oberoende sannolikheter (fördelar) du kan skaffa dig desto lägre antal fel kommer du att göra i dina affärer. Genom att skaffa dessa Fördelar så kan vi kategorisera dom och strukturera upp de hela. Det första steget vi skall titta på kallar jag för Urvalslistan.

Urvalslistan: Är en lista av aktier som skall uppfylla vissa utvalda kriterier. Ju fler av dessa kriterier nedan som aktien uppfyller desto högre edge (fördel) ger den.
1. ADX Är en indikator som finns i de flesta analys program. Den mäter trendstyrkan i en aktie oavsett om trenden är fallande eller stigande. Att sålla ut de aktier som uppvisar de högsta ADX värdet ger en bra fördel att vara i de aktier som trendar starkast på marknaden.

2. Två månaders högsta/lägsta: De aktier som etablerat en ny högre topp de senaste två månaderna har en tendens att fortsätta behålla positiv riktning. Motsatsen gäller för de aktier som etablerat en ny 2 månaders lägsta notering.

3. RS (relativ streingh) Är en indikator som mäter hur pass stark aktien är i relation till dess index. Att välja ut de aktier som har de högsta RS nivåerna så skaffar du dig en bra fördel genom att ligga i de aktier som rör sig starkare än marknaden generellt. Dessa aktier har även en tendens att fortsätta vara starkare.

4. Sektor. Att kolla vilka sektorer som utvecklats bäst de tre senaste månaderna ger en mycket bra fördel då du som placerare bör vara i den sektorn som är hetast. Att studera utvecklingen i de olika sektorer ger också en bra marknads Analys. Börjar dom allt mer defensiva sektorerna så som exempelvis läkemedel att dominera utvecklingen och också dyker upp allt oftare i denna urvals lista så får man en bra signal om att marknaden är på väg att skifta till en negativ ton. Motsatsen gäller då de offensiva sektorerna börja domineras i urvalslistan så som exempelvis råvarubolag då vet man att risk aptiten är god och börsen har en ljusare framtids tro.

5. Att hitta de aktier som kommer bli börsens raketer eller stora förlorare är ju alla placerares dröm. De finns ett sätt att upptäcka dessa i ett tidigt skede. Den metoden kallas för 21 Dagars regeln. Aktien skall bilda minst 5 st Gap,Lap;eller thrust inom loppet av 21 dagar. Rent beteendemässigt betyder de att placerarna är väldigt heta på gröten ! Och detta beteende är mycket vanligt att aktien bildar innan den stora rörelsen träder i kraft.

6 Volatilitet. Är också en viktig kriterie som många glömmer bort. De aktier som har en högre volatilitet än index har en tendens att fortsätta reagera starkare. Detta kan mätas med hjälp av en HV Indikator eller en TN Indikator

När man sållat ut de aktier som bäst uppfyller dessa 6 kriterier är de dags att börja analysera dessa aktier med hjälp av 12 olika variabler.

Detta kallas för positionsanalys.
1 Trend. Att dra trend linjer som sammanfaller med bottnar och toppar som ger trendkanaler och att tillämpa Olika glidande medelvärden är mycket viktig del i din Analys. Då du aldrig skall gå mot trenden. 200 dagars glidande medelvärde definierar den långsiktiga trenden bra. Eller 12 månaders glidande medelvärde i månads diagrammet. 50 dagars glidande medelvärde definierar trenden de kommande månaderna bra och 20 dagars glidande medelvärde definierar den kortare trenden bra.

2 Jämviktspendling. Aktier och allt annat i universum rör sig i vågor då allting är energi. Aktier rör sig i vågor kring en jämviktsnivå. Då detta är en mattematisk harmoni. Detta ger Tradern en bra edge att agera på. vi har en mängd olika indikatorer som mäter dessa vågor. Gemensamt för dessa indikatorer är att de kallas för momentum Indikatorer. Och den vanligaste indikatorn som jag använder heter stokastisk. Att använda parameterval 3 eller 5 lämpar sig bäst för att se jämviktspendlingen på kortare sikt medans parameterval 14 lämpar sig bättre på lite längre sikt. Att dessutom kombinera dessa ger ytterligare en fördel.

3. Volymen är mycket viktig att analysera. Då den avslöjar huruvida tillförlitlig rörelsen är. En aktie som stiger skall även ha en tilltagande volym i uppgångsfaserna och en avtagande volym i nedgångsfaserna. Vid tillfällen då de är avtagande volym i uppgångsfaserna och tilltagande volym i nedgångsfaserna är de dags att vara beredd på trend skiften.

4. Marknadsläget är nog så viktigt. Om Omxs30 har en stigande trend skall du leta efter köp kandidater och när omxs30 ligger i en fallande trend skall du leta blanknings kandidater. Gå aldrig mot den rådande trenden!

5. Volatiliteten som nämdes tidigare är ur ett perspektiv fördelaktigt att analysera. När aktier är inne i en låg volalitetsläge så kommer aktien förr eller senare att gå in i en hög volatilitet läge, Och tvärt om. Att använda sig av Bolingerband är ett bra verktyg. När banden drar i hop sig går aktien in i ett låg volatilitetsläge,, Och att en större rörelse är att vänta.

6. Lär dig att se omslagsformationer då dessa formationer ger en tidig indikation om att trenden är på väg att skifta. Exempel på dessa är Huvud skuldra formation, Omvänd huvud skuldra formation, Konsolidering, stigande och fallande kilar, Dubbeltopp, dubbelbotten, multitopp och multibotten.

7. Fortsättningsformationer bör man också kunna definiera. exempelvis Flagga, Vimpel, Triangel, symmetrisk Triangel, rätvinklig triangel, rektangel.

8. Korta formationer är offtast den sista pusselbiten placeraren lägger innan de är dags att gå in och agera. Korta formationer är de formationer som bildas p�� en dag eller några dagar. För att se dessa korta formationer kan ni surfa in på denna sajten http://www.vinnarbyran.se/candlestick_bullish.html

9. Stöd och Motstånd. Toppar utgör motstånd och bottnar utgör stöd, Att dra linjer längs dessa utgör en trendkanal där aktien kan tänkas rörasig inom. Ett brott upp ur motstånd ger en indikation om fortsatt uppgång i ett högre område och tvärt om. Gemensamt för alla dessa olika formationer som jag skrivit om är att de går att utläsa dessa i olika tids upplösningar. Dvs oavsett om du tittar i en minut graf eller en veckograf.

10. Tidsperspektivet. Om en och samma slutsats uppträder i flera olika tidsperspektiv ökar du sannolikheten markant. Exempel på detta kan vara att du vill se att aktien har ett lågt momentum värde i veckografen och sedan även i dagsgrafen , 60 minutersgrafen och slutligen även i 5 och 1 minuters grafen. En sådan mätning ger mycket hög tillförlitlighet av bedömningen av Vågrörelsen.

11. Divergenser. En variabel som inte bekräftar pris rörelsen kan vara att aktien stiger men volymen avtar. Eller att Omxs30 gör en ny högre topp medans en enskild aktie gör en lägre topp. Aktien divergerar då gentemot marknaden vilket också kan användas till din fördel.

12. Hastigheten är viktig att analysera. Då en aktie är på väg att toppa ur eller bottna så är oftast den sista uppgångsfasen eller nedgångsfasen segare i hastigheten än tidigare. Detta går att mäta tydligt med en MACD indikator. Om aktien bildar högre toppar medans MACD indikatorn påvisar lägre toppar uppstår hastighetsdivergenser vilket signalerar om att de är slutet i uppgångsfasen. Köparna tappar kraft. De motsatta gäller vid bottenbildningar. Denna Indikator går också utmärkt att tillämpa i olika tidsupplösningar.

13. Ny information så som exempelvis rapporter, pressmeddelanden osv så uppstår ofta starka rörelser i aktien. sannolikheten säger då att aktiens rörelse våg vid ny information har en tendens att bestå. Reagerar aktien dessutom på ny information med den rådande marknads trenden ökar du sannolikheten ytterligare.

14. Säsong och månadseffekter. Några dagar innan och efter månadsskiften har börsen en tendens att röra sig positivt då mycket kapital strömmar in i marknaden. Från pensions fonder och spar fonder Börsen har också en tendens att stiga på våren och falla mot hösten. Detta är också en variabel som ger dig en fördel.
samt företags placeringar. I denna tidszone kring månadsskiftet hittar vi offtare börs toppar.
Avslutningsvis vill jag bara säga att ju fler sannolikheter du kan kombinera Desto bättre !

Lycka till på börsåret 2012

Mvh http://guldbubblan.blogg.se/

bubo bubo Member since Dec 11 2011

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?