"Supertuesday" för doldisar
2008-02-11 16:55, Edited at: 2010-06-11 11:07Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Imorgon presenterar två av börsens tråkigaste bolag sina bokslutsrapporter, nämligen industrikonglomeratet Duroc samt kontraktstillverkaren NOTE. Trots att pessimismen klibbat sig fast som ett tvåkomponentslim över framtidsutsikterna för världskonjunkturen kan dock dessa två doldisbolag komma att presentera överraskande starka rapporter, och framförallt, fortsatt optimism angående framtiden.
Med dragloket Ericsson i fronten har EMS-bolaget NOTE rasat rejält på börsen under de senaste månaderna. Orsaken är att Ericsson är en betydelsefull kund för NOTE och att Ericssons försämrade resultat orsakat rejäl ovisshet om hur mycket detta kommer att påverka NOTEs siffror när Svanberg & Co börjar dra åt tumskruvarna. Ytterligare hör kontraktstillverkarna till den bransch som drabbas först vid en konjunkturnedgång och tillsammans med branschkollegan Partnertechs kraftigt försämrade resultat har detta således framkallat ordentlig skrämselhicka bland investerarna. När sedan NOTE offentliggjorde att de varslar 124 medarbetare i Sverige om uppsägning blev det återigen trångt vid utgången för de placerare som fortfarande trotsat den osäkra framtidsbild som uppenbarat sig likt mörka moln på affärshimlen. Dessa negativa händelser väcker givetvis en hel del frågor men är det verkligen så här dystert? Eller har aktien fallit alldeles för mycket pga marknadens subjektiva syn på bolaget?
Visserligen så har ledningen för NOTE uttryckt en osäkerhet vad som kan komma att ske i framtiden pga av Ericssons problem, men vid den senaste rapporten så avslöjade bolaget dock att trots detta är fortsatt förbättrat resultatet att vänta. Det är även intressant att påpeka att det varsel som drabbar anställda i Sverige var väntat då NOTE under fjolåret ökade sin produktionskapacitet i Polen samt Kina via etableringar av samägda fabriker med Ionics och Fideltronic. Arbetsintensiv tillverkning flyttas alltså till lågkostnadsländer vilket varit ett naturligt steg för de flesta växande EMS-bolagen de senaste åren. Kvar i Sverige blir den spetskunskap och arbete som ingår i NOTEs framgångsrika ”nearsourcingmodell”, dvs erbjudandet av utveckling och tillverkning av prototyper och små serier nära kunden. Det går dock inte att komma ifrån det faktum att 30 % av NOTEs omsättning genereras från telekomsektorn, den bransch som det alltså just nu tonats upp flest mörka moln kring. Å andra sidan behöver inte detta vara så allvarligt då VDn Arne Forslund tidigare under januari trots allt uttalade sig rätt optimistiskt i en artikel publicerad på evertiq. Någon generell avmattning i konjunkturen har ännu Forslund inte sett till och även fastän bolaget noterat en förändring inom telekom och en nedgång under Q4 har dock denna nu planat ut, vilket återuppväcker viss optimism om framtiden. Det positiva är även att bolaget upplever riktigt hygglig ingång i orderböckerna, vilket t ex bekräftades då 24 anställda varslades vid fabriken i Skellefteå. Det spektakulära och märkliga var att innan uppsägningarna träder i kraft pga av flytten till lågkostnadsländer så behöver fabriken först anställa sju personer för att klara produktionen! Med tanke på att NOTE ytterligare fortsätter med att effektivisera för att nå fortsatta resultatförbättringar samt då bolaget därtill upplever stor efterfrågan för bolagets tjänster, särskilt tack vare den ökade kapaciteten som möjliggörs via fabrikerna i Polen och Kina kan man ju slutligen ställa sig frågan om det verkligen finns skäl för att NOTE skall värderas med ett p/e-tal på under 8, beräknat på de tolv senaste månadernas resultat?
Industrikonglomeratet Duroc har stöpts om rejält under året tack vare förvärvet av Swedish Tool samt Gerber, vilket inneburit ett nytt verksamhetsområde inom industrihandel. Köpet som bl.a. möjliggjordes tack vare den ”aning” (!) för tidigt gjorda försäljningen av aktierna i Impact Coatings har inneburit en rejäl omsättningsökning för Durockoncernen. De förvärvade bolagen ser även ut att bli en riktig kassako när integrationen fullgjorts och synergieffekterna börjat realiseras. Det gamla Duroc innehållande Engineering, Tooling, Rail samt sågklingetillverkaren Micor har dock inte lyckats att åstadkomma några märkbara förändringar, utan fortsätter tillsammans att skrapa ihop ett blygsamt plusresultat. Rail och Tooling är dock stabila bolag med hyfsad lönsamhet och med möjligheter att prestera tillväxt. Till det negativa hör främst förväntningarna om ordentlig framgång för Duroc Engineering som dessvärre hittills uteblivit. Det som även påverkat resultatet negativt är Micor som haft rejäla lönsamhetsproblem och vad fjolårets förvärv av Lamitec kommer att innebära för resultatförbättringar råder det fortfarande stor ovisshet kring då mörka konjunkturmoln börjat uppenbara sig framför sågverken. Swedish Tool däremot rider dock på den starka nordiska verkstadskonjunkturen och när kapacitetstaket trycker emot behövs investeringar vilket gynnar bolaget. Swedish Tool har även ett ess i rockärmen att ta fram ifall konjunkturen kraftigt försämras då dotterbolaget Vislanda Maskin då har möjlighet att få ett ordentligt uppsving tack vare verksamhetsinriktningen mot renovering och underhåll av gamla maskiner. Durocs VD Erik Albinsson har även utryckt fortsatt optimism inför detta år och ser ännu inte någon nedgång i efterfrågan för bolagets industrihandelsverksamhet vilket gör det intressant då Duroc haft svårt att övertyga på börsen under allmän börsoro. Då ”gamla” Duroc kämpar med lönsamheten och bidrar endast med blygsamt positiva siffror är det främst industrihandeln det är intressant att räkna på vid värderingen av bolaget. I år bör affärsområdet klara av en omsättning i närheten av 500 Mkr. Rörelsemarginalen bör även förbättras nu när integrationen av förvärven är gjorda samt synergierna alltså börjat realiseras. Tar man fram miniräknaren och räknar med att Industrihandeln klarar av att nå samma rörelsemarginal som under Q2 ifjol, alltså 6,9 %, landar rörelseresultatet i så fall på 34,5 Mkr. Det är då synnerligen intressant att notera att Duroc idag värderas till ca 200 Mkr på börsen.
Ytterligare ökar spänningen då det finns en rejäl slant i kassan, nämligen hela 75 Mkr. Med tanke på att ägandet därtill till stor del representeras av Traction och deras kännetecken; att inte tillåta överflödigt kapital stå och samla damm i plånboken, innebär detta sannolikt att en ordentlig utdelning är att vänta imorgon då bokslutet presenteras.
För de som orkar ha aktier i portföljen som periodvis präglas av låg likviditet kan några poster i såväl NOTE som Duroc krydda portföljen med lite extra spänning och eventuellt göra morgondagen minnesvärd som en ytterligare ”supertuesday”!
Undrar vem som får flest anhängare?
Ha en bra kväll!