Post entry

Northland Resources -Uppdatering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Mycket spännande har hänt sen senast jag skrev, både fundamentalt och kursmässigt.

Northland Resources har nu klargjort att man kommer att använda sig av djuphavshamnen i Narvik för transport av sitt järnmalmskoncentrat.
Detta innebär en förbättrad net-back på ca. 7 USD per ton.
Större pålitlighet i transporterna är även det ett stort + såklart.

Hamnvalet var givetvis väntat men ändock, väldigt viktigt att den pusselbiten nu är på plats!

Den 27e sept. presenterades DFS'en ( Definitive Feasibility Study ) på uppstarten av det 100% ägda Kaunisvaaraprojektet

Här följer lite hörnstenar från vad studien innehöll:

  • En pay back-period på 4.9 år från det att det första koncentratet har börjat produceras. Produktionen startar tidigt 2013 och då med en takt på ca. 1,5 milj. ton per annum ( Mtpa) Ökar till 5 Mtpa år 2014
  • Totalt OPEX / ton koncentrat beräknat till 54 USD.
  • En produkt bestående av 69 % Fe, av anmärkningsvärt hög kvalitet som förväntas betinga ett betydligt högre marknadspris än t.ex. hematitprodukter som ofta dras med mycket föroreningar.
  • Beräknat investeringsbehov för att nå 5Mtpa är 694 MUSD, och beräknat max. negativt kassaflöde 583 MUSD, då en del av kostnaden skall finansieras med hjälp av den löpande verksamheten.
  • En beräknad livstid för gruvan på 19 år, med reservation för att det kan bli ännu längre då fyndigheten i Pellivuoma inte är fullt undersökt än. Detta beräknas vara klart under första halvan av 2011.

VD Karl-Axel Waplans ord om presentationen:

"We are very pleased to have reached another important milestone with the delivery of the definitive feasibility study. It has confirmed previous work and our belief that Kaunisvaara is a robust project. The plan now is to move into the execution phase which will include building up the organizational structure for construction and production, starting major work at the mine site and securing some of the long-lead items,"

Det som återstår nu är alltså att hitta uppköpare för de resterande tonnen av koncentrat, något som har pågått under en längre tid. En viktig del av det här föll på plats i och med att Narvik blev utskeppningshamn.

När kunderna är på plats så kommer även finansieringsbiten att klarna. Klart är iaf. att en del av pengarna skall komma från en emission, hur stor eller liten vet vi inte.
Resten blir bankerna och kundernas sak .

Vad hände då med kursen när dessa nyheter kom? Ja inte det som normalt sett händer, så mycket kan vi nog vara överens om.
Det visade sig i stället att största ägaren Frode Teigen bestämt sig för att formligen vräka ut aktier via sin mäklare PAS ( Pareto Securities). Detta till alla andra aktiesparares store förtret såklart. Det ryktas om att han behöver pengar på annat håll, bland annat för att investera i en odling av torsk.
Han lär hur som haver inte vara största ägare nästa gång ägarlistan uppdateras utan den manteln kommer nu att axlas av Avanza Bank i stället.

Min och många andras förhoppning är att det nu kommer strömma till större fonder och investmentbolag, då allt ser ut att löpa enligt plan. :-)

Kursen står nu 15 % lägre än för en vecka sedan, dessa positvia nyheter till trots!

Var det någon som sade köpläge?

www.northlandresourcesinc.com ( Där finns även den inspelade konferensen som hölls i samband med att DFS'en släpptes)

Mvh.
/ Y_T

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?