Post entry

Northland och Cassandra rullar på

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För en månad sedan rekade jag Northland Res (Naur) och Cassandra (Caso) och bolagen är upp cirka 20 respektive 10%. Jag ser dock fortsatt uppgångspotential.

Trots att Northland sett ett kraftig uppgång under de senaste månaderna är aktien fundamentalt undervärderad. Bolaget handlas idag till en kurs som endast överstiger NE-kursen med ett par procent. Orsaken till uppgången är fullständigt berättigad och kursen har inte hängt med uppgången i järnmmalmspriset.

Tror man på en stabilisering eller fortsatt uppgång av järnmalmspriset så ger Northlands aktie en riktigt bra hävstång till förhållandevis låg risk. Det finns en del indicier som talar för att vi ser en stabilisering/fortsatt uppgång av järnmalmspriset, den största orsaken ligger i att Kina tycks ha fått nya krafter, bland annat kunde vi se att industriproduktionen ökade med 10,1% mellan nov 2011 och nov 2012. Det var första gången produktionen ökade med tvåsiffriga tal sedan mars-2012.

Dessutom har det kommit en del rapporter om att lageruppbyggnaden startat, en period som bör hålla på under kommande månader. Även järnvägsinvesteringar har ökat.

De risker som finns på kortsikt är att uppstartsproduktionen (ramp up) tar längre tid än befarat. Bland annat har man haft problem med vissa transportproblem, då lastbilar varit svåra att tippa eller att lasten frös. Dock har Northlands Anders Antonsson (ansvarig för IR) gått ut och meddelat att man byggt om lastbilarna och att själva gruvan varit igång kontinuerligt. Han menar på att det inte finns någon risk med att företaget inte skall skeppa sin första last i under Q1. http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7386850

För Northland sätts riktkursen >8kr lagom till alla hjärtans dag.

För Cassandra går vi nu in i en spänannde period. Bolaget har som jag uppmärksammat tidigare producerat sin första sats olja och orosmomentet om att bolagets uppfinnare och grundare Anders Olsson skulle börja sälja av sitt stora innehav under 2013 har med all rätt avtagit.

Snart kan vi förhoppningsvis förvänta oss en medial presentation av sin reaktoranläggning CASO 600 och med tanke på float och den skepsis som fortfarande finns kan det bli en häftig uppgång. Risken förstås hög men rewarden enligt mitt tycke väldigt tilltalande.

/ Wonka

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?