Post entry

Ner i gruvan igen...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För att det inte ska bli något missförstånd jag ligger fortfarande på beachen det är i portföljen jag går ner i gruvan igen...;-)

Jag har gått ner i gruvan igen med Naur och har tankat under en tid... Nya innehavet ca 30 % billigare än när jag lämnade efter finansieringsdebaclet. En hel del positiva signaler från bolaget och om allt rullar på och om järnmalmspriset håller sig är det nog en garanterat minst dubblare på ett års sikt som jag ser det. Produktionsstart närmar sig och aktien handlas kring p/e 2 nu vid full produktion enligt mina beräkningar...

Nu vore det tusan om Naur skulle kunna bli en nitlott igen.... Men man har ju haft fel förr speciellt om Naur...;-)

Naur är ganska hög risk precis som mitt största innehav nu Africa oil som jag skrivit om i tidigare bloggar, risk och potential hänger ju ofta ihop som bekant. Nattsömnen får mina andra stora innehav Betsson och Balder ge...;-)

Betsson har varit en fantastisk långsiktig placering speciellt om man räknar med att man även fått Netent avknoppat. Under den fina kursresan har det varit ständiga hot som internetspelförbud i Norge och Turkiet men den skickliga ledningen har kommit runt detta. Nu är det kommande spellicenser som oroar marknaden en del med en skatt på 20% på bruttovinsten som i Danmark även i Sverige snart tror man. Men man kommer säkert att hantera detta så att man inte ligger på lika hög återbetalningsnivå som nu (tror det är 96 % nu på vissa spel) dvs mycket av skatten förs vidare till slutkund detta är ju möjligt då konkurrenterna får samma skatt. Dessutom ger spellicenserna ökade möjligheter att marknadsföra sig som inte är tillåtet idag. Fast om spelicenserna i slutändan blir ungefär plus/minus noll för Betsson som VD Magnus Silverberg sa i en dragning att han trodde är väl skrivet i stjärnorna. Men då är ju aktien istället lågt värderat idag i förhållande till tillväxten.

Balder är också lågt värderat i förhållande till övriga i sektorn med ca 25 % rabatt på det långsiktiga substansvärdet kallat Epra nav med definitionen: "Eget kapital per stamaktie med återläggning av räntederivat och uppskjuten skatt enligt balansräkning."

Vissa gillar inte att Balder inte ger någon utdelning och visst det är kul att få sådan. Men pengarna försvinner ju inte utan finns kvar i företaget och ger substanstillväxt. Driftöverkottet är ca 3 kr per år nu som hela tiden läggs till substansvärdet. Det går inte att klaga på utvecklingen för skicklige Selins bolag upp ca 200 % sedan jag gick in för ca 2,5 år sedan. Men ändå bland de lägst värderade i sektorn alltså och nu är dessutomn aktien mycket likvid med vilket den inte varit tidigare.

Jag har alltså inte gått ner i gruvan själv utan tillbringar mesta tiden i det som för mig är ett paradis i asien. Här är det härligt klimat, fina stränder, underbara människor, helt jantefritt och dessutom gör tidsförskjutningen att man hinner vara på beachen innan svenska börsen öppnar på em....! Härligt alltså och att människorna här är så glada, hjälpsamma och lever för dagen är antagligen för buddismen. Men det är inte bara fördel jag misstänker att buddismen också gör att ekonomin inte utvecklas så väl man lever helt enkelt för dagen till skillnad från oss som börjar spara till pensionen tidigt och ska göra allt som pensionärer... Mitt emellan kanske är bäst och det varma klimatet gör väl att det är svårare att arbeta hårt här och jag väljer att investera på svenska börsen istället....

Nej nu mina vänner får det bli ett dopp i havet...

Ha det Ture

PS! Nu när oron i sydeuropa genomsyrar all nyhetsrapportering och sprider oro kan det kanske vara bra att tänka på några klassiska Peter Lynch citat:

"There is always something to worry about. Avoid weekend thinking and ignore the latest dire predictions of the newscasters. Sell a stock because the company's fundamentals deteriorate, not because the sky is falling."

"The key to making money in stocks is not to get scared out of them."

“Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.”

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?