Post entry

Håll i hatten

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Mitt favoritcase nu Northland har dubblerats i kurs sedan botten i slutet på förra året men jag tror att det bara är början...

Nu kom det besked att en genväg på 3 mil är på gång. Perfekt tycker jag en järnväg dröjer för länge och skulle försvåra transporter de närmaste åren då man knappast skulle investera så mycket i vägförbättringar då. Dock säger man att en järnväg inte är helt borta ur planeringen på sikt:

http://www.northland.eu/sv-se/media/nyheter/-genvagen-en-utmarkt-losning

Intressant om logistiken som nog är det minsta vi behöver oroa oss för.

Se Nr 4 2011 sid 15-17 i nedanstående

http://www.peab.se/Om-Peab/Press-och-media/Peabjournalen/

Northland:

"Med knappt ett år kvar till det att produktionen i Northlands järnmalmsgruva i Kaunisvaara ska vara i gång händer det otroligt mycket på gruvområdet. Har man inte varit hit på några dagar har det vuxit fram nya byggnader och de som redan påbörjats har vuxit till sig i en rasande takt.

Gruvprojektet som sådant innebär en investering på fem miljarder kronor, infrastruktur och transportlösning fram till hamnen i Narvik ej inräknat. Tidsplanen är hårt satt, men hålls och den som har nyckelrollen i att byggnationerna håller både takt och kvalité är Göran Arlefalk, chef för Kaunisvaaraprojektet.

- Det finns inget annat Greenfield projekt (helt nytt gruvprojekt) i världen som vi känner till som byggs så här snabbt. Det ställer krav på både oss som beställare och entreprenörer som utför arbetet. Men vår egen personal och våra entreprenörer är professionella och kan sin sak, säger han"

Läs mer:
http://www.northland.eu/sv-se/media/nyheter/varldens-snabbaste-greenfieldprojekt

En klassisk aktieutveckling för ”junior explorers” kan man se i nedanstående diagram och jag tycker den är intressant. NAUR befinner sig givetvis i development/construction fasen punkt 6. Själva kursangivelserna i diagrammet är förstås irrelevanta men man skulle kunna roa sig och halvera dem om man vill. 2007 toppade Nauraktien på 28 NOK vilket kan tas som punkt 3 i diagrammet vilket ungefär motsvarar hälften av diagrammets 10 dollar. Aktien bottnade nu i slutet av förra året på ca 6 NOK vilket är ungefär hälften av diagrammets 2 dollar. Kursen har ju förstås även påverkats av finanskriserna 2008-09 och den nu och var ett tag 2008 nere i 4 NOK. När allt rullar på för fullt vid punkt 8 i diagrammet så skulle vi i sådant fall kunna hoppas på hälften av 20 dollar dvs ca 60 NOK och det skulle väl då ge kanske p/e 6 med nuvarande prognos ja varför inte. Håll i hatten mina vänner...

http://4.bp.blogspot.com/__vPoal9caSo/TL-uC15GHPI/AAAAAAAAAPA/zmfqx2J8aYQ/s1600/Classic+Mining.jpg

ESO som SEB verkar heta i Norge storsålde ju miljontals aktier mellan 8 och 9 NOK nyligen vilket jag skrivit om tidigare och funderat över. Troligvis har de stirrat djupt på macroprognoser istället för att lägga örat mot rälsen och se hur bra det går i uppbyggnaden av företaget. Det man måste komma ihåg är att mycket elände redan är inprisat när aktien antagligen handlas på p/e neråt 1 vid full produktion nu. Facit har vi förstås inte än men jag känner mig mycket confident för att ta VD Waplans uttryck...

Lite lämpliga citat i ämnet från gurun Peter Lynch (som med sitt fantastiska trackrecord ju har gjort en och annan miljard dollar...) och som mäklarna på ESO kanske borde läsa..;-)

“I spend about 15 minutes a year on economic analysis. The way you lose money in the stock market is to start off with an economic picture. I also spend 15 minutes a year on where the stock market is going.”

"It's futile to predict the economy and interest rates."

"There is always something to worry about. Avoid weekend thinking and ignore the latest dire predictions of the newscasters. Sell a stock because the company's fundamentals deteriorate, not because the sky is falling."

"The key to making money in stocks is not to get scared out of them."

“Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.”

En aktieinvestering i Naur har förstås större risk än en vanlig investering men också större potential vilket jag skrivit om i en tidigare blogg. Som alltid måste var och en ta sitt eget beslut och ett råd är att inte investera mer än att man behåller den goda nattsömnen....

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?