Post entry

Det svenska Pajala-stålet biter.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bolaget Northland Resoruces som ligger på Oslobörsen och Torontobörsen har börjat få snurr på saker och ting uppe i Lappland. Det enda som inte snurrar än så länge är dreven i malmkrossen, men det kommer, var så säkra.

Från Northland Resources kontor märks en febril aktivitet och under sommaren har vi blivit bortskämda med goda nyheter.

* 3 Juni. Det blir officiellt att Stemcor som är en världsledande stålproducent har tecknat avtal om 1 miljon ton koncentrat ( själva råmaterialet till stål). Första leverans planeras att ske under andra halvan av 2012. Stemcor har även för avsikt att skjuta till en del av det kapital som krävs för att starta gruvan. Det rör sig om 50 milj. USD. Inte helt fel! :-)

Så här säger Stemcor's Alex Blohm. - '' Stemcor is pleased to align itself as a partner of Northland on a long-term basis. Northland's Kaunisvaara Project is particularly attractive due to the high grade iron content, low level of contaminants and proximity to markets in West, Central and Eastern Europe. We look forward to working with raw material processors and steel makers in those regions.'' ( Understrykn. Reds. anm.)

* 21 Juli. Bolaget avslöjar att man har börjat studera möjligheterna för att exportera sitt järnmalmskoncentrat från Narvik i Norge i stället för Kemi i Finland. Alternativet i Narvik är på alla sätt bättre för Northland Resources då hamnen där är isfri året runt, vilket man inte kan säga att Östersjön är och hamnbassängen är tillräckligt djup för att de största fraktfartygen skall kunna användas.
Alltså, större fartyg = med bättre marginal och lägre fraktkostnader.
Ingen is = pålitlighet i leveranserna, vilket ses som extremt viktigt av uppköpare av järnmalm.
Bolaget avslöjar även att man är i långt framskridna förhandlingar med möjliga samarbetspartners från mellan och fjärran-östern ang. större delen av bolagets produktion på 5 mtpa.

Så här säger Northland's VD Karl-Axel Waplan "The interest we have received from potential overseas customers makes it necessary to investigate an additional port alternative in parallel to Kemi.''

* 20 Augusti. Norhland Resources får tillstånd av gränsälvskommisionen att utföra brytning av järnmalm och att bygga ett anrikningsverk.
Detta var egentligen en väntad nyhet eftersom hela projektet hängde på detta och staten har alldeles för mycket skattepengar att förlora på att det inte skulle bli någon gruva i Pajala. En ort som så många andra i Norrland som fått kämpa för sin överlevnad den senaste tiden.
Men nu finns det i alla fall svart på vitt att det är fritt fram att sätta spaden i marken så länge man respekterar gällande regelverk. :-)

Häromdagen var det möte i Narviks kommunstyrelse och man ställde sig väldigt positiva till Northlands förfrågan om att få skeppa från Narviks hamn.
Ett färdigt beslut väntas komma under hösten. Om man vill läsa om vad som sades på mötet så finns det dokument på Narviks kommuns hemsida.

Det finns alltså en hel del som talar för att Northland Resources kommer bli en riktigt fin raket under hösten/vintern. Det är bara till att spänna på sig gruvhjälmen och hålla hårt i sina andelar. :-)

Nedan: ett kursdiagram.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?