Post entry

Tiden talar för NSP

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nordic Service Partners Holding (NSP) på small Cap är nordens största franchisetagare till Burger King. Det är en klassisk turn-around kandidat, vilket brukar innebära hög risk. Men min poäng är att vändningen redan har skett, men marknaden har bara inte upptäckt det än. Man har två starka kvartal i rad och min gissning är att det tredje är på väg trots en relativt svag försäljning under det första kvartalet. Men det är inget man behöver hänga upp sig på då årsomsättningen är så hög, närmre 700 Mkr. Gör man en vinst under 2010 på 20 Mkr vilket jag tror så är P/E talet 7. Då finns det en stor potential för aktien.

Man har en ny VD sen början av 2009 och har utformat en ny strategi. Man har övergett satsningen på att driva flera olika varumärken och har erkänt att man tappade fokus och blev ineffektiva. Nu har man ändrat fokus – från tillväxt till lönsamhet och huvudfokus ligger på driften av lönsamma Burger King restauranger.

Man driver i nuläget 43 BK, främst i Sverige men också i Danmark där lönsamheten är bättre. Jag satsar personligen nästan aldrig i förlustföretag då det är ett visst tänk som skiljer dem från företag som går med vinst som man inte ska underskatta. Skillnaden här är att större delen av restaurangerna är mycket lönsamma och har en bra kostnadskontroll men ett visst antal är inte lönsamma och drar ner helhetsresultatet. Det är dessa man nu håller på att lägga ner eller effektivisera, man har redan kommit en bit på vägen under 2009.

Konkurrensen i branschen är stenhård, främst mellan McDonalds, Max och Burger King. Men även Frasses, Sibylla och lokala gatukök är med i fighten. Alla har sina personliga favoriter men skillnaden mellan de tre är ändå hårfin då de erbjuder väldigt likartade produkter. Därför är läget en av de viktigaste faktorerna och omsättningen per enhet för de stora ska helst ligga mellan 12-15 Mkr för att uppnå en hög lönsamhet och det är ungefär på den nivån BK vill att man ska ligga. Det är svårt att veta när man öppnar en ny restaurang vart man kommer hamna. Skillnaden på vinsten kan vara enorm. En årlig omsättning på 10 Mkr kan innebära att restaurangen går med förlust medan 13 Mkr kan innebära en vinst på 2 Mkr netto. Marknadsföring har en stor betydelse då man vill höja omsättningen men beroende på lokala preferenser kan BK eller Max bli mest populär i olika städer. Det finns en X-faktor där man inte vet exakt varför en annan enhet går bättre än den andra – det bara är så. När en av restaurangerna blivit mest populär är den positionen svår att rubba. Burger King har många sådana kassakor runt om i landet men också några dåliga där utvecklingen blir svår att vända.

Det man främst kan påverka är personalkostnader, administrationskostnader och att ligga på rätt omsättningsnivå per restaurang. Dessutom stänga ner restauranger där utsikterna är för dåliga för att nå lönsamhet på sikt. Lyckas man någorlunda med detta bör aktien bli en vinnare det närmsta året.

2008 hade NSP en administrationskostnad på 55 Mkr, den kommer enligt VD uppgå till ca 33-35 Mkr under 2010.

Slutligen är personalkostnaderna för höga. Man kan se i siffrorna för den senaste kvartalsrapporten att man redan sänkt dessa kostnader jämfört med tidigare kvartal med mer än 5 % om man mäter personalkostnad i relation till den totala försäljningen. Många andra kostnader är relativt fasta och kan inte påverkas. Men med en duktig restaurangchef och bra personal kan man exempelvis klara sig med 11 personer istället för 12 under ett pass. Det är lätt ordnat rent praktiskt eftersom de flesta är timanställda ungdomar som jobbar vid sidan av sitt skolarbete. Från och med den 1.e januari 2010 har arbetsgivaravgiften för ungdomar sänkts ytterligare. Det går inte att räkna på hur mycket kostnaderna kommer att minska men trenden detta år blir åtminstone lägre kostnader för personalen. Det finns dock en politisk risk om de Rödgröna vinner valet att de slutar prioritera ungdomar.

Kvartalsrapporten kommer den 6.e Maj och jag tror den kommer visa ett bra resultat som de två föregående. När den senaste rapporten kom gick aktien upp ca 10 % till 15,50 som högst. Sedan har aktien fallit i glömska och står i nuläget i 13,50. Nedsidan är ytterst begränsad från den här nivån och det kan vara värt att köpa på sig lite aktier inför rapporten. Den största risken ser jag som att den blir fortsatt stillastående. Men förväntningarna tycks vara lågt ställda om man ser till kursutvecklingen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?