Post entry

Dubbling i sikte..

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Här kommer den avslutande delen av min analys av NSP, bolaget som är nordens största franchisetagare av Burger King restauranger. Man har en ny strategi som ska fokusera på lönsamhet framför tillväxt. VD är ny på posten sedan början av 2009 och har drivit Burger King i Danmark under 13 år med mycket stor framgång. Stora förändringar har redan skett vilket den senaste kvartalsrapporten visar och 2010 ska man återigen börja tjäna pengar. Dessutom äger VD aktier för ca 20 Mkr och ledningen äger ca en tredjedel av bolaget.

Så här skrev Börsveckan i dec 2009 – kort utdrag från analysen:
”NSP har fått en kapitalinjektion på närmare 30 Mkr i nyemissionen under året. Niomånadersrapporten var ett styrkebesked. Vändningen under det tredje kvartalet var påtaglig. Omsättningen för den kvarvarande verksamheten steg med närmare 10 % till 175 Mkr och resultatet efter finansnetto landade på 4.7 Mkr. Rörelsemarginalen var 4.3 %, nära koncernmålet på 5 %. Renodlingen väntas ge ytterligare besparingseffekter och räntebördan lättar nästa år. NSP bör redan under 2010 kunna tjäna runt 2 kr per aktie(ca 21 Mkr). Man har stora förlustavdrag som innebär att skattebelastningen blir mycket låg under flera år framöver. Bolagets långsiktiga tillväxtmöjligheter lockar, med dagens balansräkning kan man hantera ytterligare 10 Burger King och 4 stycken under 2010. Skulle expansionsplanen lyckas kan aktien stå inför en rejäl omvärdering och dagens lönsamhet räcker för att motivera nuvarande kurs.”

Kostnader

NSP:s problem har varit för höga kostnader och speciellt att ett fåtal restauranger varit olönsamma och dragit ner det totala resultatet. Försäljningen på ca 700 Mkr är hög, speciellt i förhållande till börsvärdet som är ca 150 Mkr. NSP ser goda möjligheter att nå ett positivt rörelseresultat för 2009. 2008 gjorde man en förlust på 25 Mkr. 2010-2011 kommer det stora genomslaget på alla de åtgärder man har gjort för att nå lönsamhet igen. Det man främst kan påverka är personalkostnader, administrationskostnader och att ligga på rätt omsättningsnivå per restaurang. Dessutom stänga ner restauranger där utsikterna är för dåliga för att nå lönsamhet på sikt. Lyckas man någorlunda med detta bör aktien kunna dubblas på 12-18 månader.

En enskild BK-enhet med en årsomsättning på 10 Mkr kan göra en obetydlig vinst eller till och med en förlust. En enhet med 13 Mkr kan ha en vinst på upp till 2 Mkr och i nuläget driver koncernen 43 restauranger. Idealomsättningen ligger således på 12 Mkr och uppåt per enhet.
2008 hade NSP en administrationskostnad på 55 Mkr, den kommer enligt VD uppgå till ca 33-35 Mkr under 2010.

Slutligen är personalkostnaderna för höga. Man kan se i siffrorna för den senaste kvartalsrapporten att man redan sänkt dessa kostnader jämfört med tidigare kvartal med mer än 5 % om man mäter personalkostnad i relation till den totala försäljningen. Många andra kostnader är relativt fasta och kan inte påverkas. Men med en duktig restaurangchef och bra personal kan man exempelvis klara sig med 11 personer istället för 12 under ett pass. Det är lätt ordnat eftersom de flesta är timanställda ungdomar som jobbar vid sidan av sitt skolarbete.

Man var nära koncernmålet på 5 % i rörelsemarginal i det tredje kvartalet. Jag tycker dock att målet är rätt lågt satt och att man ska kunna höja det så småningom. Om man jämför med Max t ex som förra året hade en omsättning på strax över en miljard kr och en nettovinst på 85 Mkr. Man får alltså ut 8 % i vinst på sin omsättning. Jag ser ingen anledning till att Burger King ska ha så mycket högre kostnader på sikt då konceptet praktiskt taget är detsamma och kostnaderna likartade. Max är helt enkelt mer effektiva, dessutom har man en betydligt högre tillväxttakt på 15-20 % årligen.

Värdering

En rimlig värdering på ett bolag med relativt låg risk men med NSP.s dåliga historia bör vara runt P/E 10. Målet för NSP-koncernen är att växa 20 % per år de kommande fem åren . Vinsten 2010 bör kunna landa på cirka 2 kr(21 Mkr). 2011 bör vinsten ta ytterligare ett kliv uppåt runt 3,5 kr(37 Mkr) när alla besparingar börjar ta fart. Sedan kan vinsten fortsätta öka med 10-20 % årligen. När marknaden dessutom får större förtroende för bolagets möjligheter kan även värderingen öka på sikt. Mellan 13-15 ser jag som fullt tänkbart. P/S talet är anmärkningsvärt lågt, varje försäljningskrona värderas till 20 öre, därför är vinstpotentialen så stor, bara man ökar lönsamheten något. Vid en vinst på 2 kr per aktie i år värderas NSP exklusive den stora kassan till P/E 6 vid kursen 14,50 kr. På 2011 års vinst är P/E-talet 4. Min riktkurs under 2010 är därför 25 kr, en uppsida på 75 %.

Anledningen till att inte så mycket har hänt med aktien trots trendbrottet är att investerare inte har tittat på bolaget de senaste åren efter svikna löften från tidigare ledning och det brukar ta lite tid för en turn-around kandidat att vakna. Men sen kan det vända fort. Det finns goda chanser att aktien sticker i anslutning till bokslutet i februari.

Vill ni veta mer, läs min tidigare blogg ”Ta rygg på Ingvar Kamprad”

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?