Post entry

Spekulativa köp: Nordic Mines, NSP

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Är aktierna i guldgruvebolaget Nordic Mines och snabbmatsbolaget NSP något att ha?

Nordic Mines

Chock att Nordic Mines i veckan kom med besked om att bolaget behöver kapitaltillskott på 220 miljoner kr från aktieägarna.

• Börskursen slutade tis 22 maj 2012 i 29,60 kr.

• Därefter kom beskedet om kapitalbehovet på morgonen ons 23 maj 2012 innan börsen öppnade.

• Och sedan dess har börskursen fallit till nuvarande nivå 16,60 kr (slutkurs fre 25 maj 2012).

Det blir en kursnedgång med 44% efter beskedet, dvs slakt!

Och i veckan var kursen ett tag nere ännu lägre (16,10 kr tors 24 maj 2012).

En tumregel är att aktieinvesterare brukar överreagera vid sådana här tillfällen vilket öppnar möjligheter att köpa aktien som långsiktigt innehav.

-

Nordic Mines nya kapitalbehov kommer efter att bolaget redan så sent som i mars 2012 fick in ca 90 miljoner kr i kapitaltillskott från aktieägarna.

Den gången motiverades kapitalbehovet enl följande:

"Likviden från den riktade nyemissionen avses dels att användas till att stärka Nordic Mines rörelsekapital och dels finansiera det fortsatta prospekteringsarbetet."

"Den stärkta finansiella ställningen möjliggör för oss att fortsätta upprampningen av produktionen i Laivagruvan samt fortsätta med prospekteringen och därmed skapa ytterligare aktieägarvärde."

Då i mars kunde kapitaltillskottet erhållas genom att nya Nordic Mines-aktier såldes ut för 51 kr/st (motsvarande en rabatt på 0,5% från dåvarande börskurs).

Men nu i maj blir utförsäljningspriset per aktie för det förestående kapitaltillskottet klart lägre eftersom börskursen sedan dess har fallit till 16,60 kr.

Den här gången förklaras kapitalbehovet med följande:

"Emissionslikviden kommer att användas till att betala leverantörsskulder, amortera och betala räntor på projektlån, lösa mellanskillnaden mellan dagens högre guldpris och det lägre guldpriset i ingångna guldterminskontrakt samt stärka bolagets rörelsekapital."

-

I pressmeddelandet (som kom ons 23 maj 2012) om det nya kapitalbehovet beskrivs hur gruvproduktionen inleddes vid Nordic Mines finska gruva (Laivagruvan) i fjol inkl den separata anläggningen där malmen bearbetas och används för att göra färdiga guldtackor.

Verksamheten har krävt stora investeringar på 750 miljoner kr varav 500 miljoner kr finansierats med lån.

Men guldproduktionen försenades med fyra månader och har hittills blivit lägre än väntat bla pga att den första malmen som brutits i gruvan haft lägre guldhalt än planerat.

Tydligen har situationen lett till något av ett akut kapitalbehov för Nordic Mines, för så här står det i pressmeddelandet:

"Emissionslikviden bedöms möjliggöra för Nordic Mines att:

• Betala av leverantörsskulder om cirka 1,8 miljoner euro.

• Amortera och betala räntor på projektlån enligt plan om cirka 5,4 miljoner euro den 30 juni 2012 till Standard Bank, Plc, UniCredit Bank AG och Finnvera Plc.

• Lösa terminskontrakt för säkring av guld som Nordic Mines ingått med förfall den 30 juni 2012, där dagens guldpris överstiger det avtalade priset, varför Nordic Mines får ersätta mellanskillnaden om cirka 2,0 miljoner euro.

Resterande del av emissionslikviden avses användas för en förstärkning av Nordic Mines rörelsekapital tills tillräckliga kassaflöden genereras från bolagets guldproduktion."

Och dessutom:

"Då emissionslikviden inte är tillgänglig för Nordic Mines förrän efter teckningsperiodens slut vilket beräknas ske omkring den 5 juli 2012 avser Nordic Mines att ansöka om anstånd med ovanstående betalningar hos bankerna alternativt, upphandla en bryggfinansiering."

Bla ledde den sistnämnda formuleringen till extra oro bland aktieinvesterarna kring om det finns risk för att Nordic Mines kan gå i konkurs om bla sådan bryggfinansiering inte kan ordnas.

Nordic Mines vd Michael Nilsson avfärdade dock den risken med hänvisning till att det är säkert att bolaget kommer att få in planerat kapitaltillskott 220 miljoner kr eftersom en investerargrupp har åtagit sig att garantera det i den utsträckning som Nordic Mines aktieägare ev inte vill bidra till kapitaltillskottet. http://di.se/Artiklar/2012/5/23/268148/Nordic-Mines-vd-avfardar-konkurshot/

Att få en sådan garanti av en investerargrupp kan bli dyrt för det bolag som vill ha in ett kapitaltillskott, inte minst om bolaget är i kris och riskerar få det svårt att få in kapitaltillskottet annars. Vanligtvis brukar väl avgiften ligga på 5-10% av garanterat belopp, vilket garantikonsortiet får som ersättning oavsett om garantin utnyttjas eller ej. Det skulle alltså innebära en extrakostnad på ca 10-20 miljoner kr för Nordic Mines.

-

Hittills i år ser Nordic Mines guldproduktion ut så här:

jan 2012: 30 kilo

feb 2012: 30 kilo

mars 2012: 68 kilo

apr 2012: 90 kilo

Det innebär en produktionstakt på 3 kilo guld/dag under apr 2012.

Bolaget siktar nu enl pressmeddelandet på en produktionstakt på 5 kilo/dag under sommaren 2012, vilket ska ge ett positivt kassaflöde även efter finansiella åtaganden. Det innebär en produktionstakt på 150 kilo/månad.

Målet är att nå en produktionstakt på 10 kilo/dag (300 kilo/månad) vid full kapacitet.

Enl bolagets långsiktiga plan ligger den förväntade produktionstakten något lägre på 8 kilo/dag (240 kilo/månad).

-

Ett scenario är alltså att Nordic Mines inledande produktionsproblem kommer att lösa sig inom ganska kort och att produktionen når planenliga nivåer, samtidigt som guldpriset håller sig uppe kring nuvarande nivå på 1 500-1 600 dollar per uns och dollarkursen håller sig upp kring nuvarande nivå på knappt 7,20 dollar.

Då lär Nordic Mines-aktien vara klart köpvärd vid nuvarande börskurs 16,60 kr. (Mer beräkningar kring det nedan.)

Men det finns några aber på vägen:

1) För det första har Nordic Mines ännu inte offentliggjort vad utförsäljningspriset ska bli för de nya Nordic Mines-aktier som nu ska säljas ut för att kapitaltillskottet på 220 miljoner kr ska erhållas.

Det kan leda till en "ond cirkel" för börskursens utveckling där börskursen faller vilket leder till att fler aktier måste säljas ut för att man ska få in 220 miljoner kr, och då ökar det utspädningen av den befintliga aktiestocken vilket leder till en ytterligare nedgång i börskursen osv.

Teoretiskt sett kan en sådan ond cirkel göra att börskursen egentligen faller hur mycket som helst innan utförsäljningspriset för de nya aktierna är fastlagt.

Som det är sagt ska utförsäljningspriset offentliggöras den 12 juni 2012.

Och då lär utförsäljningspriset behöva sättas med ganska stor rabatt från börskursen, så att det inte finns risk att börskursen faller under utförsäljningspriset under utförsäljningsperioden - annars kommer ju ingen köpa de nya aktierna om börskursen blir lägre än utförsäljningspriset.

Med nuvarande börskurs 16,60 kr kanske utförsäljningspriset skulle sättas till tex 7,50 kr så att man är på den säkra sidan.

2) Men sedan kommer nästa aber: Det handlar om att när ett börsbolag som Nordic Mines ber om kapitaltillskott i något av ett krisläge, avstår många aktieägare från att delta i kapitaltillskottet vilket leder till ett utbudstryck som i sig gör att aktien sjunker.

En tumregel där brukar vara att bolagets börskurs då sjunker ner mot utförsäljningspriset mot slutet av utförsäljningsperioden.

Enl veckans pressmeddelande är det tänkt att uförsäljningsperioden ska pågå 21 juni-5 juli 2012.

Dvs ett alternativ är att man inväntar 5 juli då börskursen kan antas ligga som lägst (nära eller kring utförsäljningspriset) och då köpa Nordic Mines-aktier.

3) Dock finns ett golv som borde hindra för stora börskurs-fall även för Nordic Mines med ovannämnda två "aber", nämligen att om börskursen faller för lågt även innan kapitaltillskottet på 220 miljoner kr är erhållet i den stundande processen, så kan det alltid bli så att Nordic Mines blir uppköpt.

Dvs även om börskurs-utvecklingen kan hamna i en ond cirkel och falla kraftigt av ovannämnda skäl, så har bolaget Nordic Mines verksamhet alltid ett visst värde och om börskursen faller för lågt under det bolagsvärdet så kan det locka fram budgivare som lägger uppköpsbud (tex stora internationella guldgruvebolag?).

-

Frågan är då vad det totala motiverade värdet på Nordic Mines skulle kunna tänkas ligga på.

Steg 1

Sedan tidigare finns ca 37 miljoner aktier i bolaget vilket med kurs 16,60 kr ger ett börsvärde på drygt 600 miljoner kr.

Med kapitaltillskottet på 220 miljoner kr blir börsvärdet drygt 800 miljarder kr.

Steg 2

Bolagets guldfyndighet (Laivagruvan) innehåller ca 17 miljoner ton malm med 1,6 gram guld/ton malm.

Bolaget har alltså ca 27 000 kilo outvunnet guld i marken eller ca 870 000 uns guld (där 1 uns = ca 31 gram).

Det borde betyda att Nordic Mines guld i marken är värd nästan 10 miljarder kr med ett nuvarande guldpris ca 1 567 dollar/uns och en dollarkurs på ca 7,18 kr.

Steg 3

Produktionskostnaden uppgår till 400-500 dollar/uns vilket ger en bruttovinst på ca 70%.

Dvs av ett guldvärde på ca 10 miljarder kr borde Nordic Mines få en sammanlagd bruttovinst på 7 miljarder kr.

Dock är det över flera år så säg att marknadsvärdet idag av 7 miljarder kr över flera år blir hälften, dvs 3-4 miljarder kr.

Och dra ifrån 1 miljard kr i fasta kostnader så återstår 2-3 miljarder kr.

Dvs då är det väl en ganska god affär att idag köpa något för ca 800 miljoner kr som är värt 2-3 miljarder kr?

-

Sedan tidigare har bolaget sagt sig sikta på en produktionstakt på över 10 kilo guld/dag vid full kapacitet.

Det ger alltså över 3 650 kilo guld/år.

Och med ca 27 000 kilo guld i backen borde det betyda att produktionen väntas pågå i 27 000/3 650 = 7-8 år.

-

Nordic Mines har säkrat guldpriset till ca 1 460 dollar/uns för 30-40% av den planerade guldproduktionen ca de kommande tre åren.

Men det är väl i alla fall inte så långt ifrån nuvarande guldpris på ca 1 567 dollar/uns.

Och säkringspriset på ca 1 460 dollar/uns är fortfarande långt över produktionskostnaden på 400-500 dollar/uns.

-

Nordic Mines produktion uppgick till följande nivåer:

jan 2012: 30 kilo

feb 2012: 30 kilo

mars 2012: 68 kilo

apr 2012: 90 kilo

Dvs det artar sig men det är fortfarande en bit kvar till full produktionstakt på ca 300 kilo/månad.

Men gruvan produktionsstartade sommaren 2011 så det tar väl ett tag att trimma in allt.

-

Steg 4

Invändning från signaturen "John Mack2" på Di.se:s aktieforum Börssnack:

"Nordic Mines kanske kan bli ett bra köp efter nyemissionen men kursen kommer sättas lågt. Du glömmer även nettoskulden i ditt exempel."

http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2089785#msg14034401

Uppföljning på det:

Enl Nordic Mines årsredovisning för 2011 hade bolaget banklån etc på 500-600 miljoner kr.

Dvs om bolaget är värt 2-3 miljarder kr minus banklån på 500-600 miljoner kr så återstår ett nettovärde på 1,4-2,5 miljarder kr.

Dvs fortfarande ganska långt över bolagets börsvärde på drygt 800 miljoner kr efter nyemissionen.

-

Enl q1/2012-rapporten hade bolaget totala skulder på drygt 900 miljoner kr per sista mars 2012.

Dvs om man försiktigt räknat betraktar hela det beloppet som relevant skuld och drar ifrån det från bolagets bruttovärde 2-3 miljarder kr, återstår ett nettovärde på 1,1-2,1 miljarder kr.

Dvs även i sämsta fall ligger bolagets motiverade värde över nuvarande börsvärde på drygt 800 miljoner kr (inkl kapitaltillskottet på 220 miljoner kr), och den övre delen av värderingsintervallet (2,1 miljarder kr) ligger på mer än det dubbla börsvärdet.

-

Att emissionskursen sätts lågt borde väl inte i sig påverka bolagets värde eftersom aktieägarna då helt enkelt får köpa fler aktier till lägre emissionskurs i emissionen?

Dock kan det väl i praktiken som nämnt bli ett visst utbudstryck av Nordic Mines-aktier om inte alla aktieägare vill delta i emissionen, vilket då kan leda till viss kursnedgång.

Men i så fall gör ju det väl bara aktien mer köpvärd eftersom bolagets motiverade värde enl ovan ligger på 1,1-2,1 miljarder kr?

-

Steg 5

Invändning från signaturen "ponlin" på Di.se:s Börssnack:

"Det kommer inte att bli 300 kilo per månad annat än då malm med extremt höga halter processas. Mer rimligt långsiktigt är nog 150-200 kilo."

http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2089785#msg14034440

Uppföljning på det:

Ok, då blir den årliga produktionstakten 1 800-2 400 kilo/år vilket gör att det kommer att ta 11-15 år innan gruvan är färdigbruten (istället för 7-8 år med en produktionstakt på 300 kilo/månad motsvarande ca 3 600 kilo/år).

Då kanske man bör diskontera ner den sammanlagda bruttovinsten lite mer än från 7 miljarder kr till 3,5 miljarder kr för att få värdet idag av den sammanlagda bruttovinsten.

-

Invändning från signaturen "Glödlampa" på Di.se:s Börssnack:

"Grinig skrota ledningens prognos om 3,6 ton guld per år.

Nu bör man i första hand sikta in sig på att nå 1,5-2 ton och ett plusresultat."

http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2089785#msg14034450

Uppföljning på det:

Ok med en produktionstakt på 1 500-2 000 kilo guld/år kommer det att ta ca 13-18 år innan de ca 27 000 kilona guld är utvunna ur gruvan.

-

Säg försiktigt räknat att Nordic Mines långsiktigt kommer att ligga på en guldproduktionstakt på 5 kilo guld/dag. Det blir 150 kilo guld/månad och 1 800 kilo guld/år.

Då kommer det att dröja 15 år innan gruvan är färdigutvunnen.

Den totala bruttovinsten på 7 miljarder kr från gruvan kommer då att fördelas på 15 år med 400-500 miljoner kr/år.

Frågan är då vad nuvärdet idag är av en bruttovinst på 400-500 miljoner kr/år i 15 år?

Säg att man har ett avkastningskrav på 10%/år.

Då blir nuvärdet med dessa förutsättningar faktiskt 3,56 miljarder kr beräknat enl nuvärdesmetoden: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nuvärdesmetoden

Därifrån kan man alltså dra fasta kostnader på 1 miljard kr och lånen på ca 900 miljoner kr.

Då återstår ett motiverat börsvärde på 1,66 miljarder kr.

(I och för sig bör väl de fasta kostnaderna då också fördelas årligen över 15-årsperioden, vilket gör att nuvärdet av de fastakostnaderna idag blir mindre än 1 miljard kr vilket gör det motiverade börsvärdet högre än 1,66 miljarder kr.)

Och som nämnt ovan är Nordic Mines börsvärde i dagsläget drygt 800 miljoner kr vid nuvarande börskurs 16,60 kr inkl det kommande kapitaltillskottet på 220 miljoner kr.

-

Dvs ex på strategi:

1) Om man är långsiktig kan man åtminstone delvis börja köpa på sig Nordic Mines-aktier redan vid nuvarande börskurs 16,60 kr. (Då kommer man bla under de kommande veckorna tilldelas teckningsrätter för att få köpa nya Nordic Mines-aktier till det kommande utförsäljningspriset som ska offentliggöras 12 juni 2012.)

2) Är man mera taktisk kan man vänta helt eller delvis med att köpa Nordic Mines-aktier till 5 juli 2012 som är slutet av den kommande perioden för utförsäljning av nya Nordic Mines-aktier. (Som nämnt ovan brukar alltså börskursen i bolag som gör "kris-emissioner" falla ner mot utförsäljningspriset i emissionen mot slutet av utförsäljningsperioden.)

-

Samtidigt finns risker med Nordic Mines-aktien framöver (dvs risk för att börkursen kommer att falla), tex pga:

• att guldpriset faller

• att bolagets guldproduktionsproblem drar ut på tiden och gör att guldproduktionstakten ligger lägre än väntat framöver

• att bolaget får svårigheter att ordna bryggfinansiering tills kapitaltillskottet erhållits från den stundande nyemissionen

osv


NSP

Snabbmatsbolaget NSP (Nordic Service Partners) är lite mer "lättsmält" än Nordic Mines.

NSP bedriver snabbmatsrestauranger i Sverige och Danmark.

I Sverige och Danmark äger bolaget ca 50 Burger King-restauranger, och i Sverige äger bolaget snabbmatsrestaurang-konceptet Taco Bar som utomstående franchisetagare bedriver i ett 20-tal restauranger.

-

Positivt att dansken Jeppe Droob kontinuerligt köper fler NSP-aktier via sitt bolag Danske Koncept Restauranger A/S.

Så sent som idag (fre 25 maj 2012) kom besked om att han köpt fler NSP-aktier. Hans ägarandel ligger kring 18% och han har även blivit invald i NSP:s styrelse: http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2090757#msg14043648

Hur ska man tolka detta:

Ägarandelar i NSP i slutet av 2011:

• Styrelseordförande Jaan Kabers bolag Bohus Enskilda: 18%

• Jeppe Droobs bolag Danske Koncept Restauranger: 18%

http://www.nordicservicepartners.se/foer-investerare/aktieinformation/aegarfoerteckning-och-aegarstruktur.aspx

Ägarandelar i slutet av mars 2012:

• Jeppe Droobs bolag Danske Koncept Restauranger: 18%

• Styrelseordförande Jaan Kabers bolag Bohus Enskilda: 11-12%

http://www.introduce.se/foretag/nordic-service-partners/kalender-och-agare

Dvs har Kabers bolag minskat sin ägarandel så kraftigt så att det nu tydligt är Droob som är NSP:s huvudägare?

-

I Jeppe Droobs bolag Danske Koncept Restauranger ingår hans danska snabbmatskedja Sunset Boulevard som ser ut att ha god mat på sin meny: http://www.sunset-boulevard.dk/ (Dvs de säljer bla stora matiga frallor med rejäla pålägg och grönsaker i.)

Tydligen öppnade Droob den första Sunset Boulevard-restaurangen på 90-talet efter en idé han fått efter en Australien-resa. Enl Sunset Boulevards hemsida:

"Det hele startede i Australien

Jeppe Droob får ideen til Sunset Boulevard under en rejse til Australien. 26 år gammel havde han netop sagt sit job op, og vidste ikke lige hvad han skulle kaste sig over. Jeppe havde altid haft en drøm om at starte sin egen virksomhed og havde derfor øjne og ører ude efter spændende idéer. I Australien lagde han mærke til de mange forskellige muligheder, som der var for at få noget hurtigt at spise under afslappede former – specielt indenfor sandwich. På dette tidspunkt var en sandwich i Esbjerg, hvor Jeppe kommer fra, noget med 2 stykker franskbrød og lidt intetsigende fyld, så idéen om at åbne en sandwich restaurant begyndte stille og roligt at tage form og Jeppe fik hurtigt familiefirmaet med på idéen, da han vendte retur til Danmark."

http://www.sunset-boulevard.dk/om-os/historie/

Dvs en fråga är tex om Droob vill att NSP och Danske Koncept Restauranger ska gå samman och att Sunset Boulevard ska öppna restauranger även i Sverige? Avser han tex lägga ett bud och försöka sluka hela NSP?

Lustigt nog nämns Sunset Boulevard i NSP:s årsredovisning för 2011 som en av NSP:s konkurrenter i Danmark, med följande beskrivning:

"Sunset Boulevard är en inhemsk kedja som har 45 restauranger och serverar smörgåsar, sallader och hamburgare enligt ett made-to-order-koncept innebärande att maten framställs och anpassas efter

kundens önskemål."

-

Aktiemäklarfirman Remium är optimistisk om NSP:s framtid och har följande prognoser (daterade 16 maj 2012) för bolaget:

• Intäkterna på drygt 600 miljoner kr 2011 väntas öka till 800-900 miljoner kr inom tre år (dvs en intäktstillväxt på i snitt 11-12%/år).

• Rörelsemarginalen på drygt 2% 2011 väntas öka till 6-7% inom tre år.

• Resultatet per aktie på 0,83 kr 2011 väntas öka till ca 3 kr inom tre år (dvs en resultattillväxt på i snitt över 50%/år).

• Nettoskulden på 110-120 miljoner kr väntas minska till 35 miljoner kr inom tre år.

http://www.introduce.se/media/4258627/nsp_1.012.pdf

Utifrån det verkar väl NSP-aktien klart köpvärd vid nuvarande börskurs 8,20 kr?

Dock förhöjd risk i bolaget (och aktien) pga relativt hög skuldsättning med en nettoskuld på 110-120 miljoner kr (jämfört med att bolaget är värt knappt 100 miljoner kr på börsen vid nuvarande börskurs kring 8 kr).

Och risk tex även att folk kommer att spendera mindre på snabbmat om det blir lågkonjunktur och ökad arbetslöshet.

-

Sammantagen reflektion

I detta blogginlägg blir rekommendationerna följande:

• Nordic Mines: "spekulativt köp" vid nuvarande börskurs 16,60 kr

• NSP: "spekulativt köp" vid nuvarande börskurs 8,20 kr

-

Som nämnts ovan ligger Nordic Mines nuvarande börsvärde på drygt 800 miljoner kr (inkl det kommande kapitaltillskottet på 220 miljoner kr), samtidigt som det går att beräkna bolagets motiverade börsvärde till 1,6-1,7 miljarder kr.

Dock pressas bolagets börskurs för närvarande av det kommande kapitaltillskottet som ska in, och det finns risk för att börskursen faller mer innan den processen är avklarad.

Samtidigt finns potential att bolaget blir uppköpt innan kapitaltillskotts-processen är klar, för att bolagets börsvärde blir så lågt i relation till dess motiverade värde.

En strategi är att börja köpa Nordic Mines-aktier redan nu, alternativt att helt eller delvis invänta 5 juli (slutet av perioden för utförsäljning av nya Nordic Mines-aktier) då börskursen kan vara som mest pressad pga kapitaltillskotts-processen.

-

I NSP expanderar vd Morgan Jallinder bolaget kraftigt genom nya Burger King-restauranger. NSP har fått stora lån för att möjliggöra expansionen, och själv har han lång erfarenhet av att bedriva Burger King-restauranger.

Vid en börskurs kring 8 kr verkar aktien billig om bolaget enl Remiums prognoser kan nå ett resultat per aktie på 3 kr i årstakt inom tre år (dvs år 2014).

Jallinder i ett videoklipp (från feb 2012) där han pratar om NSP: http://www.introduce.se/foretag/nordic-service-partners/intervjuer/2012/2/nordic-service-partners-fokuserar-pa-nyoppningar


Skala för aktie-rekommendationer:

• "Köpläge": En aktie som för tillfälligt är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex 1-2 års tid. Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs.

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.


Tillägg 26 maj 2012

NSP:s ekonomiska utveckling de senaste kvartalen

Intäkter:

q1/2011: 136 miljoner kr (-10%)

q2/2011: 154 miljoner kr (-6%)

q3/2011: 158 miljoner kr (-2%)

q4/2011: 173 miljoner kr (+10%)

q1/2012: 166 miljoner kr (+21%)

Rörelsemarginal:

q1/2011: -2%

q2/2011: 2%

q3/2011: 4%

q4/2011: 2%

q1/2012: 0%

Resultat per aktie

q1/2011: -0,36 kr

q2/2011: 0,06 kr

q3/2011: 0,32 kr

q4/2011: 0,15 kr

q1/2012: -0,23 kr

Den utvecklingen är väl inte jätteimponerande, men positivt att intäktstillväxten verkar ha tagit fart de två senaste kvartalen.

Resultatet per aktie för de senaste fyra kvartalen uppgick till 0,30 kr vilket är lite magert i relation till börskursen 8,20 kr. Det blir ett p/e-tal på 27.

Remium räknar dock i sina ovannämnda prognoser med att NSP kommer att nå ett resultat per aktie på 1,30 kr för helåret 2012, och då ser det genast bättre ut. (Remium gör ganska optimistiska antaganden för att den prognosen ska nås. NSP:s intäkter förutsätts öka med 19% till drygt 730 miljoner kr, och rörelsemarginalen antas öka från drygt 2% 2011 till 4-5% 2012.)

Enl NSP:s årsredovisning för 2011 (som är daterad 4 apr 2012) räknar vd Morgan Jallinder med att NSP:s intäkter ökar med ca 100 miljoner kr under 2012. Med intäkter på drygt 620 miljoner kr under 2011 skulle det innebära intäkter på drygt 720 miljoner kr 2012, så Remiums intäktsprognos på drygt 730 miljoner kr för 2012 är väl inte orimlig.

Vad gäller resultatutvecklingen för 2012 pratar Jallinder i årsredovisningen om den så kallade "driftsmarginalen" som är ebitda-resultatet (rörelseresultatet före avskrivningar) i restaurangerna, som andel av restaurangintäkterna. Där är NSP:s långsiktiga mål att driftsmarginalen ska uppgå till minst 13%.

Under 2011 blev driftsmarginalen knappt 12% och enl årsredovisningen väntas målnivån 13% inte nås under 2012 "bland annat beroende på ökade kostnader för inkörning och uppstart av nytillkomna restauranger" som han uttrycker det i årsredovisningen.

Frågan är därmed om Remiums prognos med en rörelsemarginal på 4-5% under 2012 kan nås.

Enl årsredovisningen är NSP:s långsiktiga mål att nå en rörelsemarginal på 5% (vilket då lär förutsätta en driftsmarginal på 13%).

Vad gäller intäkterna är NSP:s långsiktiga mål att ha en intäktstillväxt på 10%/år (varav 5 procentenheter i befintliga restauranger och 5 procentenheter genom att öppna nya restauranger).

I årsredovisningen (daterad 4 apr 2012) skriver Jallinder följande:

"Idag har vi kapacitet att öppna 4-6 restauranger per år. Lyckas vi öppna på rätt ställen så motsvarar detta en årlig volymtillväxt om cirka 60-100 miljoner kronor."

Och i q1/2012-rapporten (daterad 10 maj 2012):

"Under en kortare period har vi nu öppnat tre restauranger och planerar för ytterligare tre under 2012."

-

Så här förklarar Jallinder NSP:s skrala lönsamhet i q1/2012 i rapporten:

"En orsak till den initialt svaga lönsamheten är att de förvärvade restaurangerna i Danmark har behövt att 'startas om' och att våra tre nya

restauranger inledningsvis har drivits med en förhöjd bemanning och utökad marknadsföring för att säkerställa en positiv gästupplevelse och försäljning under uppstartsfasen. Bemanningen, och därmed lönsamheten, på våra tillkomna restauranger beräknas att normaliseras inom 3 till 6 månader."

Dvs lönsamheten har tyngts av NSP förvärvade och nystartade restauranger på sistone, men förhoppningsvis kommer lönsamheten snart förbättras när de restaurangerna kommer igång.

-

NSP publicerar även månadsrapporter över intäktsutvecklingen, och efter q1/2012 har hittills månadsrapporten för apr 2012 kommit. Enl den hade NSP intäkter på 58 miljoner kr under apr 2012 vilket var +16% jämfört med apr 2011.

Den goda intäktstillväxttakten som inleddes i q4/2011 verkar alltså fortsätta.

-

NSP:s senaste månadsrapporter:

Antal restauranger:

jan 2011: 42 st (31 jan 2011)

feb 2011: 42 st (28 feb 2011)

mars 2011: 42 st (11 apr 2011)

apr 2011: 42 st (10 maj 2011)

maj 2011: 42 st (13 juni 2011)

juni 2011: 42 st (11 juli 2011)

juli 2011: 42 st (9 aug 2011)

aug 2011: 42 st (9 sept 2011)

sep 2011: 42 st (11 okt 2011)

okt 2011: 47 st (9 nov 2011)

nov 2011: 47 st (9 dec 2011)

dec 2011: 48 st (11 jan 2012)

jan 2012: 49 st (9 feb 2012)

feb 2012: 49 st (9 mars 2012)

mars 2012: 50 st (12 apr 2012)

apr 2012: 50 st (10 maj 2012)

Intäkter:

jan 2011: 45 miljoner kr (-14%)

feb 2011: 44 miljoner kr (-6%)

mars 2011: 47 miljoner kr (-12%)

apr 2011: 50 miljoner kr (-5%)

maj 2011: 50 miljoner kr (-10%)

juni 2011: 52 miljoner kr (-2%)

juli 2011: 55 miljoner kr (-2%)

aug 2011: 52 miljoner kr (-3%)

sep 2011: 50 miljoner kr (0%)

okt 2011: 55 miljoner kr (+1%)

nov 2011: 54 miljoner kr (+8%)

dec 2011: 60 miljoner kr (+15%)

jan 2012: 54 miljoner kr (+19%)

feb 2012: 51 miljoner kr (+17%)

mars 2012: 60 miljoner kr (+28%)

apr 2012: 58 miljoner kr (+16%)

Positivt att trenden här blir ännu tydligare med fler restauranger och bättre intäktsutveckling.

Det verkar som att månadsrapporterna endast avser Burger King-restaurangerna (som är de restauranger som NSP äger självt) och ej Taco Bar-restaurangerna (som drivs av franchisetagare).

-

Burger King är egentligen ett amerikanskt restaurangkoncept som NSP bedriver i Sverige och Danmark som franchisetagare.

Enl NSP:s hemsida är NSP den största Burger King-franchisetagaren i Norden.

Det finns en svensk Burger King-hemsida: http://www.burgerking.se/ Där kan man bla se vad som finns på menyn i Burger King-restaurangerna och vilka Burger King-restauranger som finns i Sverige etc.

Enl den hemsidan finns det Burger King-restauranger på över 30 orter i Sverige: http://www.burgerking.se/restauranger/

Härav finns det tex 15 Burger King-restauranger i Stockholms-området, 13 st i Malmö-området och 10 st i Göteborgs-området.

Det kan jämföras med NSP:s hemsida där det står att NSP har totalt 33 Burger King-restauranger i Sverige: http://www.nordicservicepartners.se/vaara-restauranger.aspx

Tydligen är alltså NSP inte den enda Burger King-franchisetagaren i Sverige.

-

Enl Burger Kings svenska hemsida verkar Whopper Piñata och Piñata Tendergrill just nu vara "flaggskeppen" bland hamburgarna på menyn:

http://www.burgerking.se/produkter/aktuell-kampanj/whopper-pinata/

http://www.burgerking.se/produkter/aktuell-kampanj/pinata-tendergrill/

Det är stora Mexiko-inspirerade hamburgare med bla Nachos-chips. I Whopper Piñata är det samma hamburgerkött som i Burger Kings Whopper-hamburgare, medan det i Piñata Tendergrill är samma kycklingkött som i Burger Kings hamburgare Tendergrill Chicken.

Annars finns alla Burger Kings olika hamburgare beskrivna på hemsidan: http://www.burgerking.se/produkter/

Det är följande varianter:

Whopper

Whopper Pepper

Whopper Fullkorn

Double Whopper

Whopper JR

The Angus XT

The Angus XT Bacon & Cheese

Big King

Big King XXL

Hamburger

Cheeseburger

Double Cheeseburger

Bbq Double Cheeseburger

Veggie Burger

BK Fish

Ett särskilt erbjudande som Burger King-restaurangerna har är "King of the day" då man varje dag kan köpa en viss hamburgare (eller kycklingbitar) för 25 kr (alternativt för 55 kr inkl mellandryck och en side-order som tex pommes frites).

Varje veckodag är det olika hamburgare (eller kycklingbitar) som gäller för King of the day-erbjudandet:

Måndag: Whopper

Tisdag: Big King

Onsdag: Double bacon Cheeseburger

Torsdag: Double Whopper JR

Fredag: Chicken Royale

Lördag: 8 st Chicken Nuggets med 2 dippsåser

Söndag: Tendergrill Chicken

-

NSP:s restaurangkoncept Taco Bar har också sin egen hemsida: http://www.tacobar.se/

Där är väl temat mexikansk mat (Taco Bars slogan är "A small piece of Mexico") och tex på förstasidan av hemsidan står det om rätten "Mex Mix Grande" för 89 kr.

Menyer för Taco Bar-restaurangerna:

http://www.tacobar.se/wp-content/uploads/2011/04/tacobar-1.pdf

http://www.tacobar.se/wp-content/uploads/2011/04/tacobar-2.pdf

Enl hemsidan finns det totalt 21 Taco Bar-restauranger i Sverige varav tio st med alkoholtillstånd: http://www.tacobar.se/restauranger/vara-restauranger

På en särskild avdelning av hemsidan inbjuds nya franchisetagare att höra av sig, dvs inriktningen verkar vara att expandera Taco Bar-kedjan.

Under våren 2012 öppnades tex en ny Taco Bar-restaurang i Norrköping och en i Uppsala.

Uppsala-restaurangen har 36 sittplatser så den är inte jättestor, men Norrköping-restaurangen uppges ha 75 sittplatser och uteplats där man på somrarna kan sitta och dricka Margarita-drinkar eller mexikanskt Corona-öl. (En Margarita-drink kostar 85 kr.)

-

I avsnittet "Historik" på hemsidan står det att NSP köpte Taco Bar år 2006, men sålde år 2009 masterfranchiserätten för konceptet till bolaget F4A som ägs av fd NSP-medarbetare.

Det står att Taco Bars verksamhet sköts av F4A, men att det fortfarande är NSP som äger varumärket Taco Bar.

Dvs intrycket verkar vara att NSP är slutgiltig ägare till Taco Bar-konceptet, men att F4A har franchiserätten och har kontakten med franchisetagarna.

NSP tjänar väl då licensintäkter eller så från Taco Bar-restaurangerna via F4A.

-

Enl NSP:s hemsida finns det 20 Taco Bar-restauranger och NSP:s roll beskrivs enl följande:

"NSP äger varumärket och restaurangkonceptet Taco Bar. Det innebär att NSP ansvarar för Taco Bars erbjudande på den svenska marknaden och, i utbyte mot försäljningsroyalty, bidrar med franchisesystem, marknadsföring, systemutveckling och råvaruhantering."

http://www.nordicservicepartners.se/vaara-restauranger/taco-bar.aspx

Dvs NSP tjänar alltså försäljningsroyalty (dvs får en procentuell andel av försäljningen i Taco Bar-restaurangerna).

Enl NSP:s årsredovisning hade Taco Bar-restaurangerna en försäljning på drygt 60 miljoner kr under 2011.

Som jämförelse fanns det 12 Taco Bar-restauranger när NSP köpte kedjan 2006, dvs på sex år har antalet restauranger i kedjan ökat till 20 st.

-

Enl NSP:s årsredovisning hade bolagets Burger King-restauranger intäkter på 611 miljoner kr och ett rörelseresultat på 9 miljoner kr under 2011.

Samtidigt hade NSP intäkter på 10 miljoner kr från Taco Bar-verksamheten vilket gav ett rörelseresultat på noll kr.

Dvs det verkar som att det bara är på Burger King-restaurangerna som NSP tjänar pengar.

Det såg ungefär likadant ut under 2010 då Burger King-restaurangerna hade intäkter på 618 miljoner kr och ett rörelseresultat på 17 miljoner kr, medan NSP:s Taco Bar-intäkter uppgick till 14 miljoner kr med ett rörelseresultat på ca noll kr.

• Ett frågetecken är alltså varför NSP bara genererar nollresultat från Taco Bar-verksamheten, och vad som kan göras för att öka intjäningen därifrån.

• För övrigt stor minskning av Burger King-restaurangernas intäkter och resultat om man jämför 2011 med 2010. Undrar vad det berodde på.


Tillägg 26 maj 2012

Enl NSP:s årsredovisning för 2011 har bolaget skattemässiga förlustavdrag på drygt 70 miljoner kr i slutet av året.

Förenklat innebär det alltså att bolaget kan tjäna så mycket i resultat före skatt innan bolaget måste börja betala ordinarie skatt (dvs en skattesats på typ 26%?).

• Tex 2010 hade NSP ett resultat före skatt på 7-8 miljoner kr och ett resultat efter skatt på 11 miljoner kr. Det året blev det alltså en positiv skattepost på 3-4 miljoner kr.

• 2011 var resultatet före skatt ca noll miljoner kr och resultatet efter skatt ca 2 miljoner kr, dvs det var en positiv skattepost på 2-3 miljoner kr.

När Remium enl ovannämnda prognoser räknar med att NSP ska tjäna ett resultat per aktie på 1,30 kr (för 2012), drygt 2 kr (för 2013) och ca 3 kr (för 2014) har Remiums ändå antagit att NSP belastas av skattesatser på 29% (för 2012), 26% (för 2013) och 26% (för 2014) av resultatet före skatt. http://www.introduce.se/media/4258627/nsp_1.012.pdf

Men med de prognoser Remium har för NSP:s resultat före skatt borde det dröja 2-3 år innan NSP i praktiken måste börja betala skatt (tack vare de skattemässiga förlustavdragen på drygt 70 miljoner kr).

Det positiva är att förlustavdragen innebär att NSP:s resultat per aktie i praktiken borde bli ännu högre än Remiums prognoser, åtminstone för 2012 och 2013 - eftersom Remium räknar med att NSP måste betala ordinarie skatt fast bolaget inte borde behöva göra det tack vare förlustavdragen.

Det innebär att NSP:s resultat per aktie i praktiken borde bli 1,84 kr för 2012 (istället för Remiums prognos 1,30 kr) och 2,93 kr för 2013 (istället för Remiums prognos 2,16 kr), förutsatt att NSP uppnår Remiums prognoser för resultatet före skatt.

Även 2014 års resultat per aktie borde i praktiken bli något bättre än Remiums prognos 2,98 kr tack vare förlustavdragen, men förlustavdragen lär dock inte räcka till för att eliminera all skatt år 2014.

Dvs sammantaget gör de skattemässiga förlustavdragen att NSP-aktien verkar ännu mer köpvärd än annars, även om de alltså bara räcker till i 2-3 år till.


Tillägg 1 juni 2012

Remium har kommit med uppdaterade prognoser (daterade 29 maj 2012) för NSP:s framtida ekonomiska utveckling: http://www.introduce.se/media/4269506/nsp_1.012.pdf


Tillägg 13 juni 2012

Nordic Mines har presenterat villkor för sin nyemission: http://www.nordicmines.com/sites/default/files/NordicMines-Pressmeddelande%2014%20juni%202012.pdf

Villkoren innebär att bolagets aktieägare får köpa en ny aktie per gammal aktie. Teckningskursen har satts till 6 kr/ny aktie.

Totalt tillförs Nordic Mines ett kapitaltillskott på ca 250-290 miljoner kr.

Aktieägarna ska ta ställning till de föreslagna villkoren på en extra bolagsstämma 15 juni 2012.

Nordic Mines har ingått samarbete med kanadensiska guldgruveföretaget Eldorado Gold Corporation som innebär att Eldorado står för en del av kapitaltillskottet vid nyemissionen och blir delägare till 14-15% av Nordic Mines.

Planen är att aktieägarnas anmälningsperiod för nyemissionen ska pågå 21 juni-5 juli 2012.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?