Inför sommar-OS i Peking hade Kina ett stort behov av energi, dessutom ville man inte stå med skammen att inte kunna leverera all den el som krävdes för detta megaevent. Kraftverksbyggen var försenade och man säkrade upp med olja, priset steg och kulminerade runt 140.
Ja vet, - ni har sett bilden förr, men ja kör den denna gången tillsammans med min tankar…
Länk till bilden:
https://dl.dropbox.com/u/62232064/oil_statt.gif
Efter Peking-OS brakade helvetet lös, och räddare på sista posten blev Kina, inte konstigt med tanke på vilken reklamkampanj ett OS är, speciellt för ett upcomming land som Kina. Hur som, Kina hade gjort en viktig erfarenhet gällande oljemarknaden, en erfarenhet som mynnade ut i ett beslut om att bygga oljereserver a´la USA.
Här är vi nu några år senare, mitt i 2012, och Kina har inte bara hunnit bygga sina cisterner, dom har av allt att döma av oljeprisets rörelse sedan botten årsskiftet 08/09 även hunnit fylla sina reserver till övervägande del.
Under de senaste åren har jag läst många bloggar och analyser där kärnfrågan destillerats till, - Var tusan är den oljekonsumtion som försvarar ett oljepris över 100 USD/fat?
Nu vet ni vad jag tror…
Vidare, (nu när jag ändå är igång)…
- Nu har vi nästa sommar-OS för dörren och situationen ser betydligt spretigare ut än inför Peking-OS, på den tiden var det bara USA som hade problem med lite huslån, (max 400 miljarder USD, och det hela var i kontainer enl. Bernanke). Nu har som sagt i stort sett alla problem, och USA har av ngn. anledning tagit på sig rollen att peka ut alla andra som har problem, (2 av de tre stora ratingföretagen är amerikanska), utan att för ögonblicket skänka sitt eget lilla delikata problem en tanke. Nåväl, tids nog är presidentvalet över och problemet åter på löpsedeln…
Min slutsats är att vi går en intressant tid till mötes där psykologi kommer att vara en viktig faktor att ta med i beräkningen inför kommande kursrörelser. Det leder oss till frågan, - Hur håller man bäst koll på marknadens underliggande psykologiska beteende?
Candlestick är mitt svar, ta den förmodligen mest kända stickan, “Doji”, ser ut som ett kors där priset stänger och öppnar på samma punkt efter att gjort en sväng över, och en sväng under. Ganska uppenbart att doji visualiserar en marknaden som är konfunderad och inte har en aning om viket håll de ska på, eller hur?
Ja ska inte tjata mer om stickor för nu, (mer om det hittar ni på min blogg), men låt mig avsluta med att jag tror den som kan läsa sina stickor rätt har bäst chanser att överleva det vi nu har framför oss…
Bästens
/noonne
http://noonne.blogspot.se/