Post entry

Sågningen!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nokias nye VD har tydligen skickat ett email till anställda och jag har aldrig sett maken till sågning! Afv.se har också en översättningpå sin hemsida. Elop skräder verkligen inte orden och jag undrar om någon VD någonsin har totalsågat sin egen produktportfölj på det här sättet! Det måste ju också ha varit meningen, eftersom VD i ett globalt företag knappast kan tro att hans interna mail stannar internt. Kanske det är ett sätt att bygga upp intresset inför fredagens strategidag? Då har han lyckats!

Elop liknar Nokia vid en brinnande oljeplattform, där de nu står mellan valet att brinna upp eller hoppa ner i det iskalla vattnet. Den som hoppar ner kan iallafall överleva att berätta historien! Om man vägrar hoppa så går man mot en säker död. Vi kommer alltså inte bara att se förändringar i Nokia, utan det kommer antagligen monumentala förändringar med (officiell) start på fredag.

Elop pekar på hur Nokia blir frånsprunget på alla områden! Apple släppte sin iPhone2007 och Nokia har fortfarande inte en telefon som matchar den upplevelsen. I mellan- och lågprissegmentet är även konkurrensen utmanande. Kinesiska tillverkar spottar ur sig telefoner, snabbare än Nokia hinner "förfina en powerpoint-presentation". Det här mailet är en väckarklocka för nokianerna. Det är nu eller aldrig.

Elop sågar också Symbian vid fotknölarna, liksom Kallasvuos nya MeeGo-system. Ska man se lite redovisningstekniskt så kan det faktiskt utlösa en stor nedskrivning av just Symbian, vilket i sin tur kunde radera ut en stor del av årets resultat! Den här sågningen öppnar också upp för andra system, varav kanske Android eller Windows-mobil ligger närmast till hands? Vi lär få veta snart.

På fredag har Nokia som sagt en kapitalmarknadsdag. Det är första stora framträdandet för Elop och redan innan detta mail förväntades han komma med rätt stora förändringar. Nu har inte förväntningarna direkt blivit mindre...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?