Post entry

Lite tankar och fakta om Nokia

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hej folket!

Sedan Nokias storhetstid från 00-06 har mycket hänt, de har tappat marknadsandelar i Europa och hos jänkarna och Aktiekursen har inte sett särskilt positiv utveckling. Medan en stor del ur deras kassa gått åt till forskning och projekt på olika universitet världen över så har en annan del av kassan gått åt till att omstrukturera och påbörja en etablering inom en växande marknad. Det vill säga Kina, Japan, Afrika och Indien framförallt.

Mycket av företagets resurser har som sagt gått till att utveckla och skapa förutsättningar för mer innovativ teknologi, och Nokia Research Center har varit flitiga i sitt arbete och uppdaterat oss lite då och då om vilka framsteg de lyckats komma med. Exempel är den extremt böjliga och kraftfulla Super-kapacitatorn(http://research.nokia.com/news/9511).

Kan dock tycka att företaget är lite rädda för att visa sin aktivitet och syns inte mycket i media förrn nu på senare tid i samband med release av deras nya smartphones. Nokia är ju ett finsk företag som länge var världsledande inom telekom. Om de fortfarande är det känner jag inte till, hursomhelst har jag förtroende för dessa finnar som ska vara världens mest utbildade folk. 2008 så släpptes en del videos på det som ska bli framtidens teknologi som de skriver att de jobbar med. sedan dess har inte mycket nytt kommit inom just det projektet och det känns som om företaget försöker hålla låg profil i väst.

Kan tillägga att deras Ovi store och hemsida gått oerhört bra i öst och deras telefoner har sålts i mängder i Indien, dock är det oerhört svårt att spå framtiden. Nokia ligger just nu på sitt All-time Low och skulle behöva ett lyft för att inte förtroendet och investerarna ska börja tryta. Min uppfattning är att antingen så kommer vi aldrig mer att ha möjligheten att köpa aktier i ett så fint företag som Nokia. Eller så kommer deras rapport vara något av en besvikelse vilket kan ge ett smått kursrus på ensiffriga procent, lite som Ericsson häromdagen. Kan nog säga det som redan sagts ett antal gånger, vilket är att om deras rapport skulle se dyster ut skulle de ha vinstvarnat minst en vecka innan rapport. Eller har jag fel?

Hursomhelst vet vi att de kommer lansera många nya vackra telefoner med ifrågasatt operativsystem under 2011. Samtidigt som de befinner sig på en växande marknad med stora fördelar. Deras telefoner har alltid varit av kvalitet och klarat sig igenom mycket(minns när min 3310 fortfarande fungerade efter en mängd missöden).

Min tanke är att botten är nådd och 2011 kommer att bli ett underbart år i vilket fall som, om de nu ser till och lansera sina fina telefoner. Nu när den fina Iphone4 släppts så får vi se om ett mothugg kommer under 2011 eller -12.

Tillslut får man la tillägga att min egen portfölj som inte är värd mer än ungefär 30k har halva innehavet i detta företag, kanske en risk, kanske en underbar satsning. Man lär väl lära sig ett och annat i vilket fall som.

Frågan till communityn:

Vad tror ni om Nokia?

Ni som köper, säljer, behåller eller avvaktar kan gärna berätta lite om vad ni läst, tror och vet =)

Då var det dags och gå och spela trummor! =)

Trevlig kväll och lyckade placeringar!

Mvh Strövarn

Lite om Nokia Research Center:

"Nokia Research Center (NRC) is chartered with exploring new frontiers for mobility, solving scientific challenges to transform the converging Internet and communications industries. Our teams are strategically located worldwide to collaborate with leading universities and research institutes in the mode of Open Innovation.

NRC has been exploring and developing mobile technologies for over 20 years. Our current research focuses on the areas of sensing and data intelligence, user interface, high performance mobile platforms, and cognitive radio.

This website provides a window to our activities, allowing us to share some of our more recent ideas and experiences with other researchers. We invite you to browse and contact us for further dialog.

There are 500 of us in NRC teams in Europe, Asia, Africa and North America. We have a variety of personal and technical backgrounds, but we are all researching topics related to the future of mobility in the merging physical and digital worlds."

Hämtat från: http://research.nokia.com/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?