Post entry

NeuroVives önskade julklappstriggers ökar fokus på royaltypotentialen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fas IIa-starten inom TBI fäster blicken på NeuroVives enorma royaltypotential. På NASDAQ OMX Small Cap kan senare en bredare genomlysning medföra ett långsiktigt kursnivålyft tack vare insikten om en årlig royaltypotential inom enbart TBI som vida överstiger bolagets marknadsvärde. Ansökan om börsnotering bör komma snart - blir det en kurstrigger som kommer lagom innan jul eller kommer fas IIa-starten före ?

Marknadspotentialen för enbart svår TBI beräknades uppgå till åtminstone 28 miljarder kr för hela världen enligt NeuroVives nyemissionsprospekt i april 2012. För år 2017 och framåt bör den ha ökat till storleksordningen 30 miljarder kr främst pga Kinas höga tillväxt där NeuroVive har slutit sitt första licensavtal för CicloMulsion och NeuroSTAT.

Jag räknar i min aktieanalys med att NeuroSTAT efter eventuella marknadstillstånd i USA, EU och Kina fr o m 2017 kommer att ge dess licenstagare årliga intäkter uppgående till 3-6 miljarder kr i genomsnitt dvs ett belopp som motsvarar 10-20 % marknadsandel i världen av svår TBI.

Om man antar att NeuroVive står för alla forskningskostnader i EU och USA bör det kunna resultera i en viktad royalty på omkring 20 % i hela världen dvs motsvarande 600-1200 Mkr . Den högre royaltyn i EU o USA än i Kina förklaras av marknadsexklusiviteten genom Orphan Drug Designation och dessutom med det antagna valet att licensiera ut efter fas III istället för innan som i Kina. Det lutar dock åt att NeuroVive delar risk istället och därför senare kommer med ett nytt kursdrivande PM om partneravtal i EU och/eller USA inom TBI vilket minskar royaltyn men likaså kostnaderna för fas II/III-studierna.

Vid en kommande börsnotering på NASDAQ OMX Small Cap sannolikt första halvåret 2013 och efter startad fas IIa-studie inom TBI och med de kunskaper som borde lyftas fram till marknaden om en tidigare lovande extern fas II-studie inom TBI med liknande doseringsupplägg liksom många mycket lovande prekliniska studier, skulle rimligen den enormt stora royalty-potentialen inom TBI relativt bolagsvärdet i nuläget på ca 361 Mkr på lite sikt bidraga till betydligt högre aktiekurs än nu. En betydligt bättre genomlysning av NeuroVive från t ex affärspress och analytikers sida kan väntas efter en börsintroduktion.

Diamyds värdering på över 3 Mdr kr måste i betydande grad ha varit ett resultat av skicklig marknadsföring och aktiva stora börsaktörer som bidrog till att driva upp kursen innan fas III-resultat. NeuroVive med flera stora vetenskapligt solida projekt med enorm royaltypotential relativt bolagsvärdet borde också kunna att värderas upp kraftigt om bolaget marknadför sig tillräckligt. Det vore inget konstigt för många som inser undervärderingen i nuläget på risk/reward, men vi är ännu ett litet fåtal relativt den "riktiga" börsens utökade skara av potentiella placerare i bolaget inkl större aktieköpare.

Även om man inte nu utan vidare ska våga tro på att en liknande stor uppvärdering i NeuroVives bolagsvärde efter alla biotechkrascher för Diamyd, Bioinvent, Karo Bio etc, bör marknaden efter börsnotering alltmer inse att enbart TBI-projektet har en enorm potential och - desto viktigare - en oerhört attraktiv risk/reward på fundamental grund om man beaktar royaltypotential och sannolikheten för framgång i fas II/III.

"Under resans gång" kan det i så fall även bli antingen en förstärkt kurssuccé i långa perspektiv men innan fas III-resultat för TBI, eller med ett betydande avbräck och kursfall i det skedet, och det beroende på utfallet av 2014 års resultat av den franska fas III-studien inom reperfusionskada efter hjärtinfarkt. Den studien känns det dessbättre nu minst lika stor chans att man lyckas med som med TBI efter ett par mycket positiva franska fas II-studier.

En del av kursutvecklingen hänger naturligtvis också på om det sökta formuleringspatentet beviljas, branschens värderingsnivå och de prekliniska projektens utveckling inkl stroke, men alla dessa faktorer verkar i dagslägets värderingsnivå mest kurspressande eller annorlunda uttryckt med försumbar diskontering av framtida möjliga framgångar. Dessutom finns en stor möjlighet att NeuroVive sluter fler kursdrivande partner- och licensavtal nämligen för EU och/eller USA.

Den franska fas III-studien inom reperfusionskada efter hjärtinfarkt kan lite parodoxalt kanske påverka NeuroVivekursen under flera år, eftersom verkningsmekanismen av cyklosporin-A på mPTP är densamma. Ett positivt resultat för den franska studien kan därför väntas öka marknadens subjektiva diskonterade värde av TBI-projektet åren mellan 2014 och 2016-2017, även om fas III-resultatet för TBI på längre sikt naturligtvis är ännu mer avgörande. En fransk fas III-framgång inom reperfusionskada efter hjärtinfarkt skulle därför kunna starkt bidraga till mångfaldigad aktiekurs från nulägets räknat och ledningens optionsteckningspris 96 kr kanske t o m överskridas lagom till teckningsperioden under just 2014.

Att kursen kunde tidigare i år kunder rasa under 10 kr utan något forskningsbakslag var det nog få som trodde när den var över 40 kr och fas III-studien hade startat senvintern/våren 2011 så nästan allt kan som vanligt ske i framtiden - men det gäller dessbättre erfarenhetsmässigt åt båda hållen med sedvanlig aktiemarknadsöverdrift!

Kortsiktigt har NeuroVive rekylerat flera kronor men under mycket låg omsättning jämfört med under det föregående kurslyftet som kom efter det kommersiella genombrottet i form av licens- och partneravtal för Kina. Rimligen är kursbotten nådd i rekylen. Triggerlistan för resten av 2012 och 2013 innehåller betydligt hetare händelser än det senaste PM:et om att fas I-studien från 2009 hade publicerats genom en vetenskaplig artikel vilket trots det medförde ett nytt kursrace till detta halvårs toppkurs 23 kr.

Jag gissar att minst en hetare trigger i listan nedan kommer redan innan årsskiftet som en julklapp till aktieägarna, mest troligt någon av de två första :

*Startbesked fas IIa-studien inom TBI med NeuroSTAT

*Ansökan om börsnotering på NASDAQ OMX Small Cap

*Verkställd utvidgning till Spanien av fas III-studien inom reperfusionskada

*Prekliniskt forskningsgenombrott avseende blodhjärn-barriären för stroke med läkemedelskandidaten NVP014

*Utfall av fas IIa-studien inom TBI med NeuroSTAT

*Beviljad patentansökan för cyklosporinemulsion med medellånga fettsyror som finns i NeuroSTAT och CicloMulsion

*Nytt prekliniskt forskningsgenombrott inom energireglering med NVP015

*Partneravtal för finansiering av fas IIb/III-studien inom TBI i EU

*Partneravtal eller statliga anslag inom TBI för finansiering av de kliniska fas II och fas III-studierna i USA

*Startbesked fas II/III-studien i Kina inom reperfusionskada med CicloMulsion

*Startbesked kliniska studier fas I inom stroke med NVP014

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?