NeuroVives noteringsprospekt innehöll en del viktig ny information
2013-04-04 10:26, Edited at: 2013-04-04 16:04Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Prospektet innehåller ett par nyheter för marknaden som tyvärr är negativa. NeuroVive kan eventuellt bli skyldigt att betala 10 % royalty på sina intäkter avseende CicloMulsion och NeuroSTAT till CicloMulsion AG under 15 år efter en kommande skiljedom om den går bolaget emot. Vidare anger Destum Partners en mycket låg försäljningspotential för NVP014 inom stroke. För reperfusionskadeprojektet ser det däremot bättre ut värderingsmässigt nu efter uppgifter om en USA-satsning.
Ur prospektet :
"NeuroVive har även genom avtal med CicloMulsion AG förvärvat rättigheter till patent som används vid NeuroVives utveckling av läkemedelskandidaten CicloMulsion®/NeuroSTAT®. Ciclomulsion AG har enligt avtalet rätt att erhålla 10 % royalty på de intäkter NeuroVive erhåller avseende marknadsgodkända produkter (CicloMulsion®/NeuroSTAT®). CicloMulsion AG har i mars 2013 påkallat ett skiljedomsförfarande genom vilket de önskar fastställa avtalets innebörd avseende NeuroVives möjlighet att säga upp licensavtalet efter 2013 samt hur CicloMulsion AG:s rätt att erhålla royalty påverkas av en sådan uppsägning. Om skiljedomen är till CicloMulsion AG:s fördel kan Bolaget vara förpliktat att erlägga framtida royaltybetalningar utan möjlighet att säga upp avtalet. Därmed kan NeuroVive bli tvunget att betala royaltys i 15 år efter det att produkterna lanserats. Om skiljedomen utfaller till Bolagets förmån kan det vara möjligt för NeuroVive att säga upp avtalet och därmed undvika royaltybetalningar efter 2013."
Denna betydande nya riskfaktor bidrar till att målkursen sänks eftersom NeuroVive långt tidigare vid direktkontakt med dem uppgivit att de bedömde att de inte skulle behöva betala royalty till CicloMulsion AG efter 2013, sannolikt föranlett av att det gamla formuleringspatetent går ut då.
NeuroVive skrev dessutom med samma innebörd i 2012 års nyemissionsprospekt följande : "Formuleringspatenten som omfattas av detta avtal löper ut 2013, varefter NeuroVive kan säga upp avtalet och därmed eventuella ytterligare skyldigheter att betala royalty.”
Nyheten i prospektet kan alltså vid ett eventuellt tråkigt skiljedomutfall till NeuroVives nackdel medföra ett betydande avbräck i nettointäkterna på 10 % från CicloMulsion och NeuroSTAT under 15 år från lansering.
Den nya målkursen är i övrigt en följd av att jag vill eliminera det breda målkursintervallet, och det känns även motiverat efter att ha tagit hänsyn till de till synes försiktiga prognoserna i det nya prospektet från Destum Partners om NeuroVives produkter, där prognosen är speciellt låg för NVP014 som inom stroke endast spås sälja upp till 1 miljard om året i USA, och de fem största EU-länderna, vilket är väldigt litet för ett nytt innovativt läkemedel på en total nu obearbetad strokemarknad i världen värd ca 20 miljarder kr nu enligt prospektet och som dessutom växer mycket till eventuell lansering.
I förra prospektet angavs t ex på ett ställe att strokemarknaden bedömdes vara 10 ggr så stor som TBI (vilket dock motsades av en annan uppgift då). Enligt Destum Partners prognos i noteringsprospektet skulle NVP014s försäljning bli endast omkring 1/3 av NeuroSTATs försäljning, medan de flesta på marknaden antagligen mer trott på det omvända, givet att preparaten båda når marknaden.
Eftersom potentialen inom stroke kommer flera år senare och framgångschansen är mycket liten i detta skede har dock nuvärdet per aktie i vilket fall alltid blivit ganska lågt eller väldigt lågt.
Jag har i min analys antagit en högre försäljning vilken ändå leder till ett ytterst lågt målkursbidrag. I framtiden kommer kanske mer information om vad den mycket låga prognosen från Destum Partners bygger på.
För reperfusionskada vid hjärtinfarkt som dessutom ligger närmare i tiden ser det däremot betydligt bättre ut nu eftersom USA-marknaden tillkommer där NeuroVive nu uppges satsa på ett partneravtal, och avtalet med HCL i Lyon innebär att NeuroVive får behålla över 90 % av intäkterna som jag antar är royalty från licenspartners.
Sammantaget innebär detta att jag får en ny målkurs på 60 kr, vilken fortfarande är attraktiv. Eftersom den är beräknad med 20 % avkastningskrav fram till beräknad lansering om 3, 5 resp 7 år på projekten medför även en uppnådd målkurs 60 kr ett hyfsat köp med bra förväntad avkastning på 20 % per år i flera år därefter.
Målkursen kan i framtiden höjas i igen allt annat lika m a p just dessa två nya omständigheter, dvs om skiljedomen angående CicloMulsion AG:s krav faller ut till NeuroVives fördel och om NVP014-prognosen kan visas orimligt låg och höjas även utöver min nya prognos.
Den enormt stora och riktigt långsiktiga flerårspotentialen vid positiva utfall av de tre huvudprojekten reduceras förstås en hel del om NVP014 endast skulle ha en miljardpotential i försäljning.
Med diskontering av noteringsprospektets nya uppgifter skulle NeuroVive därför "bara" ha en bedömt realistisk kurspotential på storleksordningen 200-300 kr inom 5-7 år oaktat eventuella nyemissioner efter antaget framgångsrika kliniska projekt för reperfusionskada och TBI. Det är naturligtvis ändå en fantastiskt bra aktiepotential från nuläget, men som som vanligt är den förenad med hög risk.
100 kr i aktiekurs borde fortfarande vara möjligt redan inom 2 år när fas III-resultaten är kända om de blir bra ,och om stroke når fas I även om betydelsen av det senare är mycket mindre nu om den låga NVP014-försäljningsprognosen är relevant.
I framtiden när det kommer fram fler kliniska projekt ur den numera mycket breda prekliniska portföljen kommer målkursbidrag från dessa att kunna adderas allteftersom. Men nuvärdet blir sannolikt måttligt i vardera fallet eftersom tiden till marknadsintroduktion brukar vara lång och sannolikheten för framgång kan antas vara ganska låg i fas I. Det är dock fortfarande väldigt många olika indikationer som kan bli aktuella, och jag tror fortfarande att den gigantiska fetmamarknaden inte är utesluten om patentansökningen kring de cyklofilin-D-hämmande sangamiderna utfaller i patent. Sedan finns även Alzheimer och diabetes bland de indikationer där prekliniska försök visat positiv effekt av cyklofilin-D-hämmare. Alla dessa indikation har nämnts tidigare av NeuroVive. NeuroVive betonar dock i nuläget ett antal sjukdomar med Orphan Drug status. Energireglering, där mekanismen och molekylen inte är känd för marknaden, men som väntas nå in i fas I kanske redan år 2014 är förstås mycket intressant också.
Jag finner sammanfattningsvis att NeuroVive har en gynnsam risk/reward som långsiktig aktieplacering med målkurs 60 kr 2013 , men kursrisken är högre nu speciellt på kort sikt efter en 4-faldigad aktiekurs från det visserligen extrema bottenläget på 8-9 kr sommaren 2012 till ca 34 kr. En aktiekurs över 30 kr som uppnåddes första aprilveckan var vad jag både för en tid sedan och nyligen kortsiktigt förutspådde då kursen var pressad kring 22 kr men väntades nå över 30 kr tills (underförstått senast) börsnoteringen var ett faktum.
NeuroVive har en betydande riskspridning genom att ha flera olika läkemedelsprojekt även om risknivån ändå är mycket hög som brukligt är i läkemedelsutvecklande bolag utan återkommande intäkter. Börsnoteringen förbättrar förutsättningarna för att aktien ska kunna få en rättvisare värdering, lite bättre kursstabilitet och högre likviditet eftersom fler större placerare då får en möjlighet att handla i aktien samt att professionella analytiker väntas börja bevaka och göra analyser av NeuroVive.
Triggerlistan är fortsatt diger och finns på http://www.loparn.com