Post entry

NeuroVives kurspotential av ett extrapolerat Kinaavtal till EU och USA

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ett extrapolerat Kina-avtal ger NeuroVive en uppskattad kurspotential till storleksordningen 100-200 kr inom ca 5 år. Men det kan bli bättre än så tack vare möjlighet för högre royalty än 10 % i EU och USA. På längre sikt skapar dessutom enbart stroke och energireglering en ännu större värdepotential än TBI och reperfusionskada gör men där är framgångschanserna i nuläget givetvis mycket mindre eftersom projekten är prekliniska.

Enligt pressmeddelandet om partneravtalet med kinesiska Sihuan Pharmaceutical 20 nov http://www.aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=63733 motsvaras den 10-åriga royaltyns potential i Kina som mest över 200 Mkr per år (10 % av peak sales över 2 miljarder RMB). Det skulle ge NeuroVive en potential för upp till ca 8 kr i vinstbidrag/aktie efter skatt från enbart Kinamarknaden för reperfusionskada efter hjärtinfarkt och traumatisk hjärnskada (TBI).

Avtalet ger utan djupare aktieanalys marknaden en liten antydan om vad liknande avtal skulle kunna ge i hela världen, om NeuroVive likt för Kinamarknaden inte avvaktar med utlicensiering i EU och USA efter att även fas III-studier är avslutade. Uppskattningsvis skulle motsvarande avtal i hela världen motsvara storleksordningen 30 kr per aktie i vinstpotential för dessa två indikationers toppvinster med samma relativt låga royalty 10 % och där antaget att en eller flera partners står för alla kostnader för fas III-studier liksom i Kina.

Det genomsnittliga vinstbidraget per år under 10 år skulle bli lägre men säg 15-20 kr per aktie så ger det en antydan om vad sådana licensavtal skulle ge för potential för aktiekursen om ca 5 år när både CicloMulsion och NeuroSTAT förutsätts vara introducerade på världsmarknaden : Ett p/e-tal på 7-10 medför således 105-200 kr i aktiekursbidrag avseende TBI och reperfusionskada. Justerat för baskostnader i NeuroVive blir den faktiska vinstpotentialen per aktie uppskattningsvis omkring 10 % lägre, men å andra sidan finns projekten inom stroke och energireglering som största ytterligare värdepotential där strokes är sannolikt större än TBI och reperfusionskada tillsammans. Det kan därför resultera i ett ännu högre p/e-tal om t ex stroke fas I eller II genomförts framgångsrikt och/eller om det intressanta energiregleringsprojektet utvecklas bra. Slutsatsen blir att storleksordningen 100-200 kr i NeuroVive-kurs är rimligt att vänta i ett sådant scenario inom ca 5 år.

Royaltyn kan dessbättre i praktiken bli mycket högre i EU och USA för speciellt TBI eftersom NeuroVive alternativt har möjlighet att välja att ta ett större utvecklingsansvar och kostnadsrisk i fas IIb/III. Med den relativt måttliga kostnad för en relativt liten fas III-studie i Europa som tidigare har angetts (60 Mkr) skulle med en bra aktievärdering och vissa erhållna milestones från Sihuan en ganska liten aktieutspädning krävas för nytt externt kapital via en riktad nyemission som på sikt skulle löna sig rejält om fas III lyckas för royaltyn skulle då kunna nå upp till 25 % i stället för 10 %.

Oaktat detta är produktskyddet sannolikt bättre i EU och USA eftersom NeuroSTAT har erhållit Orphan Drug Designation där vilket också bör ge en förbättrad royaltysats-potential jämfört med på Kinamarknaden.

Sannolikt blir det i EU och USA en kompromiss genom partneravtal för TBI med CRO-bolag (Clinical Research Organization) för delad risk och kostnad i fas IIb/III, vilket NeuroVive tidigare har angett som deras plan. Det kan medföra en royalty på omkring 15-20 % vilket ändå höjer den långsiktiga potentialen kraftigt jämfört med ett extrapolerat Kina-avtal enligt den enkla kalkylen ovan.

Av ovanstående inses att i första hand den pågående europeiska reperfusionskadestudiens utfall i fas III i EU blir mycket vägledande för hur mycket av detta som marknaden kommer diskontera redan inom högst ett par år när utfallet av den blivit känd. Av de franska fas II-studierna att döma kan man man vara optimistisk om ett positivt utfall liksom av den kinesiska partners vilja att redan nu sluta avtal om inlicensiering av CicloMulsion och NeuroSTAT.

Kursutvecklingen i NeuroVive kommer fortsatt bli mycket spännande även efter kursdubblingen sedan i somras där en fortsatt kanske t o m rejäl omvärdering uppåt känns både psykologiskt och fundamentalt mycket välmotiverad inför den hägrande börsnoteringen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?