Post entry

NeuroVives färska PM om fas III-studien i positiv ny tolkning

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

PM:et som kom i förrgår kan tolkas som att NeuroVive och prövningsledaren, trots dubbelblindheten, börjar se positiva utfallstendendenser i fas III-studien om CicloMulsions effekt på reperfusionskada vid PCI-behandling efter akut hjärtinfarkt.

http://www.aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=60816

Totalt hade alltså ca 200 patienter inkluderats i den externa franska fas III-studien varav ca 100 st har fått CicloMulsion. Normalt har det (åtminstone i USA) inträffat omkring 15-18 % dödsfall efter akut hjärtinfarkt inom 1 månad, med minskande tendens över tiden pga bättre akut vård.

http://www.theheart.org/article/993075.do

Fas III-studien har bl a dödlighet inom en månad efter behandlingen som ett sekundärt resultatmått. Primärt är bl a dödlighet inom ett år det sannolikt intressantaste måttet.

Låt säga att det i den aktuella franska fas III-studien är en förväntad risk på 15 % för att patiententerna avlider inom en månad även om de genomgår PCI-behandling. ( Är risken högre t ex pga urvalet av patienter bör det bli det lättare att se en statistiskt signifikant effekt av ett effektivt preparat allt annat lika, och omvänt). Det innebär att det dittills (eller snarare en månad senare efter det att alla patienter hade behandlats och hunnit uppföljas efter en månad) efter att 200 patienter var inkluderade i studien borde registreras omkring 30 dödsfall inom 1 månad efter respektive behandling.

Antag nu att man, trots dubbelblindheten (dvs varken försöksledare eller patienter vet precis vilka som får CicoMulsion respektive placebo) har börjat ana att effekten av CicloMulsion är minskande dödsfallsrisk inom 30 dagar eftersom det totala antalet avlidna är lägre än förväntat där studien genomförs.

Det är ju rimligen svårt att "blinda" dvs dölja att patienter avlider, oavsett vilket preparat patienterna får, för försöksledarna.

Om CicloMulsion skulle ha sensationellt starkt dödsriskreducerande effekt, låt säga ned till omkring noll procent inom 1 månad, borde totala antalet avlidna i fas III-studien halveras och förväntas bli ca 15 % i exemplet av enbart de 100 patienter som fick placebo, dvs ca 15 st visserligen påverkat av en slumpmässig variation på några stycken.

Räknar man sedan statistiskt på det borde man teoretiskt t o m kunna komma till ett skede när utan att innan släppa dubbelblindheten kan fastställa att det är så få avlidna i hela studiens patientunderlag så långt att CicloMulsion skulle kunna anses ha en tillräckligt gynnsam och signifikant effekt för att det t o m skulle kunna bli aktuellt att, av etiska skäl, avbryta studien och ge alla patienter CicloMulsion i stället.

Det är också intressant att av de sekundära resultatmåtten i studien finns just dödligheten efter en månad som angiven, så helt klart finns det data redan nu tillgängliga på huruvida ett stort antal av patienterna i fas III-studien lever så länge eller ej. Det man inte ska kunna veta exakt i nuläget, är vilka som har fått CicloMulsion och vilka som har fått placebo, men att vissa patienter avlider är rimligen svårt att dölja och knappast avsikten heller t ex av säkerhetsskäl avseende preparatet i fråga.

Min personliga tolkning av PM:et är att dödligheten i hela patientunderlaget kanske har börjat visa gynnsamma tendenser att ligga under förväntat värde om CicloMulsion helt skulle sakna dödsrisksänkande effekt.

I nuvarande läge finns tydligen regulatoriska skäl att utvidga studien enligt PM:et :

"Vi planerar att tillsammans med ansvarig prövningsledning i Lyon utvidga studien till Belgien och Spanien vilket ger fördelar i samband med framtida registreringsarbete."

- Ja det är klart att det är motiverat att se till att det regulatoriska för registreringen blir uppfyllt om det faktiskt finns tendenser till att CycloMulsion har gynnsam effekt på dödligheten enligt den pågående fas III-studien ! Om det saknas sådana positiva tendenser minskar ju rimligen incitamentet att utvidga studien ! Behovet av fler patienter än de 200 är dessutom redan tillgodosett utan speciell utvidgning även regionmässigt eftersom studien har planerats för många ytterligare patienter i Frankrike. Därför är det svårt att se varför den skulle behöva utvidgas även regionmässigt, om det inte vore just för positiva utfallstendenser i nuläget som gör läkemedlets registrering till en reell möjlighet att börja räkna med.

Det finns som bekant redan en beskriven minutiöst framforskad verkningsmekanism som kan förklara eventuell positiv effekt av CicloMulsion mot reperfusionskada vid PCI-behandling efter akut hjärtinfarkt, dvs cyklosporin-As bland forskare numera vedertagna mitokondrieskyddande effekt - i detta fall i hjärtceller. Det man ännu inte känner till gäller främst de mer precisa kvantitativa kliniska effekterna på olika sjukdomstillstånd som t ex TBI och vid hjärtinfarkt av detta mitokondrieskydd.

I vart fall verkar inget negativt skett med fas III-studien, vilket i sig är positivt även t ex för den kommande TBI-studien när det gäller säkerhetsaspekter med NeuroVives nya CsA-formulering.

Risk/reward känns att ha förbättrats ytterligare i NeuroVive nu från en redan extremt attraktiv nivå enligt min analys.

Aktieanalys av NeuroVive : http://hem.passagen.se/fingerpr/loparn/PDF/NeuroVive.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?