Post entry

Neurovive nära stort genombrott

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Spänningen stiger för aktieägarna i Neurovive. Under hösten kommer studieresultatet av Neurovives produkt NeuroSTAT® att redovisas. Den kliniska studien, som skall jämföra NeuroSTAT® med Novartis produkt Sandimmun®, kommer att inkludera 58 friska individer med olika kön och etnisk bakgrund. Målet är att minst 52 av dessa skall slutföra studien och kunna inkluderas i den statistiska analysen.
Den aktiva substansen i produkten NeuroSTAT®, cyklosporin-A, har i många år använts i människa i immunförsvarshämmande syfte, till exempel vid organtransplantationer. Den befintliga intravenösa produkten som innehåller cyklosporin-A på marknaden för immunförsvarshämning heter Sandimmun och innehåller såväl cremofor (en konstgjord ricinolja) som alkohol. Användning av cremofor ger biverkningar av allergisk typ och kan medföra potentiellt livsfarliga överkänslighetsreaktioner. Med NeuroSTAT®, en cremofor- och alkoholfri produkt, avser NeuroVive kunna erbjuda vårdgivare ett bättre alternativ för att hämma immunförsvaret.

Det finns självklart en risk med alla studier men det som talar för ett positivt utslag är följande:
* I augusti gick bolaget ut med att 33 personer hade genomgått studien och i vissa fall hade överkänslighetsreaktioner skett med referensprodukten Sandimmun. NeuroVives produkt NeuroSTAT® hade inte orsakat några sådana symtom.

* I USA har två olika Fas II-studierna genomförts. Resultatet indikerar att cyklosporin-A (givet i Sandimmun) inte föranleder några väsentliga biverkningar i medvetslösa skallskadade patienter, att det har en positiv inverkan på blodmarkörer för hjärnskada och intrakraniellt tryck samt en statistiskt säkerställd koppling mellan ökande dos av cyklosporin-A och ett gynnsamt utfall för patienterna utvärderat efter sex månader

Så fort studien är klar kommer Neurovive att intensifieras samtal med partner. Enligt VD pratar vi månader och inte år, vilken tyder på att man redan nu samtalar med diverse läkemedelsbolag. Detta gäller självklart vid ett positivt utslag av studien. Eftersom det handlar om en substans som redan används i människan kan Neurovive registrera produkten redan efter Fas I-studien på befintliga områden och på det viset påbörja försäljning.
Framtiden ser väldigt ljus ut för Neurovive OM man lyckas med denna studie.
Utöver egna kliniska studier kommer en större Fas III-studie att äga rum i USA. Denna studie kommer att vara begränsad till kostnader för produktframställning för Neurovive. Den största kostnaden står de externa akademiska centrat för (via planning grant).
NeuroVive bedriver också forskning och utveckling avseende andra naturliga och semisyntetiska varianter av cyklosporin samt gällande andra sätt att i kroppen transportera och administrera den aktiva substansen. Detta arbete syftar till att ytterligare bredda patentportföljen och att öppna upp nya patientgrupper med akuta nervcellsskador för behandling med NeuroVives läkemedel, till exempel stroke, ryggmärgsskador och hjärnskada vid hjärt- och kärlkirurgi samt hjärtstopp.
Lyckas Neurovive med NeuroSTAT® är marknadspotentialen gigantisk och med ett börsvärde på ca 100 miljoner är bolaget rejält undervärderat. Men som i alla biotechbolag finns det risker.

Small Cap har gjort en analys (hösten 2008) och kommit fram till en riktkurs på drygt 20 kr. I takt med framgång ska dock intervallet justeras upp väsentligt. Aktien är i mina ögon starkt köpvärd.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?