Post entry

Följande 10 punkter innehåller centrala fakta om NeuroVive och dess ägare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

1. NeuroVives grundare var med i forskargruppen som allra först , redan 1993-1994, UPPTÄCKTE cyklosporins nervcellsskyddande effekt när blodhjärnbarriären passerats, såsom sker vid bl a hjärntrauma. Därför fick forskarna ett klart försprång.

2. De tog omgående patent som bl a NeuroVive nu har på en bred grupp cyklosporiner för nervcellsskyddande effekt, tillämpbart på bl a hjärntrauma, status epilepticus och stroke. Patenten går att få förlängda om tid till marknad är lång som i detta fall. Dessutom ges normalt exklusivitet för ett område som hjärtrauma, s k Orphan designation för att skapa incitament till läkemedelsbolag att satsa på vissa områden. Då förlängs tiden för exklusivitet till 7 år i USA och 10 år i Europa efter marknadstillstånd.

3. De har i fas 1-studie visat att preparatet är betydligt bättre biverkningsmässigt än marknadsdominanten på ett annat område för cyklosporin dvs immunförsvarshämmande för transplantation och cyklosporinpreparatet NeuroSTAT kan därför redan nu lanseras efter registrering och utlicensiering som det bästa intravenösa preparatet, en marknadsnisch som bolaget bedömt kan bli värd årligen mellan 350 och 4200 Mkr enbart för NeuroSTAT vid prishöjning 5-20 ggr. Av det får NeuroVive en royalty + ev startavgift och milestone. Ett sådant licensavtal kan komma när som helst den närmaste tiden och marknadsettan Novartis skulle tjäna mest på att inlicensiera NeuroSTAT så fort som möjligt. Intäkter i form av startersättning till NeuroVive kan därför komma så fort ett avtal sluts, dvs när som helst framöver.

4. Den nuvarande dominanten Sandimmune Injection på transplantationsmarknaden inkl nischen intravenöst injicerade preparat ger mer ibland livsfarlig biverkan om inte kortison tillsätts som dämpar. Rent allmänt vid transplantation anses kortison i sig vara på väg ut från marknaden för transplantation från en i nuläget en av tre olika befintliga läkemedelstyper varav cyklosporin är en annan men kvarstående, vilket beror på att man vill komma ifrån kortisonets i sig relativt stora biverkningar. NeuroSTAT kan däremot ges till transplantationspatienter utan ett specifikt krav och behov av kortison för biverkanslindring. NeuroSTAT behöver inte späs ut som Sandimmune Injection vilket ger snabbare behandling och eliminerar risk för fel i utspädningen. Sandimmune Injection har även andra biverkningar än den livsfarliga anafylaktisk chock från sitt bärarmedel Cremophor EL som NeuroSTAT saknar tack vare dess bärarmedel av naturliga fettämnen. På sikt satsar NeuroVive , enligt nyheten i prospektet även på det perorala mycket stora segmentet värt uppåt 7000 Mkr eftersom när NeuroSTAT är etablerat blir det lätt och bekvämt för läkare att fortsätt skriva ut och använda samma märke. Intäkter från den marknaden kan efter en ny jämförande fas 1 planerad till 2011-2012, komma omkring 2013.

5. En extern kombinerad fas 1-2-studie USA-studie med cyklosporin har visat oskadlighet och effekt som nervcellsskyddande vid hjärntrauma. Erfarenhetsmässigt blir då efter en lyckad fas 2 att sannolikheten att cyklosporin, i praktiken NeuroSTAT pga NeuroVives patent, har omkring 65 % chans (min analys räknar med 60 % chans) att lyckas slå in sig på den ännu HELT obearbetade marknaden för nervcellsskydd vid hjärntrauma.
Samma forskargrupp i USA har förfrågat om att få använda NeuroSTAT i en planerad fas 3-studie som är beroende av statsfinansiellt stöd i USA. Vissa förberedande anslag tyder på att den blir av, förr eller senare.
NeuroVive själva gör ändå en egen fas 2b bl a eftersom de inte kan veta att amerikanarna fortsätter göra jobbet "gratis" och eftersom NeuroVive har vissa speciella tester, utvärderingar etc de vill göra. Därefter ska NeuroVive licensiera ut den egna fas 3-studien. Sannolikheten för framgång i den egna fas 2-studien har nu naturligtvis ökat kraftigt efter den externa fas 2.
Klaras fas 3, omkring 65 % chans, väntar en obearbetad världsmarknad för nervcellsskydd hjärntrauma på omkring 7000 Mkr, lite tidigare marknadsintroduktion i USA om USA-studien blir av med NeuroSTAT. Bolaget har uppskattat sin royaltypotential till ca 630-1260 Mkr årligen enligt nyemissionsprospektet (90-180 M USD). (Min aktieanalys med målkurs 100 kr räknar med en kombinerad förväntan av 39 % (60 % x 65 %) av potentialens undre gräns). Licensintäkter t ex i form av startavgift och milestones kan börja komma redan omkring 2013 eftersom den egna fas 3-studien ska utlicensieras efter att den egna fas 2b är genomförd. Royalties avseende hjärntrauma i USA kan börja komma omkring 2014-2015 efter en lyckad extern fas 3 där 2010-2012. Senare ca 2016 kan en bredare marknad för hjärntrauma nås och ge royalty, dvs efter egna utlicensierade fas 3.

6. Bolaget har indikationer på att blodhjärnbarriären öppnas inte bara vid hjärntrauma utan även vid långvariga epilepsianfall och det dubblar marknadspotentialen för NeuroSTAT för nervcellsskydd till omkring 14 000 Mkr. (Väntevärdetillskottet från epilepsi sätter jag till i princip noll i min analys).

7. En fransk pilotstudie har visat att cyklosporin har positiv effekt även vid hjärtinfarkt och minskar cellstöd. Även här väntas en "gratis" fas 3 och även dessa forskare har frågat om att få använda NeuroSTAT. Marknadspotentialen här är sannolikt ännu större än hjärntrauma eller status epilepticus, även om NeuroVive inte har patent på den här tillämpningen. (Väntevärdetillskottet från hjärtinfarkt sätter jag till i princip noll i min analys).

8. En ren bonuspotential är om bolaget lyckas hitta en ny kombination effektivt cyklosporinderivat + bärarmedel som når hjärnan dvs passerar blodhjärnbarriären (BBB). Då öppnas en marknad värd omkring 70 000 Mkr dvs enorma belopp... (Väntevärdetillskottet sätter jag till i princip noll i min analys trots att forskningen ska ha kommit långt enligt bolaget)

9. NeuroVives börsvärde vid kurs 33 kr är endast omkring 5 promille (0.5 %) av den totala marknadspotentialen vid forskningsframsteg avseende blodhjärnbarriären (BBB) och omkring 2 procent av marknadspotentialen inom hjärntrauma, status epilepticus och hjärtinfakt där bolagets redan existerande preparat NeroSTAT har potential att bli världsledande och där det idag ännu saknas effektiva cellskyddande läkemedel och där mer eller mindre bevisade effekter och indikationer i djurstudier och kliniska försök av att cyklosporin och NeuroSTAT kan fungera. Att NeuroSTAT kan fungera på den redan mogna marknaden som immunhämmande vid transplantation är bevisat.

10. Majoritetsägaren i NeuroVive är bolaget Maas Biolab som inte är något kapitalstarkt bolag utan har startats av samma krets forskare inkl nuvarande forskningschef i NeuroVive och ägarbreddats till ett antal närstående personer etc. I den akuella nyemissionen på brutto 39 Mkr i NeuroVive har en inte så känd i breda kretsar men mycket meriterad storinvesterare Bertil Lindkvist gått in och enligt förbindelser och avtal per 22 dec 2009, 21 jan och 7 april 2010 garanterat mer än halva nyemissionen varav Maas Biolabs enda motprestation var att överlåta sina teckningsrätter till honom gratis. På detta sätt säkrade Maas Biolab att deras dotterbolag NeuroVive får in en mycket stor summa i nyemissionen och Maas Biolabs egen ägarandel minskar endast från 58.7 till 51.3 % dvs fortfarande ett majoritetsägande.
Bertil Lindkvist har t ex mycket tidigt hittat och satsat framgångsrikt i PA Resources och Diamyd och har mycket stora realiserade och orealiserade miljardvinster därifrån och blivit stor eller t o m största ägare periodvis tack vare sin långsiktighet. Hans satsningar i dessa bolag har mångfaldigats. NU satsar han tillräckligt stort i NeuroVive också med över 1 miljon aktier, dvs det blir riktigt stort om den långsiktiga utvecklingen från start följer exemplen PA Resources och Diamyd...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?