Post entry

Läkemedelsbolagen och bioteknik

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Haussen är tillbaka men frågan är för hur länge. Förhoppningsvis kommer i alla fall vollan närmaste tiden falla tillbaka och att vi satt en botten för ett tag. Mitt intresseområde är inom läkemedel och i förra veckan släppte Datamonitor en analys, där läkemedelsbolagen lyfts fram som en sektor vilken kan komma dra fördel av den pågående kreditkrisen och det inte bara givet bolagens konjunkturokänslighet. Datamonitor menar att läkemedelsbolagen inte lockats in i leken med billiga krediter och kan därmed nu komma dra nytta från sina starka balansräkningar.

Läkemedelsbolagen har senaste åren haft dålig kursutveckling och det har till stor del berott på oro från investerare om förestående patentutgångar. Flera av de stora läkemedelsbolagen kommer att påverkas mycket kraftigt kommande femårsperiod av patentutgångar och det finns ett antal som kommer bli av med över 40 procent av sina nuvarande intäkter. Misslyckande i de egna forskningsansträngningar i att ta fram ersättare samtidigt som myndigheter blivit mer konservativa är negativa faktorer som kommer pressa framtida försäljning. Senaste veckornas kraftiga kursras kommer därför som ett brev på posten för dessa kassastinna bolag på jakt efter storsäljande ersättare, som nu får en chans att till lägre priser köpa en framtid. Enligt Datamonitors beräkningar har genomsnittligt de 20 största läkemedelsbolagen tillgång till 7,5 miljarder dollar som kan utnyttjas åt förvärv eller licenser.

Det är många bolag inom sektorn som officiellt uttalat att de söker partner och att samtal pågår. Det finns en bra chans, då flera bolag haft dessa samtal under en tid, att vi kommer få ett flertal presenterade mot slutet av året och inledningen av nästa. Listar några som kan komma bli aktuella och värda att hålla ögonen på.

Bioinvent och bolagets åderförkalkningsprojekt BI-204 för åtminstone den japanska marknaden.

Biovitrum som i våras drog igång en större process för att utlicensiera bolagets primärvårdsprodukter.

Epicept som söker distributör för Ceplene efter godkännandet i förra veckan för den europeiska marknaden.

Karo Bio som listats på Windhovers lista över tio bästa partnermöjligheterna för eprotirome.

LifeCycle Pharma har likt Karo en produkt mot höga blodfetter men är en kombination av en statin (Lipitor) och fenofibrate (Tricor), inget nytt angreppssätt mer än att lyckas med att kombinera dessa till lägre dos.

Medivir vars projekt Lipsovir som framgångsrikt gått genom fas III-studier och nu är i registrering.

Neurosearch med sitt lovande läkemedel tesofensine mot fetma.

Orexo som för samtal med partners om sina astma- och KOL-projekt, OX2477 och OX-CLI samt OX17.

Topotarget som likt Karo förärats med att listas på Windhoverlistan med två av sina projekt mot cancer i dels belinostat och APO866.

Mina egna innehav från denna lista är Bioinvent, Epicept, Karo Bio, Orexo och Topotarget. Satsar rätt brett med andra ord.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?