De saltstänkta vindarna sveper över Torekov med tångdoftande lukt. Ser hällregnet ute på Kattegatt och det närmar byn. Det är fascinerande att se naturen skifta så mycket. Ungefär som på börsmarknaden eller hur?
Igår hade jag ett kort samtal med SvD:s reportern om börsmarknaden. Tyckte väldigt bra om reportern som skrev om analytikernas arbete och deras omärkliga synpunkter på börsmarknaden. Lägger ut texterna har som ni kan läsa:
Rapportfloden börjar rinna ut. Två raka rapportperioder i rad har analytikerna häpnats över bolagens lönsamhetsutveckling. Och analytikernas suddiga spåkulor har fått börskurserna att skjuta i höjden.
A__nalytikerna har uppenbarligen inga höga tankar om bolagen. Aktiekurserna anpassas efter de lågt ställda förväntningarna och får sedan rejäla skjutsar uppåt när det visar sig att pessimismen hos analytiker och investerare varit överdriven. Drygt två tredjedelar av börsbolagen som har rapporterat har varit bättre än väntat, vilket har resulterat i att börsen i juli har stigit drygt 10 procent. Den är nu på runt samma nivå som före Lehman Brothers-kraschen i september.
När bolagen visade sina siffror för årets första kvartal förvånandes analytikerkåren över hur snabbt företagen parerat nedgången och anpassat sig till den fallande efterfrågan. För andra kvartalet är de precis lika förvånade.
Flera analytiker erkänner själva att det aldrig har varit så svårt att prognostisera som nu. Det är ett extremt konjunkturläge vi befinner oss i, sade en analytiker när jag frågade om hur det kunde bli så fel. Sedan bad han mig jämföra de fantastiska lönsamhetsnivåer som företagen lyckas prestera idag med den förra lågkonjunkturen och framför allt tidigare lågkonjunkturer.
Men vadå tidigare lågkonjunkturer, pratar vi till exempel om bank- och fastighetskrisen på 90-talet då? Som att företagen inte ständigt utvecklas, blir snabbare, bättre och mer effektiva. Konkurrensen, som i allt större utsträckning kommer från utlandet, förändras i rallyfart. Företagen har inget val – de måste vara snabba och förändringsbenägna.
Många har vid det här laget upplevt en del tidigare kriser. Så det kan väl inte vara så överraskande att flera av dem är duktiga på att navigera i stormen.
Ekonomirapporteringen har dominerats av positiva nyheter i juli. I alla fall vid en första anblick. I själva verket är det, till stor del, istället resultatet av negativa prognosmakare. Många av bolagens orderingångar och gladlynta vd-ord om en snar vändning har inte setts till. Men vad gör väl det, verkar den lättimponerande marknaden resonera, resultatet var ju i alla fall bättre än väntat.
Fundera på varför börsen stiger så väldigt mycket under tiden alla VD:ar inte sagt något positivt eller sett en ekonomisk vändning på allvar.
Vad betyder det för oss som handlar på Stockholmsbörsen? En högvärderad börs är ingen bra idé för oss att satsa på aktier. Har egen filosofi - det ska löna sig att hitta rätt aktie.
Tyvärr är alla aktier redan övervärderade!
Må så gott,
Oskar Fredrik