Post entry

Naxs Nordic på First North - måste väl vara köpläge nu!?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bara en magkänsla säger att private equity-bolaget NAXS Nordic (First North) måste kunna vara riktigt köpvärt på den här nivån? Aktien har stått och stampat kring 25 kr länge nu och helt halkat efter övriga börsen. Detta trots att underliggande värden i riskkapitalfonderna som bolaget investerat i, eller åtagit sig att investera i, snarare borde få en hävstång uppåt i sina värden vid den aktuella börsuppgången och ökade riskaptiten.

Bolaget är svåranalyserat men många parametrar talar för bolaget nu tycker undertecknad. Private Equity i allmänhet börjar bli riktigt hett! (se SEB:s glödheta Private Equity-fond exempelvis som rusar uppåt) och de snackas om höga substansrabatter och just hävstångseffekt uppåt för riskkapitalfonder/bolag när krisen ebbar ut. Min amatör-teori är denna:

  1. I augusti uppgick eget kapital till 37,76 kr/aktie. Dagens börskurs i NAXS är 25 kr. Substansrabatt så det heter duga! Redan i nuläget alltså, och per sista augusti.

  2. Det underliggande substansvärdet måste väl i sin tur vara ganska lågt värderat (försiktighetsprincipen på dessa antar jag?) efter att riskkapitalbolagen, och deras investeringar, varit nedpressade i skorna under finanskrisen. Därtill har ju börsen fortsatt stiga efter augusti vilket påverkar substansvärdet positivt rimligtvis även om underliggande bolag är onoterade.

3. Bolaget måste vara en uppköpskandidat! Stiger substansvärdet ytterligare, och aktien är fortsatt sval, så måste det finnas nån större spelare som klipper NAXS i ett nafs? Vore riktigt märkligt annars. De stora riskkapitalinvesterarna kan istället för att investera i en riskkapitalfond sluka NAXS och få en kraftig rabatt på sin investering. Handlar ju i sammanhanget om ett rätt så litet bolag så borde inte saknas intressenter för detta.

4. Affärsvärlden skrev för nån månad sen om en amerikansk hedgefond som tagit position i NAXS. Jag vet inte hur det gått med detta men klart är väl att det finns visst intresse hos aktörer där ute som räknar på bolagscaset. Och tids nog, om caset är så bra som enligt ovan, så lär väl huvudägarna själva köpa ut bolaget från börsen?

5. Rekommendation: Ja, det måste väl vara starkt köp. Kan inte komma till nån annan slutsats:-) Kommentar mottas gärna, för och emot-argument.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?