Post entry

NAXS - intervju med VD

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har tidigare skrivit i flera bloggar om NAXS - Nordic Access Buyout Fund - på First North, ett bolag som investerar i private equity-fonder och därför närmast liknar en fond-i-fond inom private equity. Caset i huvudsak har två punkter:

1) Private equity ("PE") är ett allt mer uppmärksammat komplement till aktier och "public equity"-fonder, därför att PE buyout-fonder historiskt har utpresterat börsen, med en avkastning på ca 20% för nordiska fonder senaste 10 åren, tenderar att ge bättre avkastning om de startas i lågkonjunktur, och har trender i avkastningen där duktiga förvaltare fortsätter att leverera bra resultat över åren.

2) NAXS är ett attraktivt val som PE-investering, särskilt då den f.n. handlas med en substansrabatt på ca 10 kr eller ca 25% - motsvarande en avkastning om knappt 6% över 5 år, 3% över 10 år, om fonden bara återbetalar sitt substansvärde.

Min rekommendation är att ha en mindre del, ca 5%-10%, av ens förmögenhet investerad i private equity, som ett komplement till aktier/fonder, räntor/hedgefonder, fastigheter/eget boende och andra reala tillgångar.

Eftersom jag redan skrivit så mycket om bolaget, tänkte jag avsluta serien med ett referat från ett samtal med bolagets VD Jeff Bork. Jag hade inte bandspelaren uppe, så det blir inga ordagranna citat tyvärr.

Jeff Bork om ...

... sin egen roll

Rollen som VD i NAXS är annorlunda mot en traditionell VD-roll, eftersom det inte finns något direkt operativt att ansvara för. Investment management är utkontrakterad och därför cirkulerar hans roll mer kring att tillse finansiella, legala och noteringsmässiga aspekter, och naturligtvis informera om bolaget.

... NAXS investeringar

NAXS ligger idag 95% investerad, i fem fonder. Fonderna har valts för att skapa en bra spridning i storleksklass och geografisk inriktning, med två större fonder (Apax Europe VII, Nordic Capital VII) med nordisk / pan-europeisk inriktning och tre mindre fonder (FSN Capital III, Valedo Partners I, Intera I) med inriktning på huvudsakligen respektive Norge, Sverige, och Finland.

Apax och Nordic Capital är mycket respekterade namn, och väldigt eftertraktade att få investera i, och Bork säger att man är väldigt nöjda med att ha fått dom.

När det gäller de två nystartade bolagen Valedo och Intera, valdes dom utifrån en screening av drygt 30 kandidater. Valet byggde på att även om bolagen är nystartade, så har de mycket erfarna partners från EQT resp Capman.

Blandningen av fonder ser Bork som positiv, eftersom t.ex. de mindre fonderna i dagsläget inte påverkas alls av kreditkrisen då deras lånesummor är relativt små.

När det gäller Apax Europe hade den fonden redan gjort ett antal investeringar, däribland trädgårdskedjan Plantasjen och brittiska b2b-förlaget emap, före avtalet med NAXS skrevs på. Det görs dock ingen skillnad beroende på investeringstidpunkt, utan alla investerare tar full del i fonden.

... NAXS framtid

NAXS ligger idag investerad till 95%. Då normalt bara 80-85% av de commitments som görs till fonder utnyttjas, och det ibland görs exits i enskilda fonder före alla fonder är investerade, är det dock normalt i branschen att göra s.k. "over-commitments" där man tecknar sig för mer investeringar än man har kapital. Hur mycket over-commitment man gör varierar, och kan gå ända upp till 200% av substansvärdet, men NAXS har valt att sätta gränsen på 130%. Med dagens kassa och substansvärde betyder det att man har uppskattningsvis 200 miljoner kr i ytterligare investeringsutrymme.

Man har dessutom ett utrymme för nyemissioner, men enligt Jeff "vill man inte göra det på dagens nivåer".

Jeff Bork uppskattar att det kan ta 3-4 år innan de första exits sker. Då Apax Europe VII redan har ett antal innehav färdiga är det rimligt att tro att det är därifrån exits kan komma först. Exits som gör i fonderna går direkt tillbaka till investerarna. En andra källa till utbetalningar är refinansieringar, då man lägger om lånen i ett innehav och på så sätt frigör kapital - det räknas också som en exit.

Policyn är att minst 50% av exits (jag tolkar detta som vinsterna, snarare än hela ) ska delas ut. NAXS tittar idag på hur utdelningarna kan ske - man funderar på en kvartalsvis utdelning, och på flera alternativa utdelningsmodeller, t.ex. klassisk utdelning eller återköp.

Ytterligare en punkt på agendan är en notering på Stockholmsbörsen, för att förbättra uppmärksamheten kring bolaget och möjligheten för fler placerare att investera. Problematiken ligger främst i att det krävs 3 års historik i bolaget för en notering. Tidigare har East Capital Explorer fått dispens från detta krav, medan EOS Russia inte fått det.

... värderingen

Jeff Bork har idag 145,000 aktier i NAXS - "större delen av mitt pensionssparande" - och har ökat flera gånger under våren, senast den 20 maj. Även styrelseordföranden har ökat.

Själv tycker han att värderingen är överraskande låg, och pekar på den starka historiska utvecklingen inom private equity. T.ex. uppskattar han värdet av bolagets innehav på andrahandsmarknaden, som dock är väldigt begränsad i sin omsättning pga brist på säljare, till uppåt 50 kr per aktie, och menar att om man ser till historiska prestationer i nordisk PE diskonterat till börsens snittavkastning, vore ett tänkbart värde uppemot 80 kr per aktie.

Orsaken tror han dels är negativ uppmärksamhet kring private equity i media, dels ett missförstånd kring NAXS affärsmodell - "många tror att vi är ett investmentbolag", även en del andelsägare. Han erkänner dock att de varit försiktiga i att skapa mediauppmärksamhet kring sig innan man var fullinvesterade, eftersom PE-bolag är mediaskygga och kunde tänkas dra sig ur ett samarbete. Nu när konceptet är klart och majoriteten av investeringarna är gjorda, vill han dock försöka öka uppmärksamheten.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?