Post entry

NAXS - fortfarande pengar kvar på bordet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag ser att någon på EPF fick syn på "pengarna på bordet" i NAXS igår, och beslutade sig för att ta bort 35% av den obefogade substansrabatten.

Fortfarande handlas dock fonden med drygt 20% substansrabatt, eller drygt 25% "bonusavkastning" jämfört med dess innehav.

För att visa det orimliga i detta kan vi jämföra med ett av de faktiska alternativen: Coeli Private Equity (www.coelipe.se). Det är ett bolag som liksom NAXS har som affärsidé att erbjuda fond-i-fonder inom private equity, främst buyout-inriktade.

Coeli har hittills skapat 3 PE-fonder, döpta Coeli Private Equity 2006-2008, varav två är stängda med eget kapital om MSEK 128 och MSEK 164, och har investerat i InnovationKapital 4, Valedo Partners och CapMan Life Science 4. Coeli Private Equity är fortfarande öppen för teckning, om maximalt MSEK 300, med emissioner i tre kvarvarande rundor: 10 april - 30 juni, 7 juli - 30 september och 6 oktober - 31 december.

Låt oss tänka som en investerare här och analysera NAXS i jämförelse med Coeli Private Equity 2008 ("CPE")

  1. NAXS kan köpas och säljas över börsen, CPE bara inofficiellt
  2. Courtaget i CPE är 3%, i NAXS motsvarande din mäklares (från ca 1% och neråt vid köp över 10,000 kr)
  3. Både CPE och NAXS har en förvaltningsavgift på 1% av kapitalet. Därtill har NAXS löner till ledning om ca 0,2% av kapitalet, vilket bara CPE 2006 tycks ha (där ca 0,5% av tecknat kapital, eller 0,2% om fondena hade nått full teckning)
  4. I CPE finns ytterligare en årlig avgift om 1,5% av kapitalet till Coeli som utgår oberoende av resultat
  5. I både NAXS och CPE finns en vinstdelning efter att aktieägarna fått en viss minsta avkastning. I NAXS är nivån 5% p.a. och delningen 95/5, i CPE är den 7% p.a. och fördelningen 80/20.

En investerare som köper NAXS får alltså

  • lägre courtage
  • högre likviditet
  • lägre förvaltningskostnad
  • större advisory board
  • större andel av resultate

än den som tecknar CPE 2008. Därtill kommer det absolut roligaste i kråksvängen - den som köper NAXS idag till 31,5 kr över börsen får 20% rabatt, eller 25% bonusavkastning.

Trots det har CPE 2008 fått in MSEK 20 redan i första teckningsrundan.

Tydligen har ingen berättat för dom, eller övriga fond-i-fondsparare, att "börshandlade fond-i-fonder är egentligen investmentbolag som ska handlas med rejäl substansrabatt". Då hjälper det ju inte att förvaltarna haft en historiskt hög avkastning, för det har ju Ratos också, men Ratos är ju självklart värd en premie över substansvärdet. Samma sak med East Capital Explorer, man får ju skilja på duktiga förvaltare och duktiga förvaltare. Eller hur var det nu egentligen? Marknadens förvirring är total.

Jag tror att med ytterligare en stunds ljus på NAXS kommer mäklare, liksom EPF igår, att inse att dom kan sälja NAXS till sina sparkunder som en alldeles utmärkt produkt till dess att kursen når substansvärdet igen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?