Post entry

En fin årgång

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Så här på fredagskvällen blir det ju gärna att man tar sig ett glas vin. Och är det något man lär sig med tiden med vindrickande så är det att årgångar faktiskt spelar roll. Dåliga viner från bra årgångar, och bra viner från dåliga årgångar, brukar det sägas att man ska välja för bästa valuta för pengarna.

Lite likadant är det inom private equity. Placera Nu uppmärksammar det jag i min ensamhet gaggat om i NAXS och i min krönika "What I learned at Yale": årgången på private equity är A och O.

"Per Strömberg, professor vid Handelshögskolan i Stockholm och föreståndare vid Institutet för finansforskning, anser att de senaste årens riskkapitalplaceringar kan komma att bli dåliga affärer för pensionsförvaltarna.

"Historiskt sett tenderar de hetaste åren att vara det sämsta tillfället att investera i private equity fonder. Sannolikt kommer de fonder som restes under 2006 och 2007 i bästa fall betala tillbaka pengarna i genomsnitt. Spridningen kommer dock bli stor mellan de som presterat bättre och sämre. Samtidigt tror jag sannolikheten är stor att de affärer som görs i dagsläget kan bli riktigt bra", säger han."

http://www.avanza.se/aza/press/press.jsp?article=62560

NAXS tillhör i det sammanhanget vinnarna, genom att de fonder som man investerat gjorde bara ett fåtal affärer i slutet av 2007, och resten under 2008. Dessutom finns det mycket pengar kvar i deras välfyllda kassor. Precis som "cash is king" på börsen nu, så är dessa fonders färska pengar värda mycket företag på marknaden.

Trots det fortsätter NAXS att handlas till 32-33% substansrabatt. VD fortsätter köpa, och jag själv köper när jag kan.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?