Post entry

Några tankar om risk....

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Innan år 2000 reflekterade jag inte över begreppet risk, jag letade bara företag som skulle bli 2000-talets vinnare. Gärna små förhoppningsbolag som skulle växa till framtidens dominanter. Företag som Switchcore, TurnIT, Active Biotech - alla passade in i min portfölj. Gemensamt för dessa var att de ofta gick med förlust, var beroende av en produkt och var - oavsett hur man räknade - skyhögt värderade. Allt slutade naturligtvis i ett präktigt fiasko - precis som för många andra. Det kapital som det tagit fem år att bygga eroderade snabbt ihop tills bara startkapitalet fanns kvar. Min egen analys av "fiaskot" visade att jag haft en allt för hög riskprofil i min portfölj.

Dax för en ny strategi.

Numera när jag analyserar ett bolag tittar jag inte bara på P/E-tal, direktavkastning, marknadspotential etc, utan jag försöker även värdera de RISKER som följer med verksamheten. Första gången jag studerar ett bolag blir det ofta en skönmålning, man vill ju så gärna ha hittat det där guldägget som många andra har missat. Då gäller det att vara "skeptisk" och fundera på allt som kan gå fel - valutor, produktförseningar, dämpad tillväxt, konkurrenter, fåtal nyckelpersoner etc. I denna fas gäller det att använda fantasin och spela djävulens advokat - allt för att knäcka "caset".

Analysen ovan skall bland annat utmynna i en slutsats huruvida det finns en obalans mellan potential och risk. Företag med denna obalans finner jag främst på de mindre listorna. Orsaken är antagligen att de större företagen är väl analyserade av professionella analytiker och därmed är risk och potential i balans. Några självklarheter: Om jag finner stora risker i företaget, t.ex. att de ännu inte har visat att de kan tjäna pengar kräver jag också att kurspotentialen skall vara stor för att "caset" skall vara intressant. Om det å andra sidan är ett företag som redan snurrar och har ett fint kassaflöde och inga moln på himlen är avkastningskravet betydligt lägre. Vid val mellan två bolag med liknande potential skall företaget med låg risk naturligtvis prioriteras före det med hög risk.

Målsättningen är en portfölj bestående av en balanserad mix av låg- och högrisk bolag. Där tyngpunkten ligger på högriskbolag tidigt i högkonjunkturen för att därefter växla över mot en lägre riskprofil när konjunkturen närmar sig toppen. Från 2003 tills idag har strategin fungerat över förväntan. Framtiden får utvisa om strategin även fungerar när högkonjunktur blir lågkonjunktur. Eller om jag kör i diket igen.

/Henk

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?