Post entry

Vikten av att ha en bra VD och göra bra uppköp.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tänker ta upp vikten gällande att ha en bra VD och göra bra affärer. Kommer att ta 3 exempel.

Att ha en bra VD som har kontakter och bra koll på vad som behöver göras. Börjar med en hyfsat lång historia.

För ett antal år sedan började Mycronic som då var Micronic sin resa mot den nivå som den är nu. Det hyfsat lilla bolaget från Täby som började runt IT-kraschens tider ( år 2000) hade en introduktionskurs på 105 kr och hade det väldigt tufft.

https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/aktiehistorik/m/mycronic.4.3d21d85f10922490e108000465.html

2009 fick jag upp ögonen bolaget och tänkte att detta kan vara något som är en framtidsaktie och en produkt som kan behövas för andra bolag i framtiden. Det som behövdes var en bra VD som hade kontakter och visste hur det går till att förhandla internationellt. Jag skrev en liten hausse som mer var för att gambla än för att visa fakta och liknande. Det var mer en berättelse om framtiden och bara för att skriva något än. Det var mer om vad jag trodde om produkten i framtiden än exakta siffror och vad årsrapporten hade visat innan.

http://www.redeye.se/bolag/micronic-mydata/analys/userreport/micronic-risktagare

Kursen har sedan haussningen skrevs gått upp 345%. Observera att det var 6 år sedan. Mycronic är en ihopslagning av Micronic Laser System som köpte Mydata.

Affären löstes genom att Mydatas ägare ( Skanditek) fick aktier i det samsatta bolaget.

För er som gillar lite offtopic kuriosa så kan jag lägga till att Skanditek fussionerades med nuvarande huvudägare Bure Equity 27:e januari.

http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/IT/Micronic-Mydata/Pressmeddelanden/2014/Micronic-Mydata-AB-byter-namn-till-Mycronic-AB/

Bolaget gick verkligen segt och det var inte förrän nuvarande VD klev in som det hände något i riktig positiv riktning. Nuvarande vd hade jobbat med storbolag som Volvo Cars och SAAB och klev in 20:e mars 2013

http://www.va.se/nyheter/2013/03/20/lena-olving-tar-over-micronic-mydata/

För 12 månader sedan var kursen så låg som 16.80 i fredags var kursen 48.50. för 3 månader sedan var kursen 62 kr. Kolla rubriken historik ganska långt ner till höger.

https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/5466/mycronic

Det andra bolaget har det redan skrivits av en analytiker här på redeye.

Jag tänker på Sensys som inte var något jätte lysande om man kollar på längre sikt. Kursen gick verkligen segt tills man värvade Gatso Group. Gatso är ett bolag från Nederländerna och Affärsvärlden ville inte vara sena och rekade Sensys.

http://www.redeye.se/analys/update/sensys-gatso-group-drar-fram-som-en-slattermaskin

http://www.redeye.se/aktieguiden/nyheter/affarsvarlden-kop-thule-sensys-skf-salj-orexo-oms.

Ett tredje bolag som ligger spelar på en bana lite mittemellan är Net Insight. Med mittemellan menar jag att produkten är närmare Mycronics men samtidigt handlar det om infrastruktur som är närmare Sensys.

Net Insight affärsidé är att hjälpa tv-bolag och teleoperatörer i med sändningar främst i Europa och Nordamerika. IT och TV är Mycronic marknad men skillnade är att Mycronic har en mer produkt som attraherar tillverkare än operatörer och infrastruktur. Net insight har värvat ett nordamerikanskt bolag vid namn Scheduall.

Nordamerika låter bra och fint då det är en viktig marknad för bolaget. Men man skall vara skeptisk och våga ifrågesätta vad som är rätt och fel.

http://www.redeye.se/aktieguiden/nyheter/net-insight-forvarvar-scheduall-som-omsatter-106-mln-usd

http://news.cision.com/se/net-insight/r/net-insight-forvarvar-det-amerikanska-mjukvaruforetaget-scheduall,c9824506

http://www.di.se/artiklar/2015/9/3/net-insight-koper-i-usa/

http://www.di.se/finansiell-information/bolagsnyheter/?NewsId=0184fe63-d2d7-4f81-bd43-400e404bb729&newsType=telegramsNews

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2015/09/02/net-insight-ab-net-insight-ab-net-insight-forvarvar-det-amerikanska-mjukvaruforetaget-scheduall.html

I länkarna står det olika gällande en summa. Att intäkterna för Scheduall var 10,6 Miljoner USD under räkenskapsåret 2014 är inte samma sak som att omsättningen var 10,6 miljoner kr under räkenskapsåret 2014.

Lite kuriosa: Net Insight startades 1997 och ni som kommer ihåg så var ju detta bolag ett av de som var med IT-hypen under slutet av 90-talet/ början på 2000-talet.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Net_Insight

Tror att nuvarande VD i Neti Tumegård kan på snurr på detta bolag även spöket sitter kvar för många större investerare sedan IT kraschen

ATH är på otroliga 441,20 kr år 2000 Man pumpade verkligen IT-bolagen duktigt mycket med LUFT på den tiden.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?