I vanliga fall hade väl Riksbanken betraktas som en tämligen tråkig institution. Men nu har vi en kris som heter duga! Varje steg Riksbanken tar uppmärksammas i dag.

Att i det läge vänta in i det sista med att utnämna nästa års vice riksbankschefer lite vådeligt i detta läge. Inte mindre än 25 kandidater har synats under en längre tid.

Men de som fick budet Kerstin af Jocknick och Per Jansson blev kontaktade så sent som 20 november.

Det har ju framgått att rekryteringen försvårats av att Thomas Östros visade sig aspirera på en av de vice riksbankschefsposterna (för att sedan bli högste riksbankschef när Stefan Ingves slutar, det får man förmoda att avsikten var).

Intresset var troligen minimalt att få in Östros i Riksbanken bland majoriteten av de riksdagsmän som utser posten (varav de flesta riksdagsmännen är borgerliga).

Dessutom var väl intresset mindre än minimalt från Stefan Ingves sida att få in ett f.d. statsråd i kretsen.

Där vill väl Ingves ha sina egna utvalda. Att han fått Riksbanklsfullmäktige att utse sin närmaste man på Riksbanken, även till vice riksbankschef är mer än uppseendeväckande.

Nu blir det ju “de två” som bildar allians. Det hade ju inte varit något bekymmer om inte det varit känt sedan tidigare att Ingves är en inbiten maktspelare som inte försitter en chans att ta steg för att helt dominera.

Nu kommer Kerstin af Jochnick in som vice riksbankschef också. Om det är att säga att nu har bankerna sin kvinna inne i Riksbanksvärmen. Hon har ju flera år varit bankernas taleskvinna. Nu sitter hon själv därinne.

Det är ju bankerna som skall stävjas. Är af Jochnick kvinnan att hålla storbankerna stången när hon nu sitter som Stefan Ingves närmaste.

Nog är det intressant att af Jochnick utsetts på sex år och Per Jansson på fem.

Det verkar som Riksbanksfullmäktige känner till hur illa Stefan Ingves behandlade Irma Rosenberg när han kom in som chef för sin första mandattid som chef och Irma Rosenberg var gammal i gården.

Hon ville fortsätta som vice riksbankschef men Ingves tog i från henne flera befogenheter som föregångaren Lars Heikensten gett henne.

Ingves tog ifrån henne dessa, men lyckades dessutom förhindra ett nytt förordnande till för Irma.

Nu blir af Jocknick vice riksbankschef. Säkert som en klar markering att Per Jansson och Ingves inte får tuttelura ihop och göra Riksbanksarbetet till ett tvåmansjobb.

Att af Jocknick får sex år och Jansson bara fem visar väl att af Jocknick inte på något sett skall bli en “lame duck” utan hålla de båda inkörda herrarna Ingves/Jansson stången.

Att den borgerliga regeringen satsade på ett fortsatt förordnande för Ingves är märkligt.

Personligen tycker jag inte han skött sig bra. Han har gynnat storbankerna SEB/Swedbank på det grövsta.

Han har kostad Sverige flera hundra miljarder genom de bidrag de båda storbankerna fått sedan december 2007.

Han har höjt räntan då ingen inflation fanns i siktet och när arbetslösheten var stigande.

Han gjort det med motiveringen att stoppa en förmodad “bostadsbubbla”. Resultatet har blivit att småhustillerkarna i landet slås ut. Den ena efter den andra. Inga nya hus byggs när Riksbanken skräms med höga räntor i fortsättningen.

För de höga räntorna har Riksbanken fått kritik av två framstående professor som Riksdagens Finansutskott anlitat.

De tyckte att Riksbanken var fel forum för aktioner mot en eventuellt “bostadsbubbla”.

De tyckte Stefan Ingves varit alltför “stöddig” i uttalande under krisen till svenska folket. Stefan Ingves har uttalat sig som om han visste resultatet av krisen och som om han visste vilka åtgärder som skulle sättas in.

Professorna menar att Ingves varit lika ovetande om vilka rätta åtgärderna skulle vara som alla andra både vanligt folk och experter.

Min personliga bloggkommentar är att Stefan Ingves under denna kris behandlat svenska folket som om de vore barn som inte skall oroas. Dessutom har han gynnat SEB och Swedbank å de grövsta. Utan hjälp från Riksbanken hade båda bankerna gått i konkurs eller blivit sålda.

Nu har bankernas aktieägare kunnat berika sig (Gardell i Swedbank) samtidigt som svenska skattebetalar stått riisken och fortfarande gör det.

Att höja räntan för att hindra en “bostadsbubbla” har gett storbankerna 100 miljarder i inkomster de senaste tre åren. Alla läste rätt. Det är den siffra som stått i tidningarna.

Att gynna bankerna genom att höja konstnaderna för de svenskar som har bostadlån är uppseendeväckande och på många sätt kontroversiellt.

Att följa Stefan Ingves och hans nya direktion kommer att bli mer än spännande.

Skulle Ingves sedan i likhet med en föregångare (Bengt Dennis) efter sin Riksbankssejour bli anställt som bankdirektör på SEB, då vet vi att det är bankerna som är vinnare på Riksbankens agerande och vi svenskar och bostadslånetagare som är förlorarna.