Post entry

Monivent - Uppvärderingen börjar nu!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Att börsnotera ett bolag under mars 2020 bör nog räknas som det absolut sämsta tillfället under 20-talet. Covid19-hysteri i kombination med börskrasch gjorde att Monivents intåg på börsen började med ett fiasko. Den dåliga tajmingen resulterade i en nedgång med hela 40% och dess existens glömdes snabbt bort av marknaden. Nu när röken från Covid-19 har lagt sig är Monivent redo för en välförtjänt uppvärdering och med en produkt som alldeles nyligen godkändes för CE-märkning, är vägen för framgång helt öppen!

När ett nyfött barn inte börjar andas är det bråttom. Sjukvårdspersonalen måste agera snabbt - inom en minut bör barnet få hjälp att börja andas. Sjukvårdspersonalen måste vara beredd att pumpa ner luft i det nyfödda barnets lungor. Det sker antingen med hjälp av en blåsa som pumpas för hand eller en maskin som automatiskt flödar luft - i båda fallen måste luftflödet justeras manuellt. Får barnet för stor volym luft kan det få bestående vävnadsskador på lungorna och får det för lite luft tillförs inte tillräckligt med syre med risk för hjärnskada. Idag finns inget bra verktyg som visar volymen som ges till barnet. Det är här Monivent och dess produkt som nyligen blivit CE-märkt och redo för att säljas kommer in i bilden. Men innan vi går in djupare på produkten, ska vi ta en titt på personerna som styr bolaget.

1. Ledningen

För att vara ett så pass nytt och litet bolag, imponerar Monivent verkligen med sin ledning och styrelse.

VD - Karin Dahllöf, har lång erfarenhet från ledande befattningar inom medicinteknik, exempelvis Cellavision och Bonesupport.

CFO - Thomas Pålsson, har över 20 års erfarenhet inom Life Science och har haft befattningar på bolag som t.ex Sobi, Integrum och Promore Pharma.

Styrelseordförande - Fredrik Sjövall, känner vi igen från bland annat Inhalation Sciences, Ziccum och Lipidor. Har över 15 års erfarenhet från medicintekniksbranschen.

Ledamot - Clas Runnberg, har haft ledande befattningar på bland annat Gambro och Hemocue.

Slutsatsen man kan dra är att vi har en gedigen ledning med lång erfarenhet och stort kontaktnätverk inom medicinteknik, försäljning och distribution. Detta kommer självklart vara av stor betydelse nu när Monivent är redo att börja saluföra sin produkt.

2. Produkt

Det finns enligt bolaget idag inga konkurrenter som kan erbjuda monitorering och volymmätning. Produkten heter "Monivent Neo100" och kommer troligtvis att revolutionerna sjukvårdens tillvägagångssätt för nyfödda i behov av andningshjälp.

Monivent Neo100 är en unik och patenterad lösning som mäter luftflödet till barnet direkt i ansiktsmasken via en sensormodul. Data skickas trådlöst till en extern monitor, vilket gör att ytterligare slangar och sladdar kan undvikas på barnbordet. Ansiktsmasken tillsammans med sensormodulen kopplas till befintlig utrustning som genererar luftflöde till barnet, vilket innebär minimal påverkan på dagens rutiner. Idag sätts manuell ventilering in men problemet är att det saknas ett objektivt vis att mäta lufttillförseln. Vårdpersonalen får lita till erfarenhet och fingertoppskänsla.

Monivents system löser problemet genom att mäta luftflödet till barnet direkt i ansiktsmasken genom en sensormodul.

När luftflödet passerar genom mask och sensormodul bildas en mätbar tryckdifferens, som genom bolagets egenutvecklade algoritmer kan omvandlas till exakta flöden och volymer. En målvolym presenteras på monitorn där nivåer utanför rekommenderat intervall illustreras med en tydlig färgindikation. Motsvarande färgindikering syns även på sensormodulen i ansiktsmasken, vilket gör att vårdgivaren att kan ta del av informationen utan att titta på skärmen och kan därmed helt fokusera på barnet. Vårdgivaren får på detta vis omedelbar och kontinuerlig återkoppling och kan göra nödvändiga justeringar och därmed säkerställa en effektiv med samtidigt skonsam behandling.

En produkt avsedd för träning och utbildning finns redan tillgänglig på marknaden. Den har sålts till och används av sjukhus i Norge, England, Frankrike, Schweiz och Australien. Man har upplevt ett stort intresse för produkten och har redan innan lansering mottagit två signerade letters of intent.

3. Marknad & Affärsmodell

Monivents produkt erbjuder en attraktiv affärsmodell och hög marknadspotential.

Affärsmodellen bygger på initial försäljning av systemet som helhet samt tillkommande försäljning av sensormodul vilket regelbundet måste bytas ut samt engångsartiklar i form av ansiktsmask och adapter.

På Monivents målmarknad i Europa och Nordamerika uppskattas 250.000-500.000st nyfödda behandlas med manuell ventilering varje år på ca 6400 sjukhus. Varje sjukhus har i genomsnitt fem så kallade barnbord där all utrustning som används för återupplivning finns tillgänglig.

Den adressera marknaden för initial försäljning av systemet uppskattas uppgå till;

  • ca 3 miljarder sek.

Återkommande intäkter från tillkommande försäljning uppskattas till;

  • ca 300 miljoner sek/år.

Dessa delar av produkten kommer därmed att generera återkommande försäljningsintäkter till bolaget och man uppskattar produkterna genererar en bruttomarginal om 45-70% på nuvarande uppskattade prisnivåer.

Det är bolagets målsättning att kapitalet från notering, samt från teckningsoptionerna ska räcka tills att bolaget uppnår ett positivt kassaflöde. Man har redan påbörjat avtal med distributörer och har sedan tidigare avtal inom marknaderna där produkten för träning saluförts. Man har alltså hela kedjan för försäljning klar och har väntat på CE-märkning för att kunna påbörja försäljning. Ett godkännande som bolaget erhöll den 29 april 2020.

4. Aktieantal

Totalt finns 5.354.958 st aktier utställda i Monivent. En stor del av aktierna är dock låsta i stabila händer, hos storägare med lockup-förfaranden som sträcker sig ett år från notering.

Största ägarna

  • Chalmers Ventures äger 15% med 100% lockup.
  • Almi Invest äger 13% med 95% lockup.
  • Ledning och nyckelpersoner äger 11% med 90% lockup.

39% av aktiestocken är alltså inte tillgänglig för marknaden.

Free float

Totalt återstår 3.266.524 st aktier som marknaden kan ta del av. Det kan med andra ord bli väldigt trångt in när investerar vill ta en större position. En annan intressant aspekt är den senaste tidens omsättning.

Sedan 22 april när omsättningen i aktien tagit fart på riktigt, har 3.566.170st aktier omsatts fram till 7 maj med ett volymvägt snittpris på 7,37kr. Under två veckor har alltså hela free floaten i aktien omsatts till ett snittpris över introduktionskursen, där förmodligen även teckningsåtagare och tidigare långivare som fått aktier emitterade nu sålt ut. Detta är en stark indikation på att aktien nu verkligen laddar inför vidare uppgång.

5. Potentiell uppköpskandidat

Monivent är verksam inom marknaden för utrustning inom andningsvård - en marknad som uppskattas att överstiga 31 miljarder USD år 2024 och den ökande förekomsten av för tidigt födda barn är en av de främsta tillväxtfaktorerna. Dessutom kommer Covid-19 troligtvis innebära att ännu fler spädbarn i framtiden kommer vara i behov av andningshjälp. Redan nu har sjukvården rapporterat flera fall av spädbarn med andningssvårigheter pga av Covid-19.

Denna marknadssegment representeras idag bland annat av multinationella företag som Fisher & Paykel, Laerdal, Dräger och GE Healthcare. Monivent möter ett behov inom manuell ventilering av nyfödda med en typ av produkt som för närvarande inte finns på marknaden.

Även om det idag inte är ledningens ambition att sälja företaget kan man inte blunda för att det inte är ett osannolikt scenario i framtiden. Framförallt när en etablerad aktör ser en uppstickare komma med en ny produkt som kan konkurrera.

  • Man har en redan färdig och fungerande produkt som har godkänts för försäljning.
  • Man är ensam på marknaden med en unik lösning för ett utbrett problem.
  • Stor marknad och attraktiv bruttomarginal.
  • Patent på lösning i Sverige och Kina som är giltig till och med 2034 och 2035. Bolaget har även pågående patentansökningar i EU och USA som med största sannolikhet kommer beviljas.

För en redan etablerad, multinationell aktör kan ett uppköp av Monivent innebära fina synergier då dessa bolag redan har etablerade kontaktnätverk, försäljningskanaler, distributionsavtal och säljstyrka. Med redan etablerade produktionslinjer kan man förmodligen även pressa ner produktionspriset. Dessutom är dagens värdering på ynka 40msek ett kap, även om man skulle räkna med budpremie.

6. Målsättning och triggers för 2020

Nyligen erhöll man CE-märkning av Monivent Neo100.

Bolagets plan är att starta försäljning under Q2. Sedan tidigare, innan CE-godkännandet, har man erhållit letters of intent.

Här nedan följer bolagets målsättning för 2020;

7. Värdering och slutord

För mig är Monivent ett givet köp av flera anledningar.

Kombinationen av;

  • Personer i bolaget som är tillräckligt kunniga och erfarna för att leda bolaget till framgång.
  • En redan färdig och fungerande produkt, där kostnaderna för forskningen är tagna och som har en unik position på marknaden.
  • Starka ägare, lågt aktieantal och stora dela av aktierna som inte är tillgängliga för marknaden.
  • Nyligen fylld kassa och plan att klara sig utan ytterligare kapitalanskaffningar fram tills att bolaget är kassaflödespossitivt.
  • Stor adressbar marknad och starka aktörer som kan se ett uppköp av Monivents lösning som en bra affär.
  • Händelserikt år med fina triggers som kommer locka nya investerare.

Situationen med Covid-19 och börskrasch har verkligen skapat ett fint ingångsläge i ett bolag som trots framgångar glömts bort av marknaden och hamnat under radarn för nya investerare. Det är dock bara en tidsfråga innan den riktiga uppvärderingen startar!

För mig är dagens värdering på 40msek verkligen i underkant. Här ställer jag mig bakom Börsplus som värderar Monivent till 80msek vid godkännande av CE-märkning. Jämför man med bolag som Obstecare och Calmark som är verksamma inom förlossningsvården blir det väldigt tydligt hur pass undervärderat Monivent faktiskt är.

Enligt min analys bör Monivent idag värderas till minst 80msek, vilket motsvarar ett aktiepris på 15kr mot 7.50kr*. Alltså en uppsida på ca 100%.

*volymvägt snittpris måndag 11/5 - 2020

Ha i åtanke att detta är min egna analys och jag uppmuntrar alla att göra egna efterforskningar och att ta beslut därefter. Lycka till!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?