Post entry

Mona Sahlin har fått "el i baken"

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I måndags upprepade Mona Sahlin kritiken mot regeringens planer på att bygga ut elledningarna till Europa. Så länge den europeiska elmarknaden inte fungerar lika bra som den nordiska, bör det inte ske enligt Sahlin.

Eftersom priserna är mycket högre på kontinenten, skulle det bara innebära att de svenska kraftbolagen säljer elen där de får mer betalt. Detta skulle driva upp elpriserna i Sverige och drabba elintensiv industri och svenska jobb, anser Mona Sahlin.

Tyvärr är det många felkopplingar i Mona Sahlins påstående.

Första delen om att regeringen skulle stoppa elledningsutbyggnaden till Europa är en ogenomförbar uppmaning. Faktum är att det inte går att stoppa den. Utbyggnaden startade under socialdemokratisk regeringsmakt och har sedan fortsatt. Direktförbindelse finns till Polen och Tyskland från Sverige . Mellan de nordiska länderna finns idag 10 förbindelser. Finland och Norge har förbindelse med Ryssland och Finland dessutom med Estland. Sydnorge där många vattenkraftverk finns – många med avsaknad av reglerkraft (dammar med reglering) har i flera år fått el ”instängd”under vårfloderna , vilket lett till att man fått ett eget prisområde inom Nord Poolbörsen med ett lägre pris. Från Sydnorge har man nu byggt dubbla havskablar till Nederländerna och planerar tredubbla (två finns)till Danmark (Jylland).Sverige bygger just nu Sydvästlänken för att öka kapaciteten att utväxla elkraft med sydnorge. Vattenfall och E.ON är med i både den nordiska börsen och i den nordtyska. E.ON äger Baltic Cable som förbinder sydskåne med Siems-Hamburg. Danmark har givetvis flera stora ”nätvägar” till Tyskland. Flera förbindelser för elöverföring från norden till nordeuropa är planerade . Både Vattenfall och E.ON utnyttjar givetvis all ledig kapacitet för ”tvätta” sina högre kostnader för kolkraften i Tyskland. Nordel, som samordnar överföringen mellan de statsägda stamnäten upphör från och med april 2009 och övergår i ENTSO-E, där alla EU-länderna är med och i fortsättningen planerar stamnäten för hela EU.

Hur bra eller dåligt den nordiska börsen fungerar går att utläsa här på redeye i min blogg ”Svensk elförsörjning, del 1”.

Att priserna är mycket högre på kontinenten beror på om man tycker 5 – 10 % är mycket. Jag har tittat på en slumpvis vald dag 2009-01-25 då priset på den nordtyska börsen (EEC) var 7% högre än på den nordiska. Den uppdrivning av elpriserna i Sverige som Mona Sahlin talar om har redan skett och är en ständigt pågående process. Sedan 1998 har priset nästan 3 – dubblats. Jag hoppas Mona Sahlin tänker på att det inte bara är industrin i Sverige som behöver billigare el. Även vi konsumenter lider av dyra elräkningar. Någon väg till billigare el från våra elbolag syns inte i framtiden. Vi konsumenter får isolera oss och våra hus bättre och lita till privata småskaliga lösningar med sol och vind till hjälp.

Enda möjligheten för industrin, som i ett slags marknadsextas sålt ut sin vattenkraft till de stora elbolagen är att tillverka egen el till självkostnadspris och då finns det för tillfället bara kärnkraft och vindkraft att välja mellan. Man skall inte glömma att vindkraften måste ha reglerkraft när det inte blåser. Den svenska reglerbara vattenkraften är bästa alternativet – men den är i stort sett redan utbyggd och ägs av kraftbolagen(inklusive Vattenfall som är statligt!)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?