Momentum trading

Momentum betyder rörelse. I “Momentum trading” försöker man finna aktier som rör sig avsevärt i en viss riktning, understödd av hög volym och försöker att “hoppa ombord” för att åka med momentumtåget till dess att man når önskvärd vinst.

Vanligen har man nytta av att känna till nyhetsflödet för att ana de reaktioner som kan väntas. En aktie kan gå upp dag 1 och dag 2 och så faller den tillbaka dag 3. Momentumtrading är för de flesta “event driven.”

Momentum trading går ut på att snabbt komma in i en starkt accelererande rörelse. Problemet är att risknivån är hög. Det är lätt att göra missbedömningar.

“Momentum trading” brukar med fördel kombineras med “Swing trading”. Vanligen har man stöd i sin uppfattning av teknisk och fundamental analys.

Teknisk trendanalys, och väntan på tydlig tendens, kan vara tidsödande. Därför väljer många att satsa på “Momentum trading” och agera så fort som rörelsen tar fart och volymen stiger. Det kan ske redan innan trenden kan sägas vara fullt etablerad.

Den som agerar utifrån “Momentum trading” behöver inte vara daytrader, eftersom att det finns en vetenskapligt dokumentared eftersläpningseffekt i kursrörelser. Den effekten kan pågå i dagar, och då lämpar sig “Swing trading” bättre än “daytrading”. I den senare stängs positionen varje natt.

Den som tar “momentum trading” som utgångspunkt vid handeln sneglar endast på teknisk trendanalys och fundamental bedömning. Om trenden är ogynnsam är man försiktigare. Aktien kan tex. stiga under hög volym, men det kan vara rådligt att inte ha som vana att gå emot trenden.

Fundamentalanalysen kan med fördel nyttjas till att bedöma hur stor summa som skall satsas. Ett undervärderat bolag har förutsättningarna på sin sida, medan ett högt värderat bolag är riskfyllt.

I kraftigt övervärderade aktier kan en enda nyhet ändra allt - t ex vinstvarningar. En enda nyhet skulle kunna ta väck momentumet, och omvärdera aktien totalt. Därför måste man ha ett helt annat risktänkande i momentumhandel i högvärderade aktier jämfört med trygga aktier.

Den som ägnar sig åt momentumtradig har all anledning att vara skeptisk till SCALPING. Scalping går ut på att hyvla till sig många små vinster, oftast bara spreaden (skillnaden mellan köp- och säljkurs). Scalping innebär att man agerar tvärtemot stopplossregeln. I scalping försöker man fånga små rörelser på 0,5 till 1 procent. Den som agarar utifrån scalping agerar utifrån “vinststopploss” istället för “försluststopploss”.
Det är både svårt och riskabelt.
Det innebär att en enda kurskorrigering på flera procent kan radera vinsten av 10 scalpingvinster.

-——————————–

Momentum
Hastigheten i prisutvecklingen; förändringen i pris per tidsenhet.
“Momentum” är även namnet på en enskild momentumindikator (som beräknas genom skillnaden i pris mellan två tidsperioder).

Momentumindikatorer
Grupp av indikatorer som mäter hastigheten i prisutvecklingen och visar hur långt ifrån en jämviktsnivå en aktie befinner sig: om den t. ex. är “överköpt” eller “översåld”. Kallas även Oscillatorer (om de pendlar kring ett nollvärde). Exempel på Momentumindikatorer är: Momentum, Rate of Change, Wilder RSI (Relative Strength Index), Stochastic, Elder-Ray (Bull- & Bearpower), MACD.