Post entry

Möjliga bioteknikraketer

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Intresset för små bioteknikbolag på de mindre börslistorna bubblar ordentligt och de senaste dagarna har vi sett riktiga kursrusningar under mycket stor omsättning i vissa bioteknikbolag som marknaden fått korn på. Då ska man komma ihåg att vi kommer från en längre period med stort ointresse för den typen av bolag vilket har gjort att värderingarna överlag är väldigt låga. Håller det goda investerarklimatet i sig lär marknaden leta efter fynd och fler raketer att tändas. Här är en korg av mindre bioteknikbolag med mycket stor kurspotential.

Undertecknad har köpt in sig i en korg av små bioteknikbolag, listade på småbolagslistan First North. Fördelen med att köpa in sig i flera olika bolag är förstås att sprida risken ifall något bolag går fel, men också öka möjligheten för att kunna vara med på någon kursraket. Samtliga nedanstående bolag kan beskrivas som aktier som definitivt skulle kunna flerdubblas, eller köpas upp, om marknaden fattar tycke för bolagen/aktierna, men där varje enskilt bolag likt alla bolag i biotekniksektorn är utsatta för risken för bakslag. Inlägget ska ej ses som köpråd, och inga riktkurser ges, utan ska mer ses som inspiration för att läsa vidare och ev själv fatta tycke för något av bolagen.

Expres2ion Biotech, Nextcell, Xintela, 2cureX, Pexa, Corline. Samtliga listade på First North och låga börsvärden, med spännande forskningsframsteg det senaste året.

Expres2ion Biotech Holdings. Kurs 4,44 kr. Börsvärde 59 mkr. Bolaget har liknelser med kursraketen Oncology Venture genom att man sitter på en pipeline med ett stort antal läkemedelskandidater. Expres2ion driver en vaccinplattform där stora Big Pharma-bolag får använda plattformen för forskning och utveckling av vacciner. Väljer man att gå vidare med något vaccin i klinisk prövning har Expres2ion rätt till milestones och royalties, framför allt ju senare fas projekten tas till. Expres2ion driver även genom hälftenägda dotterbolagen AdaptVac egen utveckling av vaccin och detta beskrivs ofta som det stora guldägget där AdaptVac pratat i termer om "banbrytande resultat" inom ett bröstcancervaccin som är en enorm global och högvärderad marknad.

Vaccinplattformens kunder är en svart låda och det är svårt att ha en uppfattning om vilka och hur många globala bolag som utnyttjar plattformen, enligt VD-presentation är det väldigt många. Bolaget tar delvis betalt för detta och omsätter därför 10-12 mkr årligen, men framför allt hoppas man på avsevärt större intäkter om något projekt alltså leder till utvecklat vaccin/läkemedel. Läkemedelsutveckling tar tid så många projekten är i tidig fas och avancerar nu samtidigt framåt vilket kan ge ketchupeffekt.

Kända projekt är nu fyra vaccinkandidater inom malaria där externa partners driver forskningen i olika fas-studier. Flera positiva och "banbrytande" genombrott har rapporterats om senaste året, bl a en lyckad Fas 1-studie. Hela denna malariadel borde kunna bära dagens börsvärde.

Det stora värdet i bolaget ligger ändå i hälftenägda AdaptVac där man visat mycket lovande prekliniska resultat av ett bröstcancervaccin där den ledande globala behandlingen, monoklonala antikroppar, årligen omsätter omkring 70 miljarder kr! AdaptVac har uttryckt att bolagets vaccin har nått "banbrytande resultat" i preklinik. Och denna kandidat isolerat i ett eget börsbolag skulle antagligen kunna betingat ett mycket högre börsvärde än hela dagens Expres2ion. Bolaget söker en global Big Pharma-partner för att ta bröstcancervaccinet vidare, och ett lukrativt licensavtal skulle skicka aktien till månen är känslan.

I AdaptVac finns även en vaccinkandidat mot hjärt- och kärlsjukdomar med ett potentiellt mkt stort värde, och även utveckling mot bröstcancer i hundar, samt projekt för att minska antibiotikanvändning för grisar, veterinärprojekt som kan ha närmare till marknad.

Nextcell. Kurs 7,62 kr, börsvärde 147 mkr. Stamcellsbolag. Driver en fas 1/2-studie för patienter med typ 1-diabetes. Bolaget är en avknoppning till kursraketen Diamyd Medical som också kvarstår som en av de största ägarna. Bolaget presenterade alldeles nyligen interimsresultat i pågående studier där man visar på mycket god säkerhet i stamcellsbehandlingen och i ett tidigt skede i studien även kan visa på effekt, något man sen ska bevisa i pågående uppföljning i randomiserad fas 2-studie. Diamyd-forskningen förefaller mycket lovande, aktien talar sitt tydliga språk, och även Nextcell framstår som väldigt spännande. Börsvärdet är lågt för ett fas 2-bolag vilket bl a SvD Börsplus i en analys under 2019 också konstaterade. Blir studien lyckad finns chans till jackpot och flerdubbling, och spekulation under resans gång har goda möjligheter att driva aktien. Aktien pekar rakt uppåt och ser tekniskt sett väldigt intressant ut.

Xintela. Kurs 4,38 kr. Börsvärde 179 mkr. Spännande stamcellsbolag som driver en rad parallella projekt inom regenerativa cellterapier och riktade cancerterapier baserat på egen plattform. Bolaget har så många godisbitar i pipeline att en blogg är för kort för att beskriva alla dessa. I korthet så framstår de som väldigt proffsiga och trovärdiga vilket även större aktörer tycks tycka. Bolaget fick nämligen det tyska globala bolaget Bauerfeind att köpa in sig och bli majoritetsägare för drygt ett år sedan. Trots att aktiekursen då stod omkring 3 kr investerade de över 50 mkr till kursen 6 kr! Nu skedde det igen häromveckan när man investerade ett mindre belopp, 10 mkr, till kursen 6 kr. Ställt mot dagens aktiekurs.

Att Bauerfeind, som är ett "riktigt" bolag visar ett mycket tydligt intresse för Xintela är spännande och det är kul att sitta som delägare och se var Xintela-äventyret slutar. De har flaggat för en kapitalanskaffning och i normala fall är det något man drar sig för.. men med historiken är det i Xintelas fall en möjlighet också. Vem kliver in som delägare och till vilken kurs. Förra gången blev det kursrusning, återstår att se vad som sker nu. Men Xintela är väldigt spännande och faller pusselbitarna väl ut kan man bli rikligt belönad.

Pexa. Kurs 2,30 kr. Börsvärde 39 mkr. På tal om samarbete med stora bolag.. pyttelilla Pexa vann en talangtävling i början på 2019. "Mest innovativa metod för att identifiera lungsjukdomar" som härrör från tobaksanvändning kan man väl sammanfatta det med. Tävlingen anordnades av världens största spelare i branschen, Johnson & Johnson, och ledde senare till ett utvärderingsavtal med deras dotterbolag Jansen. En fantastisk partner för ett sånt litet bolag och det skapar stora möjligheter och öppnar många dörrar. Bolaget gjorde nyligen en övertecknad nyemission. Med kassan full, lågt börsvärde, global och uppenbarligen motiverad partner så krävs inte mkt för att flytta aktien uppåt.

2cureX. Kurs 13,85 kr. Börsvärde 168 mkr. Likheter med Oncology Venture genom att man strävar efter att identifiera vilken cancerbehandling som mest effektivt dödar patientens tumör, genom sitt Inditreat-test. Bolaget är i pre launch-fas vilket gör det intressant då man är mycket nära marknad. 2020 är lanseringsåret och bolaget säger sig förvänta att Inditreat blir ett standardverktyg i behandlingsdesignen för cancerpatienter. En spännande vision såklart.. och om de kan släppa PM framöver som får marknaden att känna trovärdighet i detta borde aktien ha stor uppvärderingspotential. Marknaden älskar Life Science-bolag med intäkter och sätter ofta höga multiplar på dessa bolag.

Corline Biomedical. Kurs 14,20 kr. Börsvärde 230 mkr. Bioteknik och medicinteknikbolag. Bolaget är involverat i tre mycket spännande projekt i anslutning till organ- och celltransplantation. Bolaget har en stark huvudägare och har dessutom attraherat institutionellt fondkapitalbolag på vägen. Värderingen känns klart snål för vad de har uträttat och befinner sig idag. Skulle kunna toppa vinnarlistorna när man summerar året, även om risken i ett bolag i absolut framkant inom bioteknik också utsätter sig för många risker och ska nämnas.

Ovanstående ett knippe mycket spännande bolag och goda möjligheter att det döljer sig en eller flera riktiga kursraketer under 2020. Kanske även minor men förhoppningsvis inte:) och kanske någon blir uppköpt av en större drake på vägen.

Inga affärsbeslut bör tas baserat på denna text utan bloggen är tänkt som inspiration för att läsa på själv om bolagen vid intresse.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?