Det är dagar som den här, när solen skiner och börsen rasar, det är viktigt att tänka till lite och se nyktert på situationen istället för att shoppa upp ena halvan av vinsten och öka exponeringen med den andra. När börsen dessutom faller så hårt, i min mening, på grund av rädsla för kraftigt ökad arbetslöshet, som vi lärde oss i förrgår är en laggande indikator, kan det vara värt att ta sig en titt på vad som talar emot min negativa inställning. Det här gäller förvisso den amerikanska marknaden, men de gånger vi inte gått i samma riktning på senaste tiden går att räkna på ena handens fingrar.
Det kanske absolut största hotet mot en välsvarvad ekonomi är, förutom en korrumperad Berlusconi i förarsätet, inflation. Som ni vet blir vi matade konstant med krisrubriker om inflation över 5%, folk har inte råd med mat, oljan är fortfarande dyr, och jag har slutat köpa grönsaker.
Det finns dock en annan sida av myntet som handlar om fortsatt fallande huspriser, obefintliga löneökningar och ett jätteskift från mat ute till hemlagat från Wal-Mart. På råvaarumarknaderna har oljan tappat nästan en fjärdel, guldet är ner 20% och liknande gäller för resten av dem. Vi kommer ju alla ihåg hur paniken spred sig när oljan gick upp, men sen den började rasa har vi bara orkat upp cirka 4% på S&P500.
Min tanke här är att vi kanske, bakom skynket, har bytt ut inflationsoron mot konjunktursoro. Detta skulle i så fall innebära att vi kanske inte behöver åka ner mycket till. För sanningen att säga så har det senaste året gjort väldigt ont, och för väldigt många.
Att döma av de senaste uttalandena från FED (USAs centralbank), så har även de slappnat av lite gällande inflationen och kommer med största sannolikhet inte att höja räntan på ett bra tag. En ytterligare punkt som talar för att räntan kommer vara fortsatt låg åtminstone året ut är att de förlängt sina “discount windows” för storbankerna till Jan/Feb och jag har svårt att tro att de drar undan likviditet genom att höja räntan samtidigt som de har kvar “krisfaciliteter” som tillför likviditet. Eftersom låg ränta oftast innebär en stigande börs, kan det här absolut ses på med positiva ögon (även om vi alla vet att de måste höja någon gång i framtiden).
Bland de fördelar som lägre inflation ger finns högre reala löneökningar, mer enheter för pengarna och för företagen innebär det att de kan återigen påbörja en multipelexpansion eftersom investerare söker sig tillbaka till aktier.
Såvitt jag vet så är det konsumption som leder ekonomin, och jag har tidigare hävdat att det absolut inte ser bra ut på den fronten. Kanske kan det dock vara så att vi har det värsta bakom oss, att den extra skatteåterbäringen som “sköts” in i ekonomin tillsammans med starka exportsiffror räddade vad som kunde varit det värsta kvartalet. Tittar vi på de senaste siffrorna som behandlat tillverkningsindustrin, produktivitet och konsumentförtroende så är de fortfarande dåliga men på bättringsvägen och över förväntan.
Något annat som kan vara väldigt viktigt att titta på, är vad traders gör. För att vara helt ärlig, så är det sällan som så att de som handlar med aktier ses som de skarpaste knivarna i lådan, snarare tvärtom. Som tidigare nämnt så har råvarupriserna kraschat, men även VIX (S&Ps volatilitetsindex) har tagit sig nedåt under den senaste tiden och det är vanligtvis positivt eftersom volatiliteten är som högst under nedgång. Förvisso så har traders handlat upp treasuries (amerikanska statsobligationer), vilket vanligtvis kan ses som ett säkert bet i stormiga tider. En förklaring till det här kan dock vara att efter alla svängar med Freddie/Fannie vilket lett till att framförallt utlänningar (med Kina i täten) sålt av väldigt mycket av sina Fannie/Freddie-låneinnehav och skiftat till treasuries. Och detta har i sin tur även lett till att alla credit spreads (mätt som den ränta företag med rating BAA lånar till jämfört med 10Y treasuries) har vidgats.
Jag körde även en ytterligare runda till prognoserna för företagsvinsterna under Q3 och kan se att de kapats från 22.5% i årstakt i Januari, via 12.6% i Juli ner till 2.4% för tilfället. Jag kan inte uttala mig om det här är tillräckligt, men tydligt är i alla fall att det sågats ordentligt.
Det finns säkert en hel del punkter till som jag borde nämna här men det här är saker som jag “oroar” mig lite för och därmed ständigt försöker hålla koll på sentimentet. Psykologi är som vi alla vet en svår sak, och just nu så är det den mer än nåt annat som styr.