Post entry

Minesto - förnyelsebar baskraft står inför ett kommersiellt genombrott

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Minesto erbjuder en teknik som tar tillvara på rörelseenergin i världens tidvatten och havsströmmar. Tekniken spås kunna ersätta all världens kärnkraft. Ett nytt Vestas håller på att byggas.

Observera att alla investeringar i aktier innebär en risk att förlora hela insatsen. Detta inlägg bör läsas med kritiska ögon och skall absolut inte betraktas som rådgivning.

Enorma summor pengar investeras i solkraft och vindkraft men detta är inte nog för att kunna ersätta fossila energikällor i framtiden. För att helt kunna ersätta fossil energi inom elproduktion krävs att vi kan generera el även när solen inte lyser och vinden har slutat att blåsa.

Minesto sitter på en lovande och väl patenterad teknik som ser ut att vara den enda kända teknik med potential att producera elektricitet ur långsamma tidvatten och havsströmmar till ett pris som bär sig på kommersiella premisser.

För er som har en halvtimme att avvara kan det vara värt att sen en presentation av Minesto från Dr Martin Edlund, bolagets VD.

https://www.youtube.com/watch?v=F6Du-OgKcZI

Minesto är ursprungligen en avknoppning från Saab. Uppfinnaren heter Magnus Landberg och han tog fram en helt ny typ av kraftverk som kunde flyga i tidvattenströmmar och havsströmmar enligt samma principer som att flyga en drake i luften.

Draken flyger med en hastighet som är upp till 10 gånger snabbare än själva tidvattenströmmen/havsströmmen. Detta innebär att turbinen kan generera upp till 1000 gånger mer el jämfört med om den hade stått stilla på havsbotten. Med relativt små kraftverk kan man alltså få ut ganska mycket el. Små kraftverk innebär lägre tillverkningskostnader.

Minesto grundades som bolag år 2007 av Anders Jansson och det var även han som fick in Midroc New Technology att investera i bolaget och bli storägare. Midroc New Technology är fortfarande kvar som storägare och detta är för mig ett styrketecken att ett så pass stort bolag har varit villiga att investera långsiktigt i tekniken.

År 2011 började man testa tekniken i kvartsskala på Nordirland och sajten är i bruk för testsyften än idag. Tekniken kan därför anses vara väl beprövad i mindre skala.

2015 tog bolaget in €35 miljoner från privata investerare och strukturfonder i Wales och EU i syfte att fortsätta arbetet med kommersialiseringen av sin havsdrake till kraftverk. Bolaget noterades på First North november 2015. Året efter slutade Anders Jansson som VD och han ersattes av Dr Martin Edlund.

Den första anläggningen i kommersiell skala var tänkt att anläggas i Wales. Bolaget led av ett bakslag i och med Brexit-omröstningen och en underleverantör som gick i konkurs vilket försenade utvecklingen med omkring ett år. Osäkerheterna kring Brexit gjorde att bolaget fick ta in ytterligare pengar i en nyemission förra året till en kurs på 2.80. Sedan nyemissionen fick aktien luft under vingarna och i höstas producerade bolaget för första gången el i kommersiell skala som är 500kW. Nu under våren löstes teckningsoptioner in som ställdes ut i samband med nyemissionen. Resultatet av detta var att bolaget fick in ytterligare 44 miljoner kronor.

Förhoppningen är nu att bolaget skall sakta men säkert kunna kommersialisera sin teknik efter många år av havstester i kvartsskala. Fördelarna som Minesto har med sin teknik är att tidvatten och havsströmmar är väldigt förutsägbara och därför vet man exakt hur mycket el man får ut under varje tid på dygnet. Eftersom Minestos havsdrake är under havsytan så syns den inte vilket torde vara en klar fördel när man ansöker om tillstånd för att få sjösätta denna typ av kraftverk.

Om vi skall ha ett energisystem som är till 100% förnybart behöver vi kunna producera el när solen inte skiner och när det är helt vindstilla. Med kombinationen av vind, sol och tidvatten/havsströmmar torde många länder i världen kunna producera el helt fossilfritt.

Bolaget har skyddat sin teknik med en stark patentportfölj med 10 olika patentfamiljer och nya patentansökningar sker i detta nu.

https://minesto.com/investor/nyheter/ny-innovation-f%C3%B6rl%C3%A4nger-minestos-generiska-patentskydd-och-expanderar-bolagets

För att Minesto ska bli framgångsrikt som bolag krävs det självklart att de klarar av att producera el till konkurrenskraftiga priser och där är man givetvis inte idag. En oberoende rapport har dock visat att Minesto troligen i ett tidigt skede kommer att kunna producera el till priser som är konkurrenskraftigt med kärnkraft.

https://minesto.com/investor/nyheter/ny-energikostnadsanalys-sl%C3%A5r-fast-att-minestos-teknologi-g%C3%B6r-havsenergi-till-ett-av

Denna kostnadsanalys tar INTE hänsyn till möjlig uppskalning av kraftverket och det finns fog för att ana att denna kostnadsanalys kanske är något konservativ.

Förutom det fullskaliga kraftverket på 500 kW har man även tagit fram ett något mindre kraftverk på 100 kW i syfte att snabba på den kommersiella utrullningen av den teknik man har. Denna 100 kW-drake skall kunna ersätta dieselgeneratorer. På många håll i världen, t ex på öar så genereras el fortfarande genom diesel-generatorer vilket är oerhört dyrt och såklart ett väldigt smutsigt sätt att generera el på.

Många osäkerheter kring Brexit kvarstår givetvis. Den första parken i kommersiell skala var ju tänkt att byggas upp i Wales. För att kompensera för denna osäkerhet håller bolaget på att bygga upp en pipeline av olika projekt på olika håll i världen.

På Färöarna ingick Minesto ett avtal med elbolaget SEV för installation av 2 st 100 kW-drakar. Med tiden är potentialen för utbyggnad upp till 70 mW. Om jag uppfattat saken rätt kommer SEV stå för ganska mycket av kostnaderna vad det gäller anslutningen av kraftverken till elnätet.

https://www.di.se/live/minesto-ingar-samarbetsavtal-med-elbolag-pa-faroarna/

Minestos VD var nyligen i Karibien på inbjudan från FN och detta ledde rent konkret till ett samförståndsavtal med ö-riket Antigua och Barbuda och deras regering för att inleda en förstudie kring möjligheterna att utvinna el ur havsströmmar där.

https://minesto.com/investor/nyheter/minesto-tecknar-samf%C3%B6rst%C3%A5ndsavtal-med-antigua-och-barbudas-regering-f%C3%B6r

Detta ö-rike får i nuläget lejonparten av sin el från fossil energi vilket som bekant är både dyrt och smutsigt. Förutsättningarna för Minesto att bygga upp en park i kommersiell skala torde vara väldigt goda här.

http://www.commonwealthofnations.org/sectors-antigua_and_barbuda/business/electricity_and_power/

I Florida har man en dialog med olika aktörer angående att utvinna el ur Golfströmmen, förhoppningvis hör vi något mer konkret redan i år kring detta. En lyckad installation av Minestos kraftverk i Florida kan troligen generera större investeringar från stora amerikanska investerare. Google har som säkert många känner till ett projekt där el genereras från en flygande drake i luften.

https://makanipower.com/

Inom EU är bolaget i kontakt med aktörer för att upprätta ytterligare en park någonstans längs atlantkusten. Dialoger förs på Irland och i Frankrike med elbolag. Tror dock det dröjer upp till 2 år innan detta mynnar ut i något konkret.

Slutligen har man långt gående planer för att installera kraftverk i Taiwan för att generera el ur Kuroshio-strömmen.Som det ser ut idag importerar Taiwan en bra bit över 90% av sin elektricitet.

https://minesto.com/projects/taiwan

Minesto som bolag har som jag tidigare nämnde väldigt starka ägare i form av Midroc New Technology och BGA Invest. I dagsläget är man drygt 50 anställda och dessa är främst lokaliserade i Sverige och Wales.

Bolagets ledning består av VD:n Dr Martin Edlund. Han har varit involverad i bolaget sen 2010, först som styrelseordförande för att senare ta över som VD år 2016. För mig sett väldigt många av hans presentationer så ger han ett väldigt säkert och trovärdigt intryck. Martin Edlund äger 30 000 aktier och 340 000 personaloptioner.

Ekonomichefen (CFO) är Fredrik Ahlström och han har mångårig erfarenhet av ekonomistyrning hos internationella bolag. Hans innehav är 20 750 aktier och 200 000 personaloptioner.

Ett intressant nytillskott i ledningen är David Collier som anställdes 2017. Han har arbetat under väldigt många år med havsenergi och är en av de få som faktiskt har erfarenhet av att leda installationer av havsenergikraftverk i kommersiell skala. Han äger 120 000 personaloptioner och har inga aktier i bolaget.

Bernt Erik Westre är teknikchefen för bolaget (CTO) och har 8 700 aktier och 120 000 personaloptioner.

Under detta år satsar Minesto på att säkra ytterligare bidrag i 100 miljonerkronors-klassen för att fortsätta med utvecklingen av sin park i Wales.

https://www.di.se/live/minesto-for-finansieringsdiskussioner-med-wales-regering/

Lyckas man säkra denna bidragsfinansiering torde bolaget klara sig utan ytterligare nyemissioner i minst ett år till.

Ett stort projekt som handlade om att bygga ett nytt kärnkraftverk i Wales lades nyligen på is av Hitachi, Den konservativa Tory-regeringen i Storbritannien har talat sig varma för kärnkraft, men ändå tycks kärnkraftprojekt efter kärnkraftprojekt läggas på is eller läggas ner helt och hållet.

https://www.bbc.com/news/business-46900918

Detta torde på kort sikt kunna vara gynnsamt för Minesto och öka investeringsviljan i Minesto från Wales och den brittiska regeringens sida.

I takt med att bolagets teknik uppmärksammas samt att ytterligare finansiering för bolaget kommer på plats tror jag att en rejäl uppvärdering på 3-4x kan ske inom de kommande två åren.

Om bolaget skulle bli en kommersiell framgång är jag inte främmande för värderingar på över 100 miljarder kronor. Detta ligger dock långt in i framtiden. Jag själv investerar med förhoppningen att Minesto blir ett nytt Vestas. Min farhåga är att bolaget köps ut från börsen vid minsta tecken på att ett kommersiellt genombrott är på väg.

För närvarande är bolaget som sagt värderat till drygt en miljard kronor med en aktiekurs som ligger på 10.60 i skrivande stund.

Att köpa in sig på denna nivå tror jag kan vara intressant för både den som har en investeringshorisont på minst 3 månader. De stora belöningarna misstänker jag väntar den som vågar ligga inne i bolaget i flera år. Kombinationen av att bolaget sitter på en stark patenterad teknik, har starka storägare och vad som verkar vara en väldigt kompetent ledning gör att förutsättningarna för framgång är minst sagt lovande enligt mitt sätt att se det.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?