Post entry

Mina favoritbolag 4/2011

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Då har det åter blivit dags för en genomgång av mina favoritbolag. Den här gången jämförs perioden mellan 19/8 och unika datumet 11/11-11. Jag tvingas konstatera att min portfölj har gått sämre än index.

Det har varit en turbulent höst men ärligt talat har den största turbulensen utspelat sig i tidningsrubrikerna! Ser man till börsen har den varit rätt stilla sedan 8 augusti då investerare fick stora skälvan. Börsen är i dagsläget ca 14 % över den nivån och man kan tycka att skuldproblemen är "inprisade" eller eventuellt förbi. Jag har tyvärr en annan åsikt - på kort sikt. Jag tror nämligen att vi står inför ett crescendo när det gäller de finansiella marknaderna. Snart kommer oron att bli panik och då tvingas politiker till lösningar de skjutit upp alldeles för länge. Tyvärr lär marknaderna härja fritt tills den dagen de är överens och jämfört med 2008-09 tror jag faktiskt att det tar "lite" längre tid. Jag vore förvånad ifall vi ser en lösning innan helårsrapporterna, även om jag är fullt övertygad om att vi inom några år kommer att lösa den här skuldkrisen nå nya kursrekord på indexen.

I ljuset av min kortsiktiga pessimism gör jag rätt stora förändringar och bantar portföljen till tio bolag. Fyra bolag åker ut (varav två riktigt etablerade) och två nya kommer in. Jag är rätt hård med bolag vars fasad börjar spricka i kanten. Det kan tyckas överdrivet men jag tror verkligen att vi kommer att få stora reaktioner och bolag som inte är helt med i matchen kommer att påverkas i stor utsträckning. Däremot tycker jag man ska utnyttja detta tillfälle till att ta in bolag som går framåt i dessa tider. Att växa under dagens förhållanden är en bedrift och nu har man chansen att plocka in dylika kvalitetsbolag. För den sakens skull ska man inte glömma bort värderingarna.

Ut ur portföljen (samtliga med i portföljberäkningen)

HM - *wtf* - försäljningen har börjat dyka i detta osannolika bolag, något som hotar min devis om tillväxt. Strax under 5 % försäljningstillväxt de senaste månaderna är för lågt i tillväxtbolaget HM. De är fortfarande skuldfria, har en bra historik, men klädbranschen har stora problem och inte ens branschens bästa bolag kan ducka för det. Varulagret steg 26 % Q3 vilket innebär att försäljningen har sjunkit långt mer än ledningen väntat. VD talar också om att det är viktigt att hålla kunderna nöjda i dessa svåra tider, vilket jag tolkar som lönsamheten kommer att prioriteras ner. Det borde också få effekt på dividenden... Jag avvaktar från sidlinjen.

Nokia - hade en ok rapport och marknaden har kommit över den värsta nervositeten. Värderingen är inte längre extremt pressad utan förhoppningarna om att de kommande Windows-mobilerna har börjat få grogrund. Jag tackar för det här kvartalet och inväntar lanseringen från sidlinjen. Fortfarande osäkert läge tycker jag och med en förlust på de första nio månaderna lär inte dividenden heller bli lysande i vår.

Sampo - *wtf2* - Sampos vinstvarning var sannerligen inte väntad och jag plockar bort dem i ren chock! Att sedan Wahlroos eldade på med sina synnerligen misstimade uttalanden i dotterbolaget gör inte läget bättre. Jag undrar hur stort utflöde Nordea har drabbats av? I grunden är dock orsaken att jag ser Sampos dividend hotad, då Nordea behöver stärka kärnkapitalet på relativt kort tid. Dessutom kanske Livförsäkringsdelen behöver påfyllning av kapitalet i och med EU-politikernas nya drömmar om starkare solvenser för finansbolag? Osäkert läge och jag drar mig ur finanssektorn helt och hållet!

Vestas Wind System - kanske kom in lite i brådrasket. Visst lär tyskarna se efter ny teknik nu när de officiellt har bestämt sig för att lägga ner kärnkraften, men när de lägger ner subventionerna kommer den nya tekniken inte att bli vindkraftverk. Synd för Vestas och hela industrin kring förnyelsebar energi. Vestas har också vinstvarnat och tagit ner sina långsiktiga mål. Om 20 år kommer det säkert att säljas vindkraftverk, men jag är inte säker på att Vestas levererar dem...

In i portföljen (ej med i portföljberäkningen)

Doro - Jag går på Kim Dahlström och utnyttjar kursnedgången i Doro. De växer kraftigt i både omsättning och vinst. Dessutom verkar ledningen veta precis vad de vill. De gör strategiska förvärv, samarbetar för att öka omsättningen och lyckas uppenbarligen med det. Frågan är bara hur länge detta guldkorn får vara kvar på börsen? En titt i aktieägarlistan ger ingen klar huvudägare och dylika bolag brukar bli utköpta till slut. Jag hoppar på resan nu, precis efter att de har delat ut sin första dividend på flera år och därmed kan ta plats bland mina favoritbolag.

Tele2 - Efter Sampos utträde tar jag in Tele2 som ett dividendbolag. Jag har inga förhoppningar om kursdubblingar, men jag ser fram emot stabila intäkter i denna instabila situation. Tele2 torde inte tvingas till nedskrivningar av portföljen och eventuell konjunkturoro förblir endast oro. Dividenden är också på en bra nivå efter senaste halvårets kursnedgång. Extradividender har kommit de fyra senaste året, månne vi inte får se det i vår också även om det knappast blir 21 kr - eller?

Portföljen

Utveckling mina favoritbolag: +4,6 % (inkl dividend)

Utveckling Helsingforsbörsen: +7,5 % (inkl dividend)

Affecto (+10,3%)

Hade en riktigt bra rapport. Omsättning och vinst ökade mer än väntat, även om det är Finland som drar. Det är ändå få bolag med prognosen att dubbla rörelseresultatet som samtidigt handlas under eget kapital/aktie! Jag håller kvar dem tills värderingen har "korrigerats".

Amer Sports (+25,8%)

Hade ett tudelat resultat och jag funderade ett tag på att plocka bort dem. Vintersporterna är det som drar bolaget rejält, samtidigt som övrigt visar svaghetstecken. Jag tycker ändå att USA har börjat visa positiva tecken och ser ingen större anledning till oro - än!

Elisa (+11,8%, +14,7% inkl dividend)

Resultatet var bättre än ifjol och kunder som bytte bort var riktigt lågt. Det kommer rapporter om att nätet uppvisar kvalitetsbrister samtidigt som höstdividenden sänktes med 20 %. Tycker ändå verksamheten är precis vad portföljen behöver just nu och håller kvar dem ett tag till.

Fortum (+1,8%)

Hade en sämre rapport än väntat och sämre än ifjol. Orsaken stavas framförallt lägre elpriser trots att Fortum prissäkrar en stor del av sin försäljning. De gör ändå vinst, har bra kassaflöde och en extradividend på gång till våren. Liksom Elisa passar Fortums verksamhet portföljen i detta läge, då "tråkighet" ligger högst på önskelistan.

HM (+6,0%) UT. Med i portföljberäkningen.

Se motivering ovan.

Lagercrantz Group (+1,3%, +6,1% inkl dividend)

Visserligen kan man säga att förvärv driver tillväxten, men eftersom både omsättning och resultat växer kraftigt känner jag mig inte orolig. Q2 var riktigt imponerande med tanke på de svåra makroekonomiska läget. Precis den här typen av bolag man letar efter. Skuldsättningsgraden är överkomlig och jag tycker att aktiekursen har misshandlats rejält på börsen. Visserligen finns det en extra risk med mindre bolag, men detta brukar komma och gå i takt med börsoron. Behåller dem till värderingen är allt annat än låg.

Nokia (+21,2%) UT. Med i portföljberäkningen.

Motivering ovan.

Nokian Renkaat (+10,6%)

Ser man på kursen tror man att aktieägarna tillhör det nervösa slaget. Det ska man inte vara med Nokian Renkaat, eftersom volatilitet nästan borde finnas i bolagsnamnet! Resultatet Q3 var dock som vanligt bra och produktionen är problemet - dvs hur de ska kunna tillverka tillräckligt med vinterdäck. Verkar som fler än mig kör på nya HP7:or...

Raisio (+1,7%)

Har riktigt bra tider just nu. Rörelseresultatet ökade 70 % (YoY) och balansen är urstark. Hittar inte ledningen förvärv så måste det komma utdelningar. Annars torde kursen flyga iväg snart, vilket är förvånande eftersom de har tråkig, stabil verksamhet - inte direkt något som brukar skjuta iväg resultatet på ett år.

Ratos (-15,2%)

Hade ingen riktigt kanonrapport. Portföljbolagen går sådär och de har dessutom tagit extra kostnader för omstruktureringar. Man måste dock komma ihåg att Ratos resultat lever upp de år som de kan göra exits i portföljbolagen. I dagens ekonomiska läge är förstås det omöjligt. Dividenden lär vara där denhar varit och ifall de upprepar vårens dividend är den rejält högre än statsräntan. Detta får man vara nöjd med idag och det är jag!

Sampo (+5,3%) UT. Med i portföljberäkningen

Motivering ovan.

Vestas Wind (-24,7%) UT. Med i portföljberäkningen

Motivering ovan.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?