Post entry

Det stora klippet... kanske med hjälp av en analytiker?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För den särskilt aktieintresserade infinner sig i princip dagligen frågan hur man skall hitta just DEN aktien. Den aktie som kan få lite extra fart i depån. Oavsett om man är daytrader eller personen som slött tittar över sin depå några gånger per år och har sitt Ericssondominerade sparande som man haft de senaste tio åren är önskan densamma. Det är ju själva målet med aktier. Att skapa en tillväxt man inte kan hitta på andra sätt.

Hur går man då tillväga för att bygga den tillväxt man så innerligt vill åt om man samtidigt saknar den företagsekonomiska (och om man så vill även den psykologiska) kunskapen som krävs för att inte behöva kalla sina "klipp" ren och skär tur!

Under perioder av uppgångar blir flertalet kunniga börsklippare. En viktigare fråga är hur många som kan kalla sig kunniga under perioder av nedgång och stiltje på börsen. Det är väl dessa personer man ska lyssna på och ta rygg bakom. Problemet är bara att hitta rätt personer. Ska man följa Dawid Myslinskis (redeye), Claes Hembergs (Avanza), Kalles Farsas (redeye bloggare) eller någon annans tips?

Fascinerande är det faktum att man som analytiker har möjlighet att ta skydd bakom begreppet "på längre sikt", vad innebär begreppet egentligen? Jo, det betyder att du i princip aldrig kan påvisa att en analytiker har fel. Som exempel kan vi ta Dawid Myslinski. 2009-10-14 gav han rådet "köp" på Millicom. Kursen var 520 kr. Målkursen sattes till 600 kr "på längre sikt" med en stop-loss på 485 kr. Direkt efter köpreken rasade kursen till 457kr för att numera ha återhämtat sig till 528kr. Den som följde rådet har numera sålt av sitt innehav. Men kan vi samtidigt påstå att Dawid var fel ute? Nej, köpreken var på lång sikt. Två månader är knappast lång sikt. Millicom kommer säkerligen att nå 600kr. Om det är om 1,2 eller 3 år får visa sig. Reken ligger iaf på "lång sikt" så det viktiga är att den nån gång i framtiden når 600 kr för att Dawid ska ha rätt.

Värre för David är att samma dag reka Malka. Dawid såg "betydande potential" när Malka nådde över 20 öre. Idag har vi facit att det knappast låg någon "betydande potential" i Malka. Kursen har senaste dagarna rasat till 15 öre och någon potential kan endast svårligen ses inom närmsta framtiden. Vad kan vi dra för slutsats av dessa i högsta grad särskilt utvalda rekommendationer? Inte alltför många mera än att Dawids jobb är tämligen svårt och att det inte går att förutspå framtiden! Det går knappast heller dra slutsatsen att Dawid är dålig på sitt jobb. Han är säkert en mycket utmärkt analytiker. Poängen är ändå att ta de råd man får med en nypa salt. Trots att de kommer från "erkända" experter.

Kalles farsa är en känd bloggare här på redeye. Som ny på detta med aktier hittade jag till redeye på sensommaren. "Credits-systemet" på redeye är mycket bra på sitt sätt att den bloggare som har många läsare får många poäng. Den bloggare som ger sina läsare bra tips får sannolikt många läsare och med många läsare följer alltså hög ranking. Kalles farsa är i skrivande stund nummer ett på redeye. Få har missat dennes köprekar i bland annat Blackpearl och Questerre energy. Många har säkerligen också följt tipsen och investerat i dessa bolag. Bolagen har även senare visat sig vara riktiga klipp.

Aktier är som de flesta vet ingen SÄKER vetskap. Utan snarare ett antagande om framtiden. Människor som i andra frågor än avseende aktier siar om framtiden framstår i vissa situationer som oseriösa. Dessa personer kallas i vissa avseenden medium. Men inte vad avser aktier. Då benämns man analytiker!!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?