Post entry

Miljöbolaget Ecorub i knipa

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Finns fortfarande möjligheter att rädda detta bolag trots miss i CE-licensieringen?

Ecorubs grundbekymmer orsakas av försening av ansökan om CE-licens för bolagets produkt

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2015/11/20/ecorub-lagesrapport-fran-ecorub-ab.html

Om drygt 1 vecka , den 18 december, ska styrelsen i Ecorub , meddela sin utlovade men försenade plan för att rädda Ecorub AB efter det krisbesked om avsked av delar av personalen o Tf Vd som nyligen kom. https://www.avanza.se/placera/telegram/2015/12/04/ecorub-ecorub-vidtar-besparingsprogram-och-varslar-anstallda.html

Vad har då styrelsen för möjligheter att rädda Ecorub? Ja, att låna upp erforderliga 5 – 10 Mkr på finansmarknaden ter sig uteslutet. Det skulle man i så fall redan ha gjort om det varit möjligt.

Detta är de 2 möjligheterna som jag bedömer återstår:

1) Bjud in aktieägarna och/eller nya ägare att satsa mer pengar via en nyemission. Hur kan en sådan inbjudan då utformas?

Ja en ledtråd är aktiens nominella värde på 35 öre. Man kan inte emittera under det nominella värdet, utan att först kalla till en extra bolagsstämma o där sätta ner aktiekapitalet. Ett sådant förfarande tar tid. En sådan extra bolagsstämman kan tidigast läggas i början av januari 2016. Om beslut tas omedelbart därefter går minst 3 till 4 veckor innan nyemissionen kan genomföras Så nyemissionspengarna kommer i så fall att inbetalas i slutet av februari 2016 Tid är något Ecorub ej har. Ett snabbare sätt är att chansa på att emittera på nivån 35 öre eller högre. Nyemissionen bör då vara, åtminstone delvis, garanterad. Mot den bakgrunden var det olyckligt att aktien nyligen handlades ner under 35 öre (min 33 öre) . Skulle detta bli verklighet så är villkoren 1:1 35 öre trolig , kanske kryddad med en vederlagsfri teckningsoption

2) En troligare försök till lösning vore att ta ytterligare ett konvertibellån på 5 – 10 Mkr där lånet o räntan i framtiden kan konverteras till nyemitterade aktier Nackdelen med en sådan lösning är att ägandet för de nuvarande aktieägarna skulle spädas ut med över 50%, men om alternativet vore en betalningsinställelse så är ju ändå en sådan lösning att föredra. Konvertibelkursen kunde då sättas lägre än 35 öre utan kallelse till extra bolagsstämma. Det beslut om nedsättning av det nominella beloppet kunde då tas vid den ordinarie bolagsstämman, förutsatt att ett sådant beslut behövs.

Mitt grundtips är dock att ett konsortium ger Ecorub AB ett konvertibellån med konvertibelkursen 35 öre/aktie Detta i kombination med försäljning av de båda dotterbolagen. Detta skulle, i detta tänkta fall, stärka finanserna men kraftigt späda ut ägandet för de nuvarande aktieägarna. Tyvärr har de flesta av de befintliga aktieägarna köpt aktien på högre nivåer än den vi nu talar om o torde därför vara ovillig att satsa mer friska pengar.

Den 18 december bör vi veta svaret , förutsatt att bolagsledningen håller sina löften om besked.

Skulle ett besked helt utebli är det verkligen illa.

OBS: Om du är nyfiken på Ecorub måste du själv läsa på om bolaget och göra din egen bedömning innan du köper, säljer eller behåller aktier i bolaget. Tänk också på att jag kan ha misstolkat information, gjort felbedömningar och även att faktafel kan ha smugit sig in i det jag skriver då jag gått igenom informationen. Tänk på att aktier är riskfyllda placeringar där hela insatsen kan gå förlorad. Tänk också på att Redeye är en aktieblogg där man vädrar sina egna tankar med högt i tak för att förhoppningsvis få utvecklande kommentarer, INTE en rådgivningstjänst. Alla köp, försäljningar eller beslut att behålla ett värdepapper sker helt på eget initiativ och egen risk.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?