Uppdatering Micronic Mydata, uppsida om 100 %
2013-02-11 14:04Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Här kommer en uppdatering efter Micronic Mydatas informationsträff hos Redeye i fredags. Det var CFO Per Ekstedt som höll i presentationen och det intryck jag fick av honom, var att han var stolt över det arbete bolaget har gjort under 2012 och att det ser ännu bättre ut inför 2013. Anledningen till att han var positiv var dels att bolaget sparat 60 mkr årligen med full effekt inför 2013 genom neddragningar på främst personalsidan samt att Micronics Mydatas stora investeringsperiod för att få fram de nya LDI-produkterna nu är över.
LDI
Ett LDI system har levererats och är redan i produktion och under januari kom ytterligare en order som skall levereras under Q1 2014. Ekstedt menar att det är av stor vikt att man kan visa kunderna att det redan finns ett system i produktionsmiljö, istället för forskningsstadiet och bolaget bedömer att marknaden kommer att vara mogen för den nya tekniken inom två år. Anledningen till att den senaste ordern skall levereras först om ett år är att det kan ta tid för kunden att bygga en fabrik dit maskinen skall levereras. I framtiden kommer kunderna sannolikt köpa upp mot fyra system per produktionsmiljö då det är vad som tordes krävas för att ha en full produktionslina. Att endast ha en maskin är inte affärsmässigt enligt Ekstedt. Det får undertecknad att förmoda att de nuvarande ordrarna kommer att följas av tilläggsordrar när marknaden är mogen för att gå över till produktion av produkter med högre tekniska krav och prestanda. Att två ordrar redan inkommit, vilka utvecklats i tätt samarbete med kunderna, gör att det förmodligen kan trilla in några fler ordrar eftersom LDI-systemen marknadsförs för fullt, även om bolaget förväntar sig en period på två år innan marknaden bedöms mogen för fullskalig produktion.
Vissa har trott att LDI-systemen var ett fiasko och har lagts i malpåse, men så är inte fallet. De kostnadsbesparingar som aviserades under hösten 2012 var dels för att marknaden inte var mogen och inte behövde de nya LDI-systemen för att producera utifrån nuvarande efterfrågan, men också för att de nu lägre forskningskostnaderna är ett resultat av att produkten är klar och redo för produktion. De mer än 400 mkr som investerats i LDI skall nu de kommande åren ge resultat och säkerställa att Micronic Mydata fortsätter behålla en ledande position vid tillverkning av bildskärmar till ex. smartphones, tablets och TV-apparater.
Under presentationen upprepades också omsättningsmålet om bibehållen omsättning likt 2012 vilket skulle innebära en omsättning för 2013 om 1 354 mkr. Vid en fråga från åhörarna efter presentationen utvecklade Ekstedt att denna omsättning kan nås även om inte något Prexision-system levereras under året. Med tanke på att den senaste leveransen som skedde av detta system under Q4 bidrog med hela 180 mkr så innebär det att bolaget beräknas nå denna omsättning genom ökad eftermarknadsförsäljning samt försäljning av andra system såsom Sigma eller Omega.
Eftermarknad
En ljuspunkt under 2012 var den ökade omsättningen för eftermarknad. Vid årets början utgör den hela 40 % av den totala omsättningen och dessa intäkter är repetitiva och stadigt stigande. Ekstedt menar att den största förbättringspotentialen gällande eftermarknad och service på Ytmonteringssidan är tagen, men möjligheterna inom Mönsterritare är fortsatt goda. Under de senaste åren har inte bara synergier efter uppköpet av Mydata skett på kostnadssidan utan bolaget kan numera även dra nytta av korsförsäljning bland de två verksamheternas produkter.
Ytmontering
Inom Ytmontering avser bolaget nu att sikta på en större marknad och det medelstora segmentet. Fram till idag har bolaget verkat på den marknad som anses vara lågvolymsegmentet med en total omsättning om 200 musd. Marknaden med medelstora volymer uppgår till 700 musd och under året kommer Micronic Mydata försöka bearbeta det segmentet där man ser stor potential för dagens produkter. Hittills har kunderna använt bolagets system vid mindre produktion och där kraven på flexibilitet är hög, men i takt med att kundernas produktion anpassas efter Just in time-principen ökar också efterfrågan på Micronic Mydatas produkter. Det märks också tydligt då Ytmontering såg en omsättningsminskning under 2012 på 3 % medan marknaden som helhet minskade med 20 % vilket innebär att Micronic Mydata tog viktiga marknadsandelar av konkurrenterna under det svagare 2012 men där fallet på för totalmarknaden förväntas bromsas upp under 2013 med en oförändrad efterfrågan för innevarande år. Företag som genomför testserier inför massproduktion använder Micronic Mydatas ytmonteringsprodukter vid applicering av lodpasta. En av Micronic Mydatas främsta konkurrensfördelar är att mindre lodpasta går till spillo vid applicering på kretskort då bolagets produkter prickskjuter lodpastan på kretskorten istället för som konkurrenternas där en stencil läggs över kretskorten och sedan spacklas igen vilket leder till att stora mängder av den dyra lodpastan inte används optimalt. Läsare som vill förkovra sig och förstå Micronic Mydats produkter i detalj hänvisas till bolagets hemsida där dessa beskriv på ett väldigt enkelt vis.
Framtiden
Så länge kraven på bättre masker och bildskärmar fortsätter öka kommer Micronic Mydata att dra nytta av det då det kräver nya maskiner för produktion av slutprodukter såsom tablets och smartphones. Det som dessutom talar för bolagets produkter är att med de allt högre kraven på prestanda i dessa produkter, ökar också storleken på produkternas batterier. Det kräver i sin tur att kretskorten och de övriga komponenterna i t.ex. en smartphone vilket också det gynnar Micronic Mydata. De som bedömer att vi konsumenter kommer kräva snabbare och mer komplexa mobiltelefoner samt bildskärmar med högre upplösning, ser också en fin uppsida för Micronic eftersom de för närvarande är ensamma på marknaden. Alla smartphones och bildskärmar som görs idag sker med teknik och utrustning gjord av Micronic Mydata. Inom den nya tekniken LDI finns dock potentiella konkurrenter, men bolaget avser ta en större andel av LDI-marknaden eftersom man är tidigt ute med tekniken och har långa samarbeten med kunderna sedan tidigare vilket bedöms vara viktigt för att nå en ledande position.
Resultat och triggers
Med förhoppningar om att bryta ny mark för Ytmontering och triggern för eventuella ordrar på Prexision-system inom Maskritarverksamheten får bolaget anses vara mycket spännande inför framtiden. Justerat för engångskostnaderna som togs under 2012 kan Micronic Mydata visa upp ett resultat på 0.85 kr per aktie för 2012 och bolaget bör kunna leverera 1 kr för 2013 enligt Stockpickers bedömning. Det är svårt att på förhand sia om hur stora vinsterna kan bli för bolaget, men utifrån ett mer försiktigare scenario där inga ordrar för Prexision eller LDI-system mottas bör bolaget leverera ett något bättre resultat än föregående år, med VPA närmare 1 kr vilket gör att rörelsen värderas till EV/EBITDA om 6. Enligt CFO Ekstedt kan bolaget motta mellan 0-2 ordrar på Prexision 8 eller Prexision 10 vilka skulle bidra med ca 150 mkr per system till översta raden. Det med en med en bruttomarginal om 53 % och det gör att VPA ökar markant vid nya ordrar. Förutom ovan nämnda system och produkter lanserar Micronic Mydata uppföljaren till LRS, LRS15-N, vilket är ett enklare system men något kunderna behöver uppdatera sig till. Dessa system kostar 50-100 mkr stycket och de ca 40-50 LRS-system som bolaget levererat de senaste 10 åren börjar nu bli svåra att serva och uppgradera. Anledningen till det, är att de komponenter som sitter i dessa maskiner nu inte går att få tag i och för de kunder inom Mönsterritare vars avsikt ej är att producera bildskärmar med HD eller HD Ultra-kvalitet så är det billigare att köpa de nya LRS15-N-systemen istället för Prexision-systemen vilka krävs för produktion av skärmar med väldigt hög upplösning. Det positiva kassaflödet för föregående år uppgick till 61 mkr och resultatet i Q4 2012 justerat för engångskostnader uppgick till 119 mkr (-14) med en omsättning på 481 mkr (360). Omsättningsökningen för 2012 om 154 mkr skedde samtidigt som kostnadssidan endast ökade med 6 mkr vilket Ekstedt som CFO av uppenbara skäl var mycket stolt över.
Min slutsats efter presentationen är att Micronic Mydata värderas väldigt försiktigt med tanke på att den lönsamma eftermarknaden nu utgör en stor del av den totala omsättningen medan Ytmonteringsverksamheten kännetecknas av en jämn utveckling under året till skillnad från Maskritardelen där några få stora ordrar leder till en mer volatil utveckling men där förväntningarna inför året är väldigt låga från marknaden. En del investerare blev förmodligen besvikna över att ingen utdelning föreslogs vid den senaste rapporten, men Ekstedt menar att det är upp till styrelsen att avgöra hur kassan skall användas och att nu han och ledningen fram till stämman skall ta fram ett förslag hur den kan användas. Förmodligen är det Bure vilka äger 38 % av bolaget som avgör om kassan ska användas till uppköp av nya verksamheter eller skiftas ut till aktieägarna i form av utdelning. Enligt min mening ska inte en utdelning trots allt uteslutas och det är en av de triggers som finns tillsammans med bl.a. nya ordrar inom Prexision eller LDI. Även fast ovanstående inte inträffar inom snar framtid är bolaget köpvärt redan idag och för egen del bedömer jag att aktien kommer att stå betydligt högre om ett år och jag är inte främmande för en kurs närmare 20 kr. Ger därför Micronic Mydata en köprekommendation där en nedsida om 20 % är fullt möjlig medan uppsidan på några års sikt kan uppgå till närmare 100 %, vilket ger en intressant risk/reward enligt min mening. Vill poängtera att det alltid är upp till var och en att läsa på om bolagen man köper och därefter skapa sig en uppfattning om aktierna innan investeringar genomförs men i min värld är denna aktie en av de mer intressantare på marknaden.