Post entry

Långsiktigt köp: Micro Systemation

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aktien i IT-bolaget Micro Systemation har stigit en del på sistone, men skördetid väntas för bolaget.

Sammanfattning

• Micro Systemation värt kring 300 miljoner kr på börsen vid nuvarande börskurs 16,80 kr (slutkursen på börsen tors 15 aug 2013).

• Bolaget genererade ett resultat per aktie på 0,96 kr för senast rapporterade 12 mån (juli 2012-juni 2013) vilket ger ett p/e-tal på 17-18.

• Det är inte så billigt men tex har bolaget en nettokassa på över 50 miljoner kr (ca 3 kr per aktie). Tar man aktien exkl nettokassan blir p/e-talet 14-15.

• Och bolaget har gjort stora satsningar de senaste åren på produktutveckling och att bygga upp en internationell organisation, vilket har minskat resultatnivån även om intäktstillväxten varit långsiktigt god.

• Tex räknar aktiemäklarfirman Remium med att Micro Systemation ska kunna tjäna 2,34 kr i resultat per aktie år 2015 (dvs inom 2-3 år).

Det ger ett p/e-tal på 7 utifrån nuvarande börskurs 16,80 kr, och ett p/e-tal på 6 om man räknar med börskursen exkl nettokassan.

Det låter ju ganska billigt.

• Positivt att Micro Systemation har en stark marknadsposition i världen inom sin nisch (utrustning för att avläsa information ur mobiltelefoner i samband med tex brottsutredningar).

• Bolagets starka finansiella ställning med den stora nettokassan innebär minskad risknivå i aktien.

• Risknivån minskar även tack vare att en hög andel av intäkterna utgörs av löpande "abonnemangsintäkter" som erhålls från befintliga kunder varje år för att de ska kunna fortsätta använda programvaran i utrustningen ett år till.

• Positivt även att skarpe finansmannen Robert Ahldin är storägare i Micro Systemation.

Robert Ahldin.

Bild från Micro Systemations hemsida: http://investor.msab.com/directors.cfm

Han har en ägarandel på 9-10% av bolaget per slutet av juni 2013 (via bolaget Edastra Ltd):

http://investor.msab.com/ownership.cfm

http://www.introduce.se/foretag/micro-systemation/kalender-och-agare

Har han av taktiska skäl valt att lägga sig på den ägarandelen av för att ha en "corner" och kunna stoppa ett uppköp om någon lägger ett uppköpsbud på hela Micro Systemation?

Företagsköpare brukar ju vilja få en ägarandel på över 90% av ett bolag för att kunna få tillgång till bolagets kassaflöden. Men det går ju inte om det finns en befintlig aktieägare med en ägarandel på minst 10%, vilket då ger den befintliga aktieägaren god förhandlingsstyrka att tex få budgivaren att höja budet.

Med ett börsvärde kring 300 miljoner kr är Ahldins nuvarande ägarandel alltså värd uppåt 30 miljoner kr, så han måste verkligen tro på bolagets framtida utveckling.

Ahldin var ju tidigare bla aktieanalytiker på aktiemäklarfirmorna Matteus (där han bla var inriktad på IT-aktier) och Remium varav han själv var med och grundade Remium.

(Risk för att Ahldin genom sitt inflytande får Remium att blåsa upp sina prognoser för Micro Systemation, så att investerare tror att aktien är mer köpvärd än vad den egentligen är?

Men det är osannolikt eftersom det för det första vore ett kortsiktigt agerande som inte lönar sig i längden varken för Ahldin eller Remium. För det andra såldes Remium av bröderna Ahldin mfl till Gunnar Mannerheim år 2008.)

Positivt att Ahldin även sitter i MS styrelse from 2013: http://investor.msab.com/directors.cfm

I den länken beskrivs han så här:

"Robert Ahldin

• Född 1971 (dvs fyller 42 år under 2013).

_• Oberoende i förhållande till bolaget och bolagsledningen, respektive större aktieägare.

• Utbildning: Ekonomistudier, Eckerd College, FL, USA.

• Nuvarande sysselsättning: Verksam som riskkapitalist genom Edastra med inriktning på mobilt och internet.

• Tidigare uppdrag: Ahldin har startat och drivit riskkapitalbolagen Arctic Ventures 1 Ehf och Rite Internet Ventures AB samt fondkommissionären Remium AB. Ahldin har tidigare varit styrelseordförande i bl.a. Projectplace International AB, och NORM Nordic Market Research samt ledamot i Kontakt East Holding AB och Remium AB. Ahldin påbörjade sin karriär 1995 som aktieanalytiker vid Matteus Fondkommission AB.

• Styrelseledamot sedan: 2013.

• Aktieinnehav: 1 771 900.

• Övriga styrelseuppdrag: Styrelseordförande för Compricer AB och Mutewatch AB samt styrelseledamot i Billogram AB, Edastra AB och Edastra Venture Capital AB."_

Ur artikel från jan 2013 av Jonas Bernholm på Aktiespararna.se:

"Remium sysslar med aktiemäkleri och är likviditetsgarant för mindre bolag.

Det bildades av bröderna Robert och Peter Ahldin år 2000.

Robert var IT-analytiker hos Matteus.

Jag glömmer aldrig ett möte han anordnande en kort tid före kraschen.

På en fullsatt Chinateater (över 1000 personer) var stämningen på kokpunkten.

Matteus hade lanserat Icon MediaLAB och några andra IT-bolag som idag är minnen blott.

_(Icon hade bara civilekonomer i styrelsen – Det är inte hållbart).

Familjen Ahldin var inte barskrapad men lite av pengarna för uppbyggnaden av Remium måste kommit från IT guld-ruschen."_

http://www.aktiespararna.se/artiklar/Reportage/Om-en-modedirektor-ser-ut-som-en-uteliggare--salj-aktien/?lb=no&kampanj=pop-up-nej-tack

Dvs hoppas Micro Systemation blir mer långlivat än internetkonsultfirman Icon Medialab vars aktiekurs rasade när IT-bubblan sprack efter år 2000:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Icon_Medialab

http://sv.wikipedia.org/wiki/IT-bubblan

Ur artikel från 2005 i tidningen Ny Teknik:

_"Ett annat icon-bolag under internethysterin var Icon Medialab, som i mars 2000 hade ett börsvärde på 8 miljarder kronor.

Men till slut var det någon som sade att kejsaren var naken. Det fanns inte längre någon koppling mellan företagens högt uppskruvade börskurser och företagens vinster."_

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article240979.ece

Artikel från Dagens Industri i jan 2007:

_"Bröderna Ahldin har gjort sig ett namn i Finanssverige främst genom den spektakulära noteringen av Icon Medialab under it-haussen och mäklarfirman Remium.

Efter att deras riskkapitalbolag Arctic Ventures vid it-kraschen bet i det sura äpplet med fiaskoinvesteringar som Letsbuyit och A Brand New World kan de nu kamma hem en riktig fullträff."_

http://www.di.se/artiklar/2007/1/15/pensionsjatte-forhalar-maklarbrodernas-dromaffar/

Det handlade om att brödernas investmentbolag Arctic Ventures köpt en ägarandel på 9-10% av i börsnoterade internetannons-förmedlingsfirman Tradedoubler som sedan fick ett bud på 6 miljarder kr från amerikanska bredbandsoperatören AOL.

Det budet genomfördes dock aldrig, men bröderna lyckades väl ändå sälja sin ägarandel i Tradedoubler till bra pris.

Enl artikeln var det alltså tydligen bröderna Ahldin som hade hand om börsintroduktionen av Icon Medialab under IT-bubblan.

Artikel från Affärsvärlden år 2004 med mer om bröderna Ahldins bakgrund: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article262964.ece

Artikel från Dagens Industri feb 2008 om att bröderna Robert och Peter Ahldin hamnat i bråk vilket sedan föranledde att de sålde aktiemäklarfirman Remium som de ägde ihop: https://www.flashback.org/t621083

Bla enl artikeln:

_" 'Vi (dvs Remium som Ahldin fortfarande ägde då) är marknadsledare på tjänster till börsnoterade småföretag', konstaterar Robert Ahldin.

Just småbolagsinriktningen har sina risker. Remium har flera gånger varit i blåsväder för sin roll som sponsor åt bolag på handelsplatsen First North, inte minst gäller det skandalbolagen VKG och Fly Me.

Parallellt med Remium har Robert Ahldin jobbat med riskkapitalaffärer genom Arctic Ventures.

Flera av portföljbolagen, som Speed, Letsbuyit och Freefund, gick omkull, men internetbolaget Tradedoubler blev en fullträff som betalade misstagen många gånger om.

I somras sålde Arctic aktieposten i Tradedoubler för 600 Mkr."_

Ahldins kommentarer till skandalbolaget VKG berördes bla i denna artikel från maj 2008: http://www.realtid.se/ArticlePages/200805/26/20080526111446_Realtid243/20080526111446_Realtid243.dbp.asp

Där uppger sig dock Robert Ahldin inte ha gjort något fel som hade med VKG att göra.

Risker med Micro Systemation-aktien:

• Även om Micro Systemation har haft god intäktstillväxt de senaste åren så har den tillväxttakten saktat ner väsentligt under 2011 och 2012 (fast den har tagit fart igen under första halvåret 2013 tack vare att starkt q2/2013).

Rörelsemarginalen har fallit konstant och ganska kraftigt under de senaste åren, troligen pga satsningar på produktutveckling och internationell expansion.

• Micro Systemations utveckling har blivit en besvikelse jämfört med vad Remiums aktieanalytiker Erik Rolander trodde i apr 2012.

Micro Systemations resultat per aktie för helåret 2012 blev 13% sämre än vad han trodde, och Remiums aktieanalytiker Johan Löchen (som nu bevakar Micro Systemation på Remium) har sänkt Rolanders prognoser för Micro Systemations resultat per aktie för 2013 med 14% och för 2014 med 15%.

Dvs det kan tolkas som att skördetiden för Micro Systemation har förskjutits med något år, men nu väntas den bli desto bättre när den väl kommer.

Rolander räknade för sin del tidigare med ett resultat per aktie på 1,89 kr för Micro Systemation år 2014.

Det har Löchen nu sänkt till 1,60 kr men å andra sidan räknar Löchen nu som nämnt ovan med att resultatet per aktie ska bli 2,34 kr för 2015.

Micro Systemations utrustning i praktiken

Kan det vara Micro Systemations utrustning som används för detta:

_"Nya uppgifter: Sms kan lösa styckmordet"

"(...) på senare tid har man också beslutat sig för att följa upp ett annat spår.

Enligt en källa med insyn i utredningen har några sms som Vatchareeya Bangsuan skickat på mordnatten blivit intressanta.

De har dock raderats - och enligt Expressen.se:s uppgifter så jobbar man nu med att försöka återskapa dem."_

http://www.expressen.se/nyheter/nya-uppgifter-sms-kan-losa-styckmordet/

Dvs det är väl positivt i så fall om Micro Systemations utrustning kan bidra till att lösa sådana kriminalfall.

Beskrivning av bolaget

Micro Systemations inriktning (enl beskrivning av bolaget i dess q2/2013-resultatrapport som kom 15 juli 2013:

_"Kort om Micro Systemation

Micro Systemation är en världsledande aktör inom mobil kriminalteknologi med syfte att utvinna och analysera data ur beslagtagna mobila enheter, främst från mobiltelefoner.

Bolaget har egna säljkontor och säljare i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Kina och Ryssland och täcker tillsammans med ett antal distributörer större delen av världen.

De egenutvecklade produkterna har blivit en de facto-standard inom sitt område och används för bevissäkring i över 50 länder.

Produkterna kompletteras med ett stort utbildningsutbud med möjlighet att bli certifierad på en kriminaltekniskt rättssäker helhetsmetod.

Kunderna är främst brottsutredande myndigheter som polis, militär och tull.

Micro Systemation AB är noterat på Nasdaq OMX Stockholm under tickernamn: MSAB B."_

http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-K7OAV/2637514502x0x676226/9b83feb9-5c25-48fb-b744-93695f44cea7/Delaarsrapport_jan-jun_2013.pdf

Beskrivning av Micro Systemation på aktiemäklarfirman Remiums hemsida Introduce.se:

_"Svensk kriminalteknik på hög nivå

Micro Systemation är marknadsledande inom nischen Mobile Forensics där man, genom sina egenutvecklade system, hjälper främst myndigheter att extrahera och klassificera information från beslagtagna mobiltelefoner. Affärsmodellen är licensbaserad vilket innebär en hög grad av återkommande intäkter."_

http://www.introduce.se/foretag/micro-systemation

Enl den hemsidan är basen i MS produktsortiment produkten .XRY som lanserades år 2004.

Beskrivning av produkten på MS hemsida: http://www.msab.com/xry/what-is-xry

.XRY (eller förenklat XRY) består av hårdvara inkl datorer med datorprogram, och produktens syfte är att "på ett effektivt och smidigt sätt kan samla in, lagra och presentera" den information som finns i en mobiltelefon.

Datorprogrammet i utrustningen uppdateras sex gånger per år för att kunna användas för fler mobiltelefon-modeller och för fler språk.

Arbetet med att undersöka en mobiltelefon inleds med at mobiltelefonen kopplas till .XRY-utrustningen. Det kan ske på flera sätt; via sladd eller trådlöst.

.XRY kan även i sin tur kopplas till en vanlig pc-dator och styras därifrån om så önskas.

Micro Systemations övriga produkter enl Introduce.se:

• .XACT: "ett lite mer avancerat system där den största skillnaden är att det även kan återskapa raderad information från mobiltelefonerna"

• Field version: "en annan variant av .XRY där systemet levereras i en stöttålig väska där allt finns integrerat för användning just ute i fält och i tuffare miljöer"

• SIM id-Cloner: "klonar ett simkort för att på så sätt säkra bevismaterial till ett visst datum då ingen ytterligare info kan nå kortet. Ett SIM-kort kan också totalt återskapas förutsatt att den beslagtagna mobiltelefonen saknat detta."

Fördelning av Micro Systemations intäkter per produkt under första halvåret 2013:

.XRY (Office version) 65%
.XRY (Field version) 22%
utbildning 11%
XAMN 2%
- - -
Summa 100%

(Mer om bla XAMN nedan.)

I sin årsredovisning för 2012 delar MS in sina produkter enl följande:

XRY Complete - för teknisk spetskompetens
XRY Logical - lokala IT-brottsenheter
XRY Kiosk - för snabb hantering
Field version - för operationer i fält
XAMN - för fördjupad sambandsanalys

På Micro Systemations hemsida räknar bolaget upp bla följande produkter i sortimentet:

XRY Logical
XRY Physical
XRY Complete
XRY Field version
The Kiosk
XAMN Analytics
XACT
SIM id-Cloner

http://www.msab.com/

De beskrivs bla enl följande:

_• XRY Logical

This is our most established product designed to perform a 'logical' extraction of data from the mobile device._

XRY Logical: A fast, efficient and secure method to extract mobile phone data

XRY Logical is a software based solution for any Windows based PC, complete with the necessary hardware for forensic investigations of mobile devices. XRY is the standard in mobile device forensics and the first choice among law enforcement agencies worldwide.

http://www.msab.com/xry/xry-logical

_• XRY Physical

Is more advanced - it allows you to perform a 'physical' extraction from a mobile device. Where we recover all available raw data stored in the device. Typically this is performed by bypassing the operating system and this offers you the opportunity to go deeper and recover deleted data from the device._

XRY Physical: For the physical recovery of data from mobile devices

XRY Physical is a software package for the physical recovery of data from mobile devices. The memory dump from each individual device is a complex data structure, so Micro Systemation has developed XRY Physical to make it easier to navigate this wealth of information.

http://www.msab.com/xry/xry-physical

• XRY Complete

This is our top of the range solution combining the best of both worlds with XRY Logical and XRY Physical in one complete package, hence the name.

XRY Complete: The all-in-one mobile forensic system from micro systemation

XRY Complete is the all-In-one mobile forensic system from Micro Systemation; combining both our logical and physical solutions into one package. XRY Complete allows investigators full access to all the possible methods to recover data from a mobile device.

http://www.msab.com/xry/xry-complete

• XRY Field Version

Ideally suited for mobile units in demanding conditions

The XRY FIELD VERSION is ideally suited for mobile units in demanding conditions. This equipment is designed for first responders in the field, such as military intelligence crime scene investigators and international organizations, such as United Nations peacekeepers.

http://www.msab.com/xry/field-version

Kiosk

Powerful technology combined with ease of use

_Kiosk - the power of XRY for first responders on a purpose built touch screen device.

We have taken the core engine of XRY and made it easier to use than ever before, with a touch screen interface for front line users who need to quickly and easily recover mobile data._

http://www.msab.com/xry/kiosk

XAMN - Phone Analytics

_It's not about the data, it's about the meaning...

XAMN is a new analytical tool from Micro Systemation. It's designed specifically for visualizing mobile device forensic files from multiple handsets in one simple and easy to use interface._

http://www.msab.com/xry/xamn

_XACT

XACT is a separate hex viewer software application which complements XRY Physical, allowing examiners to view the raw hexadecimal data extracted during a physical dump of a mobile device._

_• SIM id-Cloner

This product can be purchased stand alone or as part of the XRY Logical & Complete packages.

It is specifically designed to assist you in the forensic recovery of data from GSM SIM Cards and also provide a secure environment for forensic examiners to investigate a mobile device free from the risks associated with examining GSM devices.

SIM id-Cloner will allow you to create a replica of the SIM card found within a mobile device so that you can enable the operating system without the risk of it making a network connection and changing data held on the device._

http://www.msab.com/xry/what-is-xry

Kunder

Micro Systemation beskriver sina kundgrupper som "samtliga brottsutredande instanser inom rättsväsendet" (enl årsredovisningen för 2012).

Kundgrupperna kan enl MS delas in i följande underkategorier:

tekniska laboratorier
lokala specialistfunktioner
specialenheter
individuell användning

Kundgrupperna kan även delas in enl följande enl MS:

polis och rättsväsende
militär
underrättelsetjänst

Micro Systemation hade drygt 80 pers anställda per slutet av juni 2013 och huvudkontor vid Hornstull på Södermalm i Stockholm.

Är Micro Systemation-aktien köpvärd?

Bolagets börsvärde kring 300 miljoner kr vid nuvarande börskurs 16,80 kr.

Aktien har stigit en del på sistone från en botten på 10-11 kr i nov 2012.

Bolagets 2012:

• Intäkter på 137 miljoner kr (+5% från 2011).

• Rörelsemarginal 13% (ner från 23% 2011) - Varför så kraftigt marginalfall?

• Nettoresultat 14 miljoner kr (-30% från 2011).

• Resultat per aktie 0,81 kr (-30% från 2011).

Bolagets första halvår 2013:

• Intäkter på 64 miljoner kr (+27% från första halvåret 2012).

• Rörelsemarginal 4% (upp från 1% under första halvåret 2012).

• Nettoresultat 3 miljoner kr (jämfört med 0 kr första halvåret 2012).

• Resultat per aktie 0,16 kr (jämfört med 0,01 kr under första halvåret 2012).

Dvs det verkar som att bolaget säsongsmässigt tjänar det mesta av sina pengar i slutet av varje år snarare än under första halvåret.

Dock positivt att intäkterna har tagit en del fart under första halvåret 2013.

Aktiens värderingsnivå

För senast rapporterade 12 mån (juli 2012-juni 2013) har alltså MS genererat ett resultat per aktie på 0,96 kr.

Aktien värderas därmed till ett p/e-tal på 17-18 (nuvarande börskurs 16,80 kr delat med resultatet per aktie 0,96 kr för senast rapporterade 12 mån).

Dvs en så pass ganska hög värdering av aktien kräver ganska god långsiktig tillväxt i intäkter och resultat under de kommande åren för att nuvarande kursnivå ska vara motiverad.

Som synes nedan har Micro Systemation haft en väldigt god intäktstillväxt långsiktigt, men rörelsemarginalen har långsiktigt försämrats ganska kraftigt (om än från en hög nivå).

Det har lett till att resultatet per aktie grovt räknat legat oförändrat kring 1 kr de senaste 5-6 åren.

Ska skördetiden komma nu?

Som framgår nedan gör bolaget bla stora investeringar i produktutveckling och geografisk expansion.

Enl vd Joel Bollö i årsredovisningen för 2012 (som är daterad i apr 2013):

_"Produktportföljen är fylld med effektiva brottsbekämpande verktyg och den underliggande marknadstillväxten bedömer vi som god.

Vårt fokus är fortsatt försäljningstillväxt på såväl befintliga som nya marknader."_

http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-K7OAV/2637514502x0x653581/E5E9CB52-FCF6-418A-A3DF-348DA5A60D41/MSAB__rsredovisning_2012.pdf

Vd Joel Bollö lät även förhoppningsfull i q2/2013-resultatrapporten från i juli 2013:

_"Hösten (2013) innebär en fortsatt intensiv marknadsbearbetning.

Vårt unika helhetskoncept för mobile forensics utgör ett avgörande verktyg för en effektivare polis- och utredningsverksamhet.

Vi fortsätter att utveckla produkter och marknader för att stärka vår ledande ställning i branschen."_

http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-K7OAV/2637514502x0x676226/9b83feb9-5c25-48fb-b744-93695f44cea7/Delaarsrapport_jan-jun_2013.pdf

Underliggande drivkrafter för tillväxt

Underliggande drivkrafter för Micro Systemations intäktstillväxt är att allt fler använder mobiltelefon i världen och att en ökad andel använder mer avancerade mobiltelefoner ("smartphones") som har allt mer information lagrad (som tex brottsutredare kan vilja titta närmare på i samband med brottsutredningar).

Tex fanns det per slutet av 2012 över 6 miljarder mobiltelefoni-abonnemang i hela världen enl Micro Systemations årsredovisning för 2012.

Härav fanns det över 1 miljard mobiltelefoni-abonnemang i Kina, och Indien väntas nå över 1 miljard mobiltelefoni-abonnemang under 2013.

Det kan dock omfatta flera abonnemang per person.

Det totala antalet unika mobiltelefon-användare i världen (dvs om personer som har flera abonnemang bara räknas en gång) väntas öka från 2,3 miljarder pers år 2008 till 3,8 miljarder pers år 2016.

Det innebär en tillväxttakt på 13% per år i snitt.

Enl en uppgift i årsredovisningen (som var daterad i apr 2013) har 3,2 miljarder pers mobiltelefoni-abonnemang av världens totala antal invånare på 7 miljarder pers.

Det innebär en andel på 46%.

Och till år 2017 väntas det öka till 4 miljarder pers som har mobiltelefoni-abonnemang.

Tillväxten är särskilt hög för mobilt bredband och smartphones.

En trend är att folk laddar ner en massa appar till sina smartphones, och i apparna lagras ofta en hel del information som brottsutredare kan vilja komma åt.

Enl MS årsredovisning för 2012 måste MS utrustning för att hämta info från mobiltelefoner, anpassas till varje app för sig för att det ska gå att hämta ut info från en app.

Dessutom uppdaterar app-leverantörerna kontinuerligt sina appar, vilket kräver att MS också anpassar sin utrustning med motsvarande uppdateringar.

Enl MS årsredovisning:

"I Appstore finns det idag tillgång till cirka 600 000 appar och hos Google play finns det cirka 500 000 för android.

Vad som också är intressant är det faktiskta antalet nedladdade appar som på olika sätt lagrar information.

Enligt TechCrunch3 har cirka 25 miljarder appar laddats ner för apple-produkter och motsvarande 15 miljarder appar för android-produkter.

Detta är en utveckling som dramatiskt ökar informationen i digitala enheter.

Från ett utvecklingsperspektiv måste dessutom varje app nomalt sett
hanteras separat för att det ska vara möjligt att få ut lagrad data
vid en telefonanalys.

Därtill uppdaterar leverantörerna kontinuerligt apparna med nya versioner vilket innebär att de appar som bolaget stöder återigen måste testas och eventuellt uppdateras."

http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-K7OAV/2637843918x0x653581/E5E9CB52-FCF6-418A-A3DF-348DA5A60D41/MSAB__rsredovisning_2012.pdf

Stor kassa

Och positivt att MS är finansiellt starkt med en kassa på över 50 miljoner kr per slutet av juni 2013 och bolaget verkar i princip inte ha några räntebärande skulder, dvs hela kassan blir nettokassa (kassa minus räntebärande skulder).

Drygt 50 miljoner kr i nettokassa är mycket i relation till bolagets börsvärde kring 300 miljoner kr. Det blir en nettokassa på 17-18% av börsvärdet.

Drar man ifrån nettokassan på ca 3 kr per aktie från börskursen återstår en börskurs på knappt 14 kr.

Och då blir aktiens p/e-tal 14-15 (dvs klart lägre än ovannämnda 17-18).

Det är beräknat enl följande:

Börskurs 16,80 kr minus nettokassa 2,96 kr per aktie = 13,84 kr.

13,84 kr delat med resultat per aktie 0,96 kr för senast rapporterade 12 mån (juli 2012-juni 2013) = ett p/e-tal på 14,4.

Här är dock uppfattningen att man försiktigt sett ev ej bör räkna p/e-talet exkl kassan eftersom Micro Systemation är ett litet teknologiföretag där kassan kan komma att behövas för produktutveckling och internationell expansion.

Men visst innebär den stora kassan att risknivån i MS-aktien blir lägre än vad den hade varit annars.

Återkommande intäkter

Risknivån blir även lägre tack vare fördelningen av bolagets intäkter. Tex så här såg det ut under 2012:

nyförsäljning 55%
licensförnyelse 39%
utbildning 6%
- - -
Summa 100% (137 miljoner kr)

Under första halvåret 2013 var fördelningen följande:

nyförsäljning 59%
licensförnyelse 41%
- - -
Summa 100%

Ca 40% av intäkterna kan alltså sägas utgöras av "återkommande intäkter" från gamla kunder som förlänger användningen av sina MS-produkter genom en slags abonnemangsintäkt.

Det är positivt eftersom även nyförsäljningen skulle ha en svacka har bolaget licensförnyelse-intäkterna att falla tillbaka på.

Enl Introduce.se är försäljningen av MS produkter upplagd så att nyförsäljningen av en produkt omfattar ett pris för hårdvara och ett års användning av datorprogrammet i hårdvaran.

Därefter måste kunden betala in en ny avgift till MS för att kunna använda datorprogrammet ytterligare.

Micro Systemations ekonomiska utveckling

De senaste åren:

Intäkter:
2007: 50 miljoner kr

2008: 63 miljoner kr (+26%)
2009: 81 miljoner kr (+27%)
2010: 124 miljoner kr (+54%)
2011: 130 miljoner kr (+5%)
2012: 137 miljoner kr (+5%)

2013 (första halvåret): 64 miljoner kr (+27%)

Tom helåret 2012 hade Micro Systemation en intäktstillväxt på i snitt 22% per år under de senaste fem åren.

Det är en mycket god tillväxttakt (och har väl i princip åstadkommits av egen kraft, dvs "organiskt"; exkl företagsköp?).

År 2010 hade bolaget ett särskilt lyft i intäkterna.

Bla så kom under 2010 en order på 50 miljoner kr från en USA-myndighet; 421 st enheter av Micro Systemations produkt "Field version 2". Det indikerar ett pris på knappt 120 000 kr per enhet.

2010 följdes sedan av lugnare tillväxttakt 2011 och 2012.

Men första halvåret 2013 har det kommit igång igen.

Rörelsemarginal:
2007: 46%

2008: 35%
2009: 25%
2010: 24%
2011: 23%
2012: 13%

2013 (första halvåret): 4% (jämfört med 1% under första halvåret 2012)

Dvs även om intäktstillväxten har varit långsiktigt god, så ser marginalutvecklingen inte så bra ut.

I och för sig var nivån extremt hög tex år 2007 men sedan är det en klart fallande nivå varje år.

Produktutveckling

Så här skriver tex styrelseordförande Henrik Tjernberg i MS årsredovisning för 2012 (som är daterad i apr 2013):

_"Satsningen på teknisk utveckling ger resultat

Sedan några år tillbaka har vi haft en uttalad strategi att stärka och expandera vår utvecklingsavdelning.

Det är en investering som nu levererat två nya produkter som börjar levereras till marknaden under våren.

Det gör oss också till en trovärdig och långsiktig leverantör."_

http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-K7OAV/2637514502x0x653581/E5E9CB52-FCF6-418A-A3DF-348DA5A60D41/MSAB__rsredovisning_2012.pdf

De två nya produkterna heter tydligen XAMN och XRY Kiosk.

Enl vd Joel Bollö i årsredovisningen för 2012:

_"XAMN gör det möjligt att analysera och sammanställa information från flera digitala enheter och XRY Kiosk förenklar hantering kring avläsning.

De nya produkterna kompletterar vårt befintliga utbud på ett sådant sätt att vi inte bara kommer kunna erbjuda fler lösningar utan tillsammans skapar produkterna ett koncept där flöden av information och bevis hanteras genom hela den brottsutredande organisationen."_

Enl vad han skriver i MS q2/2013-resultatrapport:

"Under andra kvartalet har XAMN färdigställts, en produkt som gör det möjligt att på ett visuellt sätt hitta samband mellan flera olika avlästa telefoner.

XAMN vänder sig till alla befintliga XRY användare och deras utredande kollegor, som har till uppgift att analysera och korrelera den information som fås genom avläsning med XRY.

Mottagandet av produkten är mycket gott och vi ser att XAMN fyller ett viktigt behov hos brottsutredande myndigheter. Med XAMN har vi skapat ett unikt erbjudande i vår bransch."

Förenklat uppges XAMN vara avsedd för "fördjupad sambandsanalys" enl MS årsredovisning för 2012.

Reklamsnutt (från sep 2012) om XAMN: http://www.youtube.com/watch?v=ayZftGKVEmY

Nyare reklamsnutt (från apr 2013) om XAMN: http://www.youtube.com/watch?v=efsgq7j8XMI

"Även vårt andra produkttillskott har nyligen nått marknaden.

Kiosk är ett lättanvänt redskap som riktar sig till en bred användargrupp.

Med integrerad pekskärm och användarvänliga guider ökar den polisorganisationernas effektivitet avsevärt vid avläsning.

Kiosk är framtagen och utvecklad av MSAB och har krävt CE-märkning för den europeiska marknaden samt FCC certifiering för USA och vissa andra länder.

Certifieringsprocessen, vilken har inneburit omfattande tester och administration, är nu officiellt klar.

Ingen annan leverantör har en så komplett produktportfölj som MSAB presenterar idag."

http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-K7OAV/2637749885x0x676226/9B83FEB9-5C25-48FB-B744-93695F44CEA7/Delaarsrapport_jan-jun_2013.pdf

Förenklat uppges Kiosk (XRY Kiosk) vara avsedd för "snabb hantering" enl MS årsredovisning för 2012.

Bild på XRY Kiosk från Micro Systemations hemsida: http://www.msab.com/xry/kiosk

Den första ordern på XAMN och XRY Kiosk kom i jan 2013 och uppgick till 0,5 miljoner kr. Beställare var "en europeisk polismyndighet": http://investor.msab.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=733513

Dvs är det ökade satsningar på - och därmed kostnader för - tex produktutveckling som har sänkt rörelsemarginalen?

Borde i så fall inte bolaget kunna lansera nya produkter med priser satta så att de ökade produktutvecklingskostnaderna kompenseras, och rörelsemarginalen därmed ligger någorlunda stabil?

Geografisk expansion

Micro Systemation skriver även i årsredovisningen för 2012 om geografisk expansion vilket lett till nyanställda i olika länder:

_"Vi har ökat vår internationella närvaro genom att etablera egen personal på tre nya strategiska marknader – Kina, Ryssland och Brasilien. Även i Tyskland har vi nu egen stationär personal."

"Micro Systemation har egen säljpersonal i åtta länder, egen försäljning i över fjorton samt återförsäljare i över trettio."_

Och etableringen i nya länder väntas fortsätta framöver:

"Vårt fokus är fortsatt försäljningstillväxt på såväl befintliga som nya marknader."

Enl årsredovisningen för 2012 fördelades Micro Systemations intäkter geografiskt enl följande under 2012:

Nordamerika 47%
Europa, Mellanöstern, Afrika, Latinamerika 44%
Asien, fd Sovjetstater (exkl Baltikum) 9%
- - -
Summa 100%

http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-K7OAV/2637749885x0x653581/E5E9CB52-FCF6-418A-A3DF-348DA5A60D41/MSAB__rsredovisning_2012.pdf

Enl årsredovisningen har Micro Systemations produkter hittills sålts i över 50 länder runt om i världen.

Under första halvåret 2013 var den geografiska fördelningen av MS intäkter enl följande:

Europa, Mellanöstern, Afrika, Latinamerika 51%
Nordamerika 35%
Asien, fd Sovjetstater (exkl Baltikum) 14%
- - -
Summa 100%

http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-K7OAV/2637749885x0x676226/9B83FEB9-5C25-48FB-B744-93695F44CEA7/Delaarsrapport_jan-jun_2013.pdf

Dvs bolaget är redan väldigt internationellt.

Om bolaget både ökar satsningen på produktutveckling och internationell expansion kan det ju inledningsvis leda till en sämre marginal, men bolaget räknar väl med att det ska löna sig på sikt.

Som led i satsningarna har Micro Systemation haft en kraftig ökning av antalet anställda genom åren:

Medelantal anställda:
2008: 23 pers
2009: 37 pers
2010: 45 pers
2011: 58 pers
2012: 75 pers

2013 (första halvåret): 81 pers

Och per slutet av juni 2013 hade MS totalt 83 pers anställda.

Resultat efter skatt:
2007: 23 miljoner kr

2008: 17 miljoner kr (-27%)
2009: 15 miljoner kr (-14%)
2010: 22 miljoner kr (+49%)
2011: 20 miljoner kr (-6%)
2012: 14 miljoner kr (-30%)

2013 (första halvåret): 3 miljoner kr (jämfört med 0 kr under första halvåret 2012)

Resultat per aktie:
2007: 1,32 kr

2008: 0,96 kr (-27%)
2009: 0,82 kr (-15%)
2010: 1,23 kr (+50%)
2011: 1,16 kr (-6%)
2012: 0,81 kr (-30%)

2013 (första halvåret): 0,16 kr (jämfört med 0,01 kr under första halvåret 2012)

Dvs resultatet efter skatt och resultatet per aktie ser i stort sett ha legat oförändrat under de senaste fem åren.

Aktieutdelning:
2007 (utbetald våren 2008): 0,65 kr

2008 (utbetald våren 2009): 0,65 kr
2009 (utbetald våren 2010): 1,00 kr
2010 (utbetald våren 2011): 0,80 kr
2011 (utbetald våren 2012): 1,00 kr
2012 (utbetald våren 2013): 0,60 kr

Aktieutdelningens andel av resultatet per aktie:
2007: 49%

2008: 68%
2009: 122%
2010: 65%
2011: 86%
2012: 74%

Generös utdelningspolitik. Under de senaste fem åren har Micro Systemation genererat ett resultat per aktie på sammanlagt ca 5 kr och delat ut sammanlagt drygt ca 4 kr (dvs över 80% av de sammanlagda resultaten per aktie).

Dvs positivt med höga aktieutdelningar i relation till resultatet per aktie.

Här i bloggen är dock uppfattningen att aktieutdelningen i sig är irrelevant för bedömningen av om en aktie är köpvärd eller ej.

Det är som att man har 1 000 kr på banken och gör ett uttag på 100 kr. Man blir inte rikare för det utan har ändå 1 000 kr (fast 900 kr på banken och 100 kr i plånboken).

Allt annat lika så faller ju börskursen med lika mycket som aktieutdelningen när aktieutdelningen betalas ut och skiljs av från aktien.

Däremot kan aktieutdelningen vara en indikation på att bolaget tjänar bra med pengar i sin verksamhet.

Det är alltså det man ska fokusera på istället.

Det är ju bara när man tjänar nya pengar som man blir rikare (dvs för ett bolag förenklat resultatet per aktie), så utifrån det är det förenklat de kommande årens förväntade resultat per aktie för bolaget som är det enda relevanta för att bedöma om aktien är köpvärd eller ej.

Remium-prognoser

Micro Systemation betalar aktiemäklarfirman Remium för att göra prognoser för MS ekonomiska utveckling de kommande åren.

Remiums aktieanalytiker Johan Löchen har gjort följande prognoser (daterade 17 juli 2013) för MS:

Intäkter:
2013: 156 miljoner kr (+14%)
2014: 175 miljoner kr (+12%)
2015: 199 miljoner kr (+14%)

Rörelsemarginal:
2013: 17%
2014: 20%
2015: 27%

Resultat efter skatt:
2013: 21 miljoner kr (+48%)
2014: 28 miljoner kr (+33%)
2015: 42 miljoner kr (+46%)

Resultat per aktie:
2013: 1,19 kr (+43%)
2014: 1,60 kr (+38%)
2015: 2,34 kr (+46%)

Aktieutdelning:
2013 (utbetalas våren 2014): 1,00 kr
2014 (utbetalas våren 2015): 1,25 kr
2015 (utbetalas våren 2016): 1,75 kr

http://www.introduce.se/media/4888753/msab_2.013.pdf

Dvs om de prognoserna kan nås så innebär ju det en väldigt positiv utveckling för Micro Systemation.

Aktien handlas i så fall vid nuvarande börskurs 16,80 kr till ett p/e-tal på 7 utifrån förväntat resultat per aktie för 2015.

Och Remium räknar med att MS nettokassa på drygt 50 miljoner kr per slutet av juni 2013 trots ovannämnda förväntade aktieutdelningar kommer att öka till drygt 60 miljoner kr i slutet av 2015.

Ekonomisk utveckling de senaste kvartalen

Intäkter:
q1/2012: 27 miljoner kr (-10%)
q2/2012: 24 miljoner kr (-2%)
q3/2012: 31 miljoner kr (-11%)
q4/2012: 55 miljoner kr (+34%)

q1/2013: 28 miljoner kr (+6%)
q2/2013: 36 miljoner kr (+48%)

Positivt att q2/2013 hade så god intäktstillväxt.

Rörelsemarginal:
q1/2012: 12%
q2/2012: -12%
q3/2012: 10%
q4/2012: 27%

q1/2013: -8%
q2/2013: 14%

Tydligen kan rörelsemarginalen variera en hel del från kvartal till kvartal från att vara negativ till att bli positiv.

Tydligt även att q4 är det säsongsmässigt klart viktigaste kvartalet för MS varje år.

För senast rapporterade 12 mån (juli 2012-juni 2013) blev rörelsemarginalen 13-14%.

Resultat efter skatt:
q1/2012: 2 miljoner kr
q2/2012: -2 miljoner kr
q3/2012: 2 miljoner kr
q4/2012: 12 miljoner kr

q1/2013: -2 miljoner kr
q2/2013: 5 miljoner kr

Resultat per aktie:
q1/2012: 0,10 kr
q2/2012: -0,09 kr
q3/2012: 0,11 kr
q4/2012: 0,69 kr

q1/2013: -0,10 kr
q2/2013: 0,26 kr

Remium-prognoser för närmaste kvartalen

Remiums analytiker Johan Löchen räknar nu med följande utveckling för Micro Systemation under närmast följande kvartalen:

Intäkter:
q3/2013: 35 miljoner kr (+11%)
q4/2013: 57 miljoner kr (+5%)

Rörelsemarginal:
q3/2013: 8%
q4/2013: 35%

Resultat efter skatt:
q3/2013: 2 miljoner kr
q4/2013: 16 miljoner kr

Resultat per aktie:
q3/2013: 0,13 kr
q4/2013: 0,89 kr

http://www.introduce.se/media/4888753/msab_2.013.pdf

Dvs en något lugnare takt än intäktstillväxten på 48% under q2/2013.

Och Remium räknar med att rörelsemarginalen på 27% under q4/2012 höjs till 35% under q4/2013.

Sammantaget ska det leda till att MS når Remiums prognos om ett resultat per aktie på 1,19 kr under helåret 2013, vilket alltså sedan ska öka med nästan 40% till 1,60 kr år 2014 och därefter med 40-50% till 2,34 kr år 2015 enl Remium.

Tidigare blogginlägg

Micro Systemation-aktien fick rekommendationen "långsiktigt köpvärd" i ett tidigare blogginlägg från 3 maj 2012: http://www.redeye.se/aktiebloggen/catella/langsiktigt-kopvart-catella-micro-systemation

Då låg aktien i 17,20 kr.

Dvs den är inte mer än ungefär oförändrad till 16,80 kr till dags dato (slutkursen 15 aug 2013).

Dock har bolaget betalat ut 0,60 kr i aktieutdelning på vägen (under våren 2013) vilket gör att 17,20 kr investera i Micro Systemation-aktien 3 maj 2012 sedan dess har förändrats till 17,40 kr (börskursen 16,80 kr plus en aktieutdelning på 0,60 kr).

Det innebär en totalavkastning (kursförändring plus aktieutdelning) på bara drygt 1% på 1-1,5 år.

Under samma period är börsen som helhet upp 23-24% (inkl aktieutdelningar).

Dvs aktien har gått klart sämre än börsen under samma period.

Remiumprognoser i apr 2012

När det blogginlägget skrevs 3 maj 2012 hade Remium följande prognoser för Micro Systemation:

Intäkter:
2012: 136 miljoner kr (+5%)
2013: 156 miljoner kr (+15%)
2014: 175 miljoner kr (+12%)

Rörelsemarginal:
2012: 17%
2013: 21%
2014: 26%

Resultat efter skatt:
2012: 17 miljoner kr
2013: 25 miljoner kr
2014: 34 miljoner kr

Resultat per aktie:
2012: 0,93 kr
2013: 1,39 kr
2014: 1,89 kr

http://www.introduce.se/media/4224662/msabb_1.012.pdf

Då var det Remiums aktieanalytiker Erik Rolander som gjorde prognoserna (som var daterade 25 apr 2012).

Därefter har alltså 2012 avslutats och blev enl följande:

Intäkter: 137 miljoner kr (+5%)
Rörelsemarginal: 13%
Resultat efter skatt: 14 miljoner kr
Resultat per aktie: 0,81 kr

Dvs intäkterna blev ganska exakt som väntat men resultatet per aktie 13% sämre än väntat.

Bla väntades rörelsemarginalen bli 17% men den slutade på bara 13%.

Och som nämnt ovan ser Remiums senaste prognoser ut enl följande för 2013 och 2014:

Intäkter:
2013: 156 miljoner kr (+14%)
2014: 175 miljoner kr (+12%)

Dvs det är exakt samma intäktsprognoser som tidigare för 2013 och 2014.

Rörelsemarginal:
2013: 17%
2014: 20%

Här har prognoserna sänkts ganska kraftigt från 21% 2013 och 26% 2014.

Resultat efter skatt:
2013: 21 miljoner kr (+48%)
2014: 28 miljoner kr (+33%)

Även här ganska kraftiga sänkningar från tidigare (25 miljoner kr 2013 och 34 miljoner kr 2014).

Resultat per aktie:
2013: 1,19 kr (+43%)
2014: 1,60 kr (+38%)

Och därmed även här ganska kraftiga sänkningar (från 1,39 kr 2013 och 1,89 kr 2014).

Det betyder att prognoserna för resultatet per aktie har sänkts med 14% för 2013 och med 15% för 2014.

Enl Remiums senaste prognoser från 17 juli 2013 innebar de ändå en höjning vad gäller 2013 jämfört med närmast föregående prognoser:

"Remium höjer estimatet för 2013.

Efter rapporten höjer vi vår försäljnings och rörelseestimat med 5% respektive 12% för 2013 med anledning av den starka försäljningen på befintliga sortimentet samt en bättre kostnadskostym än vad vi tidigare räknat med."

http://www.introduce.se/media/4888753/msab_2.013.pdf

Sammantaget jämfört med Remiums tidigare prognoser blev Micro Systemations utveckling en besvikelse för 2012, och förväntningarna på 2013 och 2014 har dessutom sänkts ganska kraftigt.

En tolkning är väl helt enkelt att skördetiden har förskjutits något år eftersom Micro Systemation har fortsatt göra stora satsningar på produktutveckling och internationell expansion.

Men som sagt räknar Remium fortfarande med att skördetiden kommer eftersom resultatet per aktie för 2015 nu väntas bli 2,34 kr enl ovan.

Kommer det att nås den här gången?

Konkurrenter

I sin årsredovisning för 2012 nämner Micro Systemation fem huvudkonkurrenter i världen (hemland):

Access Data
Cellebrite (USA)
Meiya Pico (Kina)
Oxygen (Ryssland)
Radio Tactics (England, Australien)

De skiljer sig åt vad gäller produktsortiment och internationell närvaro.

MS anses (enl sig själv) ligga bäst till vad gäller båda parametrarna (dvs att MS har bredast produktsortiment och störst internationell närvaro).

Tvåa kan sägas vara Cellebrite följd av Access Data.

De tre har alla ungefär samma internationella närvaro men MS har bredare produktsortiment än Cellebrite som har ett bredare produktsortiment än Access Data.

Cellebrite har en fördel jämfört med MS i form av att Cellebrite har en större organisation och var först med att börja sälja utrustning (för att avläsa info från mobiltelefoner) i USA.

Nackdelar för Cellebrite är att de kommer från en större koncern och har pga sin bakgrund utrustning med vissa begränsningar i hur den kan användas.

Deras utrustning kan bara användas med en viss typ av hårdvara.

Enl MS årsredovisning för 2012:

Cellebrite är "beroende av en viss typ av hårdvarukonfiguration som levereras tillsammans med deras lösning.

I det perspektivet har Micro Systemation en fördel då produkterna inte är kopplade till en viss typ av hårdvara.

Micro Systemation är mer av ett mjukvarubolag i den meningen."

http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-K7OAV/2637749885x0x653581/E5E9CB52-FCF6-418A-A3DF-348DA5A60D41/MSAB__rsredovisning_2012.pdf

Sedan finns tex Radio Tactics som har ett bredare produktsortiment än Access Data (men ej jämfört med MS och Cellebrite), fast Radio Tactis har sämre internationell närvaro än Access Data.

Oxygen har något bättre internationell närvaro än Radio Tactics men sämre bredd i produktsortimentet.

Och sämst i branschen kan sägas vara Meiya Pico med minst produktsortiment och internationell närvaro.

Meiya Pico är ett kinesiskt bolag med 1 000 pers anställda, och de är pigga på att kopiera övriga konkurrenter i branschen.

Micro Systemations vd Joel Bollö

Bild från bolagets årsredovisning för 2012: http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-K7OAV/2637749885x0x653581/E5E9CB52-FCF6-418A-A3DF-348DA5A60D41/MSAB__rsredovisning_2012.pdf

Han fyller 45 år under 2013.

Bollös ersättning från Micro Systemation uppgick till 2,3 miljoner kr under 2012 fördelat enl följande (enl årsredovisningen för 2012):

grundlön 1,8 miljoner kr (150 000 kr i månaden)
pensionskostnad 0,4 miljoner kr
övriga förmåner 0,07 miljoner kr
- - -
Summa 2,3 miljoner kr

Videoklipp från 24 apr 2013 där vd Joel Bollö pratar om Micro Systemation: http://www.introduce.se/foretag/micro-systemation/intervjuer/2013/4/micro-systemation-intervju-med-vd-joel-bollo

Han pratar där bla om bolagets resultatrapport för q1/2013 (som kom dagen innan, dvs 23 apr 2013).

I klippet framkommer bla att MS senarelade lanseringen av XAMN.

Bollö pratar även om en order från Kina som MS fick i apr 2013.

Han var enl klippet ganska nöjd med MS intäktstillväxt under q1/2013.

Det var en intäktstillväxt på drygt 6% (jämfört med q1/2012) till 28 miljoner kr.

Exkl valutaeffekter uppgick intäktstillväxten till nästan 10% under kvartalet.

Och det var utan att MS då hade lanserat några nya produkter, så han var därför nöjd med den tillväxttakten under kvartalet.

Däremot säger han att han hellre hade velat att MS skulle ha gått med vinst under kvartalet. (Det blev ett nettoresultat på -2 miljoner kr.)

En orsak till resultatet var bla ökade personalkostnader genom tex ny säljpersonal i fler länder bla Kina, Ryssland och Brasilien sedan ett drygt halvår före apr 2013, plus en kille i Kanada from q1/2013.

From 1 jan 2013 har alltså MS bytt från att sköta försäljningen i Kanada via en utomstående återförsäljare till att sköta det med en egen anställd.

"Det finns mycket att göra i Kanada", säger Bollö i klippet även om han tillägger att det i sig är en begränsad marknad.

Micro Systemations nya produkt skulle från början ha lanserats under q1/2013 men det fördröjdes bla av att det kom in rapporter om vissa buggar i testversionen av programvaran (även om produkten i övrigt fått ett positivt emottagande hos kunderna).

Istället lanserades produkten i apr 2013.

Enl vad Bollö sa i klippet var planen att lansera XRY Kiosk under q2/2013.

Kinaordern (som avsåg XRY) kom i början av apr 2013 efter att ha blivit några dagar försenad.

Hade den kommit som väntat i q1/2013 hade MS under det kvartalet haft en intäktstillväxt på 15% och visat en vinst på ca 2 miljoner kr.

Ordern var helt levererad redan när Bollö spelade in klippet 24 apr 2013.

Ordern kom från Liai Yong-provinsen i Kina, och vanns av MS i konkurrens med det ovannämnda kinesiska bolaget Meiya Pico.

MS gör nu fortsatta satsningar på marknadsföring i Kina, bla genom att få bra placeringar när någon gör relaterade sökningar på söksajten Baidu (Kinas motsvarighet till Google).

Videoklipp

Micro Systemations egen Youtube-kanal med ett antal videoklipp från bolaget: http://www.youtube.com/user/msabxry/videos

Det senaste klippet är från 21 jun 2013 och handlar om den senaste versionen av XRY (verion 6.6): http://www.youtube.com/watch?v=ZrhrmaT3Pko

Där framkommer bla att 710 st ytterligare modeller av mobiltelefoner etc lagts till vilket därefter gör att produkten kan läsa av info från totalt 9 540 st mobiltelefoner och liknande apparater.

Balansräkning

Per slutet av juni 2013 hade Micro Systemation tillgångar bokförda till 90 miljoner kr.

Tillgångarna var finansierade med ett eget kapital på 46 miljoner kr (51% av tillgångarna) samt skulder på 44 miljoner kr (49% av tillgångarna).

Positivt att MS inte verkar ha några räntebärande skulder (tex banklån) alls.

Och mycket positivt att tillgångarna på 90 miljoner kr bestod till 52-53 miljoner kr av kassa (59% av tillgångarna).

Mycket positivt även att abstrakta så kallade "immateriella anläggningstillgångar" endast uppgick till under 2 miljoner kr (knappt 2% av de totala … [content has been truncated]

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?